DSC_1007.jpg (126 KB)

Stejně jako ostatní recepty na bábovky, i tu dnešní si můžete přizpůsobit vaší chuti. Místo kakaa nechat bábovku pouze vanilkovou, přidat citronovou kůru nebo nasekané oříšky. Nebo raději nahrubo nasekanou čokoládu? Kandované ovoce? 

Přesně to je na bábovkách super. Máte jeden základní recept, který je vlastně velice variabilní. Jde hlavně o to, aby bábovka nebyla suchá, ale šťavnatá. Teď v zimě si k ní uvaříte čaj nebo kávu a pohoda je zaručená.

Potřebujeme

  • 3 vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 citronu

nakonec

  • 1 lžíce kakaa
  • vanilkové semínka z 1 lusku

Postup

Vajíčka vyklepněte do robota se šlehací metlou. Přidejte cukr krupice a zapněte na vyšší otáčky. Šlehejte tak dlouho, až vznikne hustá směs, cukr se téměř rozpustí.

V jiné misce promíchejte mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Vsypejte ke směsi vajíček a cukru, přidejte smetanu, kůru z citronu. Promíchejte, velice důkladně.

Směs rozdělte na poloviny. Do jedné dejte vanilková semínka, do druhé vmíchejte kakao.

Bábovkovou formu vymažte trochou Hery nebo oleje, vysypejte polohrubou moukou. Nyní vlijte těsto. Nejprve polovinu světlého, potom celé tmavé  a nakonec druhou polovinu světlého.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 45-55 minut. Použijte tradiční test, jestli je bábovka hotová. Píchněte do jejího středu špejli. Nesmí být mokrá od těsta, ale suchá, čistá, maximálně s několika drobečky hotové bábovky.

Dobrou chuť přeje Elly

Bábovky, které musíte ochutnat

Tvarohová bábovka

babo.jpg (59 KB)

Citronová bábovka

babovka.jpg (75 KB)

Olejová bábovka

bab2.jpg (102 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Uložit

Uložit

Uložit