Jestliže patříte mezi milovníky cuket, přijdete si v tomto období na své. Kdo cukety pěstuje na zahrádce, rozdává je do širokého okolí, kdo zahrádku nemá, může si je koupit v obchodě. A věřte, že tahle zelenina určitě stojí za ochutnání a za kulinářské experimentování, protože z ní můžete připravit nepřeberné množství pokrmů.  

Patří mezi tykve a je k dispozici po celé léto. Nenecháváme ji dorůst do příliš velkých rozměrů, nebyla by tak chutná. Před přípravou ji nemusíte loupat, stačí odříznout oba konce a dále zpracovávat.
Můžeme ji konzumovat dušenou, pečenou, smaženou, syrovou (má ale poněkud planou chuť). Oloupanou a nastrouhanou ji můžeme přidávat do nejrůznějších slaných i sladkých moučníků, připravovat z ní karbanátky, placky, přidávat ji do polévek.
Záleží jen na vaší chuti experimentovat.

Oblíbenou pochoutkou čtenářek našeho magazínu je slaný cuketový koláč.
Suroviny: 60 dkg cukety, 20 dkg tvrdého sýra, 20 dkg šunky, 1 cibule, 3 vejce, 1 dcl rostlinného oleje, 1 prášek do pečiva, 18 dkg polohrubé mouky, česnek podle chuti, sůl a pepř podle chuti, majoránka podle chuti.
Postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemno. Eidam nastrouháme také najemno. Šunku a cibuli nakrájíme na kostičky. Všechno smícháme ve velké mísy dohromady a přidáme dvě vajíčka, olej, prášek do pečiva, mouku, česnek, sůl, pepř a majoránku. Pořádně promícháme a rozetřeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč nebo plech (podle toho jestli chceme mít koláč spíše vysoký nebo tenký).
Pečeme do červena při 180 °C.

Další cuketové pochoutky, které určitě stojí za vyzkoušení...
Domácí Uncle Ben´s - výborná alternativa kupované omáčky na nudle či rýži. Do základního receptu můžete před použitím přidat třeba ananas, další čerstvou zeleninu nebo maso.

A co takhle polévku s exotickým názvem Puebla

Ratatouille - tradiční pokrm plný zeleniny.

Originální je recept na pizzu z cukety.

Sladké řezy z cukety - pro změnu trocha sladkého...

Co říkáte na sekanou z cukety?

Cukety nejsou oblíbeny jenom v naší zemi. Najdete je například v mexické  kuchyni, kde patří, spolu s patizony, k nejoblíbenější tykvovité zelenině...

Mexická zeleninová polévka
Suroviny:
250 g fazolí, 6 stroužků česneku, 2 cibule, 2 zelené feferonky, 1 lžíce sádla, 850 ml nakládaných rajčat, 2 cukety, 100 g sterilované kukuřice, 200 g klobásy, sůl, pepř, tabasco, koriandr.
Postup: Propereme fazole, přelijeme je 1 l vody a necháme přes noc stát.
Oloupeme cibuli s česnekem a drobně posekáme. Feferonky nakrájíme na malé kousky. Vše osmahneme na sádle, přidáme fazole i s vodou a zvolna vaříme 90 - 120 minut. Podle potřeby přilijeme další vodu.
Rajčata rozmačkáme na kousky a asi po 60 minutách je dáme do polévky. Cukety očistíme. Oloupeme klobásy a nakrájíme spolu s kukuřicí a cuketou na kolečka. Dáme je do polévky, ale nevaříme déle než 10 minut.
Polévku ochutíme solí, pepřem a tabaskem. Posypeme lístky koriandru.
(ZDROJ)

Nebo také v čínské kuchyni, kde je také součástí velice chutné směsi zeleniny v tmavé marinádě. Je zde nakrájená na plátky, spolu s okurkou, zelím, mrkví popřípadě ještě jinou zeleninou. Přidává se do nudlí nebo k masu.

Další skvělé recepty průběžně probíhají na diskuzi V a ř e n í, kde si sdělujeme také své zkušenosti s vyzkoušenými recepty a zajímavé tipy do kuchyně.

                                                 
TÉMATA:
SEZONA