Patří mezi tykve a je k dispozici po celé léto. Nenecháváme ji dorůst do příliš velkých rozměrů, nebyla by tak chutná. Před přípravou ji nemusíte loupat, stačí odříznout oba konce a dále zpracovávat.
Můžeme ji konzumovat dušenou, pečenou, smaženou, syrovou (má ale poněkud planou chuť). Oloupanou a nastrouhanou ji můžeme přidávat do nejrůznějších slaných i sladkých moučníků, připravovat z ní karbanátky, placky, přidávat ji do polévek.
Záleží jen na vaší chuti experimentovat.
Oblíbenou pochoutkou čtenářek našeho magazínu je slaný cuketový koláč.
Suroviny: 60 dkg cukety, 20 dkg tvrdého sýra, 20 dkg šunky, 1 cibule, 3 vejce, 1 dcl rostlinného oleje, 1 prášek do pečiva, 18 dkg polohrubé mouky, česnek podle chuti, sůl a pepř podle chuti, majoránka podle chuti.
Postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemno. Eidam nastrouháme také najemno. Šunku a cibuli nakrájíme na kostičky. Všechno smícháme ve velké mísy dohromady a přidáme dvě vajíčka, olej, prášek do pečiva, mouku, česnek, sůl, pepř a majoránku. Pořádně promícháme a rozetřeme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč nebo plech (podle toho jestli chceme mít koláč spíše vysoký nebo tenký).
Pečeme do červena při 180 °C.
Další cuketové pochoutky, které určitě stojí za vyzkoušení...
Domácí Uncle Ben´s - výborná alternativa kupované omáčky na nudle či rýži. Do základního receptu můžete před použitím přidat třeba ananas, další čerstvou zeleninu nebo maso.
Ratatouille - tradiční pokrm plný zeleniny.
Originální je recept na pizzu z cukety.
Sladké řezy z cukety - pro změnu trocha sladkého...
Co říkáte na sekanou z cukety?
Cukety nejsou oblíbeny jenom v naší zemi. Najdete je například v mexické kuchyni, kde patří, spolu s patizony, k nejoblíbenější tykvovité zelenině...
Mexická zeleninová polévka
Suroviny: 250 g fazolí, 6 stroužků česneku, 2 cibule, 2 zelené feferonky, 1 lžíce sádla, 850 ml nakládaných rajčat, 2 cukety, 100 g sterilované kukuřice, 200 g klobásy, sůl, pepř, tabasco, koriandr.
Postup: Propereme fazole, přelijeme je 1 l vody a necháme přes noc stát.
Rajčata rozmačkáme na kousky a asi po 60 minutách je dáme do polévky. Cukety očistíme. Oloupeme klobásy a nakrájíme spolu s kukuřicí a cuketou na kolečka. Dáme je do polévky, ale nevaříme déle než 10 minut.
Polévku ochutíme solí, pepřem a tabaskem. Posypeme lístky koriandru.
(ZDROJ)
Nebo také v čínské kuchyni, kde je také součástí velice chutné směsi zeleniny v tmavé marinádě. Je zde nakrájená na plátky, spolu s okurkou, zelím, mrkví popřípadě ještě jinou zeleninou. Přidává se do nudlí nebo k masu.
Další skvělé recepty průběžně probíhají na diskuzi V a ř e n í, kde si sdělujeme také své zkušenosti s vyzkoušenými recepty a zajímavé tipy do kuchyně.
Nový komentář
Komentáře
cuketu mám moc ráda
cuketový koláč je moc dobrý
ja ji delam na sladko aj na slano
s cuketou bych doma asi neuspěla..
Odemětobě: Abych do ní inestovala takový prachy jenom proto, aby měla nějakou chuť? To radši investuju energii do cesty k popelnici a koupím si něco, co má chuť samo o sobě
Jéžiš,tak je překlepů,pardon.
Meander: Ale ona za to nemůže.Nevzdávej to,zkus ji na nějaký jiný způsob.Dnes je v "mé "restauraci měli zapečenou a brambory,květákem,sojovou šlehačkou a sojovým masem.Dala bych méně pepře,ale jinak to byla božské
Tak jsem poprvé měla co do činění s cuketou. Už nikdy víc! To je tak nudná zelenina... Radši si dám lilek.
Z cukety dělám curry - ještě s kuřecím masem a houbami. S rýží je to mňam
Tak já mám taky nejraději slaný koláč. Dělala jsem ho právě včera a byl
esunad: co je to kulatá cuketa?
jooo a ještě jsem jenom chtěla říct,že se mi zdá ten olej zbytečný,sýr je dost mastný a olej nedávám vůbec,když tak více sýra...
jééé to se omlouvám,nechtěla jsem to kliknout dvakrát
já sem dělala sladký koláč a vůbec se mi nepovedl
,ale jinak dělám sekanou z cuketou a do toho ještě přidám pohanku a je to supr...slaný koláč dělám taky je dobrý,ale minule jsem to přehnala se solí,nějak se tam rozležela
já sem dělala sladký koláč a vůbec se mi nepovedl
,ale jinak dělám sekanou z cuketou a do toho ještě přidám pohanku a je to supr...slaný koláč dělám taky je dobrý,ale minule jsem to přehnala se solí,nějak se tam rozležela
Landriel:
Já teda mám nejradši právě ten slaný cuketový koláč
Já dělám z mladé zapékaný mix s baklažánem, rajčetem a mozarellou, někdy udělám cukeťáky, mama ji umí zavařit jako ananas a nepoznáte rozdíl
sice používá ananasovou tresť, ale
Luciš: přesně, to jsou dva názvy pro totéž. jinak já dělám cuketu nejradši dušenou, na troše olivového oleje, s česnekem, solí a bazalkou - v neděli jsem toho sama doslova sežrala celou pánev....
Luciš: je to to samé.