Suroviny na 4 porce:

  • 3 větší brambory
  • 1/2 celeru
  • 2 střední mrkve
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • hrst sušených hub
  • 1 lžíce Ghí od Českého Ghíčka
  • 2–3 lžíce polohrubé mouky
  • 1,5 l vody
  • kmín dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • půl lžičky soli

Postup:

Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit přepuštěné máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.

Tip:

Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem, kombinace jednotlivých chutí bude ještě výraznější. Můžete vyzkoušet i ochucené a bylinkové varianty ghí nebo si ho sami kořením dochutit.

Foto: ceskeghicko.cz.

Reklama