Zažívací potíže… Pálení žáhy, pocity těžkosti, bolení břicha a další podobné příznaky poznal na vlastní kůži snad každý z nás. Jednou z příčin je i výrazná změna ve složení a způsobu úpravy stravy i životního stylu v průběhu posledního století. V důsledku toho bohužel výrazně narůstá výskyt zánětlivých, degenerativních a nádorových onemocnění.

 

Odborníci upozorňují také na to, že nenahraditelně klesá množství přirozené střevní flóry, která je velmi důležitá pro správné a zdravé trávení. Pomoci nám může přípravek, který je určen k léčbě a prevenci průjmových onemocnění a při akutní gastritidě. Lacidofil.

Za naše zažívací problémy podle odborníků může i novodobé upravování pokrmů, které zcela vyřadilo mléčné kvašení, tedy přirozený fermentační proces, který byl spojený s kolonizací stravy a následkem toho trávicího traktu laktobacily.

Další příčinou poklesu množství přirozené střevní flóry již v časném období vývoje jedince jsou zvýšená hygienická opatření při přípravě stravy pro novorozence a kojence či podávání širokospektrých antibiotik. Za normálních okolností je střevo osídlováno fyziologickou flórou již od prvních dní po narození. Stav, při kterém je trávicí trakt touto flórou nedostatečně zásoben, může vyvolat nejčastěji průjmová a zánětlivá onemocnění. V takovém případě je vhodné podávat tzv. probiotika, což jsou živé bakteriální kultury nepatogenních organismů a produkty mléčného kvašení, které růst fyziologické flóry ve střevě usnadňují. Jedním z nejznámějších v naší republice je přípravek s obsahem laktobacilů – Lacidofil.

 

Lacidofil obsahuje kultury mikroorganismů Lactobacillus acidophilus a Lactobacilus rhamnosus. Laktobacily tvoří základní komponentu fyziologické střevní mikroflóry, jejíž přítomnost ve střevě je důležitá pro adekvátní průběh trávení. Mají schopnost měnit laktózu a jiné sacharidy na kyselinu mléčnou, která brání růstu patogenních a hnilobných mikrobů a podporuje ionizaci vápníku a železa z potravy. Laktobacily také produkují některé vitaminy (B1, B2, B6, B12, kyselinu listovou, niacin). Účinnost podávání kmenů Lactobacillus acidophilus a Lactobacilus rhamnosus byla hodnocena v řadě odborných studií. V jedné z nich vedlo podávání laktobacilů ke snížení výskytu potenciálních patogenů ve střevě, k úpravě průjmu, ke zkrácení doby uzdravení u pacientů s akutní gastroentritidou a významně přispělo k rychlejší úpravě průjmů u dětí léčených antibiotiky pro jiné onemocnění.

 

Přípravek Lacidofil je dostupný v každé lékárně. Jeho použití vždy konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem.

 


Deset z vás má nyní šanci vyhrát zajímavé ceny od firmy Rougier. Nápovědu na soutěžní otázku najdete v tomto článku nebo na www.rougier.cz 

SOUTĚŽ ZDE

TÉMATA:
DŮM A BYT