Foto: Shutterstock
Každý, kdo pociťuje suchou pokožku, již pravděpodobně zná výhody kyseliny hyaluronové, která pleť dokáže vyhladit a hydratovat. Patří ke standardům při řešení dehydratace pleti. Ale nyní ji může z trůnu sesadit kyselina polyglutamová.
Co je kyselina polyglutamová?
Kyselina polyglutamová je silný ve vodě rozpustný peptid a neuvěřitelně silný přírodní hydratační prostředek získaný ze sójových bobů. Je ve vodě rozpustná zvlhčující látka schopná přitahovat a zadržovat vodu v pokožce a na jejím povrchu. Je produkována fermentací způsobenou bakterií Bacillus subtilis. Tento fermentační proces je dobře známý, protože se z něj vyrábí natto, tradiční japonské jídlo vyrobené ze sójových bobů. I proto se PGA někdy říká natto guma.
Kyselina polyglutamová působí na pokožku vyhlazujícím a hydratačním účinkem, a dokonce může pomoci při hojení ran. Pomáhá zadržet vlhkost v pokožce, zvyšuje její elasticitu, vyhlazuje vrásky, zjemňuje ji a sjednocuje její tón.
Foto: Shutterstock
Kyselina polyglutamová vs kyselina hyaluronová
Kyselina polyglutamová není lepší než kyselina hyaluronová nebo naopak. Hydratují pokožku každá jiným způsobem. Obě v pleti uzamykají vlhkost. Tím ale jejich podobnosti končí. Kyselina hyaluronová může pojmout pouze 1000násobek své vlastní hmotnosti ve vodě, zatímco kyselina polyglutamová může pojmout ekvivalent 5000násobku. Z tohoto důvodu některé studie naznačují, že PGA je účinnějším hydratačním produktem než kyselina hyaluronová. Má totiž schopnost zadržovat zhruba 10krát více vlhkosti než kyselina hyaluronová.
Hlavním rozdílem ale je, že se kyselina polyglutamová skládá z větších molekul, které nepronikají hluboko do pokožky. Na kůži tedy působí spíše jako ochranná bariéra, která zabraňuje odpařování vody z pokožky. Kyselina hyaluronová je mezitím dostupná v různých molekulárních velikostech, což znamená, že některé z menších molekul jsou schopny proniknout do hlubších vrstev pokožky a hydratovat ji zevnitř. Dalším rozdílem je, že má PGA více antioxidační vlastnosti.
Nejlepší je používat obě kyseliny společně. Nemusíte si tedy vybrat jednu nebo druhou. Dokáží se vzájemně doplňovat. Kyselina hyaluronová zaručí hlubokou hydrataci, zatímco PGA se usadí na povrchu pokožky a zabrání ztrátě její vlhkosti a zároveň vyhladí jemné linky. Je to prostě skvělé combo!
Foto: Shutterstock
Zdroje: Byrdie, Glamour Magazine, Real Simple, Healthline, The Korean Society for Microbiology and Biotechnology, National Library of Medicine, Microbiology Society
Nový komentář