Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
těsto
- 200 ml polotučného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí - 40 g
- 130 g cukru krupice
- 50 g másla nebo sádla
- 4 žloutky
- 600 g hladké mouky
- špetka soli
náplň
- 450 g vlašských ořechů
- 100 g piškotů
- 350 ml polotučného mléka
- 200 g cukru krupice
na dokončení
- 1 vejce na potření závinu
Postup
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Vmíchejte do něj trochu cukru a nadrobte droždí. Počkejte pár minut, dokud na povrchu nevyskočí bubliny - kvásek je připravený.
Do větší mísy nebo do mísy robota dejte mouku. Přidejte kvásek, máslo, žloutky, špetku soli a zbytek cukru. Umíchejte hladké těsto, které nechejte přikryté kynout na teplém místě, přibližně půl hodiny.
Mezitím si připravte ořechovou náplň.
Ořechy a piškoty rozmixujte nebo pomelte dohladka. Obojí dejte do hrnce, přidejte mléko, cukr a špetku soli. Kdo chce, může přidat kapku rumu. Pět minut zahřívejte na plotně. Náplň nechejte vychladnout.
Troubu předehřejte na 190 °C.
Vykynuté těsto rozdělte na tři díly. Na pomoučené ploše rozválejte postupně každou část těsta. To by mělo být tlusté asi 6 mm. Na každý plát těsta natřete ořechovou náplň a zarolujte jako roládu.
Položte záviny na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte hodinu na 190 °C.
Záviny nechte vychladnout, krájejte, podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Makový štrúdl s hroznovým vínem
Foto: archiv redakce
Foto: Jana Nováková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mně přijde hrozné zprznit ořechovou náplň piškotama.