IMG_6531.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

těsto

  • 200 ml polotučného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí - 40 g
  • 130 g cukru krupice
  • 50 g másla nebo sádla
  • 4 žloutky
  • 600 g hladké mouky
  • špetka soli

náplň

  • 450 g vlašských ořechů
  • 100 g piškotů
  • 350 ml polotučného mléka
  • 200 g cukru krupice

na dokončení

  • 1 vejce na potření závinu

Postup

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Vmíchejte do něj trochu cukru a nadrobte droždí. Počkejte pár minut, dokud na povrchu nevyskočí bubliny - kvásek je připravený. 

Do větší mísy nebo do mísy robota dejte mouku. Přidejte kvásek, máslo, žloutky, špetku soli a zbytek cukru. Umíchejte hladké těsto, které nechejte přikryté kynout na teplém místě, přibližně půl hodiny. 

Mezitím si připravte ořechovou náplň.

Ořechy a piškoty rozmixujte nebo pomelte dohladka. Obojí dejte do hrnce, přidejte mléko, cukr a špetku soli. Kdo chce, může přidat kapku rumu. Pět minut zahřívejte na plotně. Náplň nechejte vychladnout.

Troubu předehřejte na 190 °C.

Vykynuté těsto rozdělte na tři díly. Na pomoučené ploše rozválejte postupně každou část těsta. To by mělo být tlusté asi 6 mm. Na každý plát těsta natřete ořechovou náplň a zarolujte jako roládu.

Položte záviny na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte hodinu na 190 °C.

Záviny nechte vychladnout, krájejte, podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Makový štrúdl s hroznovým vínem

3.jpgFoto: archiv redakce

4.jpgFoto: Jana Nováková

5.jpgFoto: Alena Kolaříková