(Suroviny na 1 věnec – cca 10 porcí)
· 500 g polohrubé mouky
· 200 ml mléka
· 100 g Korunního cukru krupice
· 100 g másla
· 50 g rozinek
· 50 g nasekaných mandlí
· 30 g droždí
· 4 celá vejce na vrch věnce
· 3 žloutky
· 1 vanilkový cukr
· špetka soli
· nastrouhaná kůra z 1 citronu
· Mouka na pomoučení válu
· 1 vejce na potření těsta
· Korunní cukr moučka na posypání
Nejprve si připravíme kvásek: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Pořádně rozmícháme a necháme na teplém místě kynout. Změklé máslo, oba cukry a žloutky utřeme do pěny. Přisypeme mouku, sůl, jemně nastrouhanou kůru z citronu a spolu s kváskem a zbytkem vlažného mléka zaděláme těsto. Směs by měla být hustá a neměla by se lepit k míse ani vařečce. Poté zapracujeme rozinky a mandle. Mísu přikryjeme a necháme ji na teplém místě 40 minut vykynout.
Na válu rozdělíme těsto na 3 díly a vypracujeme z nich prameny. Ty splétáme jako cop a konce spojíme do věnce. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vmáčkneme do něj 4 vece. Doprostřed dáme čočku zabalenou v alobalu, aby se snadněji zachoval kulatý tvar. Věnec necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 15 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě 30 minut dopékáme. Vychladlý věnec posypeme moučkovým cukrem.
Víte, že… kynutý věnec s červenými vejci můžete potkat v Řecku pod názvem tsoureki? Věnce se stejně jako mazance nosily do kostela, kde se nechaly na Boží hod velikonoční požehnat. Požívání jídla je posvátnou činností a žehnání velikonočních pokrmů je u nás starým zvykem. Křesťané si připomínají slova svatého Pavla: „Ať tedy jíte či pijete či cokoli jiného děláte, všecko čiňte ke slávě Boží“.
Nový komentář
Komentáře
Moc se mi líbí.
Já dnes pekla mazance, ale je tu kolem spousta strávníků. Budu v týdnu péci znovu, do Velikonoc nevydrží. Ale nesmím zapomenout upéci beránka.