třešňový koláč

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka droždí
100 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
5 vajec
150 g másla

třešně
dvě hrsti mandlových lupínků
4 lžíce cukru krupice

Postup

Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku dáme do mísy, vmícháme mléko, kvásek, cukr, vanilkové cukry i změklé máslo. Vymícháme do hladkého těsta, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Na plech dáme pečicí papír, na který rozprostřeme těsto, uhladíme a necháme ještě 15 minut kynout.
Omyté třešně vypeckujeme a zatlačíme lehce do těsta. Poté posypeme mandlovými lupínky a pečeme asi 25 minut.
Mezitím si rozehřejeme 4 lžíce cukru se 4 lžícemi vody. Koláč potřeme rozpuštěným cukrem a pečeme dále asi 10 minut.

Dobrou chuť přeje PetraM.

Reklama