pletenec.jpg (295 KB)

Máte rádi sladké domácí pečivo, které můžete podávat ke kávě nebo zabalit dětem ke svačině? Pak určitě víte, že dobrých a osvědčených receptů není nikdy dost. Naše čtenářka Jana o velikonočních svátcích vyzkoušela velice zajímavý recept na pletenec, který je krásně vláčný a šťavnatý, hlavně díky použité mrkvi v náplni.

Suroviny na těsto

  • 250 g hladké mouky (můžeme použít i část polohrubé mouky)
  • 60 g Hera máslová příchuť
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 125 ml mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra

suroviny na náplň

  • 250 g jemně nastrouhané mrkve
  • cukr dle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice dle chuti
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • citronová šťáva

29663574_1745564988800350_1424335850_n.jpg (314 KB)

Postup

Z vlažného mléka, kvasnic a trošky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

Mouku spolu prosijeme do mísy, přidáme cukr, rozpuštěnou Heru, vejce, špetku soli, citronovou kůru a nakonec i vzešlý kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme opět na teplém místě vykynout.

V mezičase si připravíme náplň. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Mrkev osladíme dle potřeby, přidáme vanilkový cukr, skořici, rozinky, rum, trošku citronové šťávy a dusíme v mléce doměkka. Mléko přiléváme postupně dle potřeby - na konci přípravy náplně by měla být veškeré tekutina odpařená.

pletenec3.jpg (53 KB)

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o tloušťce cca 8mm, potřeme ho mrkvovou náplní, posypeme ještě troškou skořice a stočíme do roličky. Vznikne nám roláda, kterou ostrým nožem podélně (středem) rozřízneme - pozor - jednu stranu nedokrajujeme až do konce. Vzniknou nám dva prameny, které zapleteme do sebe. Vzniklý pletenec přesuneme do důkladně vymazané, menší formy  na biskupský chlebíček.

Pečeme na 180 °C, přibližně hodinu. V průběhu pečení přikryjeme alobalem, aby nebyl pletenec na povrchu příliš tmavý. 

pletenc2.jpg (93 KB)

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Sladké i slané kynuté dobroty

Trhací koláč s medvědím česnekem

medved.jpg (307 KB)

Kynutá skořicová srdíčka

srdicka.jpg (170 KB)

Domácí kynuté pletýnky

pletynky.jpg (91 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková