Vyzkoušejte třeba dnešní recept od Gábiny, která použila krásné šťavnaté ostružiny a zkombinovala je s tvarohem. V kombinaci s osvědčeným kynutým těstem, vzniknul pravý poklad.
Suroviny
těsto
- 40 g droždí
- 100 g cukru
- 150 g slunečnicového oleje
- 2 žloutky
- špetka soli
- 200 ml vlažného mléka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
na potření
- 1 žloutek
drobenka
- 90 g hladké mouky
- 10 g kokosu
- 50 g másla
- 3,5 lžíce cukru krupice
náplň
- 500 g tvarohu
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- cukr podle chuti
- ovoce
Postup
Do vlažného mléka vmíchejte trochu cukru a rozdrobte droždí. Nechejte vzejít kvásek. Přidejte zbylé suroviny a umíchejte nelepivé těsto. Nechejte kynout 1,5 hodiny.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě půlky. Jednu rozválejte, dejte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete na ni polovinu tvarohové náplně. Nahoru naskládejte ovoce, v dnešním receptu ostružiny. Zasypejte částí drobenky. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, dozlatova.
Z druhé poloviny těsta připravte klasické koláče. Těsto si vyválejte na plát, vykrojte kolečka a do jejich středu dejte tvaroh. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete žloutkem. Do středu každého koláče dejte drobenku a ovoce. Pečte pomalu, dozlatova.
Použít můžete jakékoliv oblíbené ovoce...
Dobrou chuť přeje Gábina.
Letní ostružinové dezerty
Sladký chlebíček s ostružinami
Sněhový koláč s ostružinami a rybízem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Gabriela Tauvinklová
Nový komentář
Komentáře
Určitě recepty vyzkouším, ostružin mám spoustu. Díky.