5b1e582fd9124obrazek.png

Příprava kynutých knedlíků je jednoduchá. Stačí jen vyzkoušený recept na dobré těsto, do kterého potom balíte čerstvé jahody. Někdo si hotové knedlíky na talíři dochutí tvarohem, jiný strouhaným perníkem nebo mákem a cukrem. Ať je máte rádi s čímkoliv, dnešní recept od naší čtenářky Jany je vyzkoušený a výborný!

Suroviny

na knedlíky

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 150 - 200 ml mléka
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka soli
  • jahody

k podávání

  • jahody
  • tvaroh
  • strouhanka
  • cukr
  • ghí
  • hladká mouka na pracovní plochu

5b1e585e80d52obrazek.png

Postup

Droždí si rozdrobíme do misky, přisypeme cukr a zalijeme polovinou vlažného mléka. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme sůl, vejce, vzešlý kvásek, postupně přiléváme zbývající mléko a pomocí robotu nebo ručně, vařečkou vypracujeme hladké těsto, které by mělo být poněkud tužší, na dotek pružné a nemělo by lepit.

Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a opět necháme na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce. S každou moukou se jinak pracuje, v případě potřeby přidejte o něco víc mléka.

Hladkou moukou si poprášíme pracovní plochu. Polévkovou lžící odebíráme kousky nakynutého těsta, které skládáme na pracovní plochu a tvoříme z nich malé „placičky“. Na každý kousek těsta dáme jahody, podle potřeby můžeme přidat i trošku krupicového cukru, zabalíme a vytvarujeme knedlík. Necháme 5-10 minut nakynout.

knedlik4.jpg (128 KB)

Knedlíky se mohou vařit ve vodě. Já je mám ale raději vařené v páře, klasicky na pařáčku. 

Do kastrolu nalijeme trochu vody, vložíme do něj pařáček s plátýnkem, zakryjeme poklicí a počkáme, dokud voda nezačne vřít. Postupně vkládáme nakynuté knedlíky a pod pokličkou vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky propícháme párátkem, aby vyšla pára a nesrazily se.
Knedlíky podáváme s tvarohem, nasucho opečenou strouhankou s cukrem, zalité velkou porcí voňavého, zlatavého ghíčka.  

5b1e587b446dbobrazek.png

Dobrou chuť přeje Solnička v kuchyni - Jana.

Ovocné knedlíky a noky - zásoba receptů na sezónu

Tvarohové knedlíky s ovocem

tvarohoveknedliky.jpg (119 KB)

Tvarohové knedlíky s meruňkami

knedliky7.jpg (74 KB)

Tvarohové noky s jahodami

tvarohknedliky.jpg (54 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama