DSC_1715.jpg (122 KB)

Zdroj: Alena Kolaříková

Čerstvé jahody jsou ve své sezóně šťavnaté, voňavé a sladké. Bylo by škoda nepřipravit si alespoň jednou oblíbené kynuté jahodové knedlíky. Jejich příprava je snadná, nebojte se.

Suroviny

  • 500 g hrubé mouky (můžete použít i polohrubou)
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1/4 kostky droždí (cca 10 g)
  • 250 ml vlažného mléka
  • jahody

Postup

Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.

Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Přidejte vejce. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

DSC_1732.jpg (113 KB)

Zdroj: Alena Kolaříková

Nebo trhejte kousky těsta, ty rozválejte na tenkou placku (tvar se mi osvědčil spíš obdélník), do té zabalte jahodu. Pořádně zmáčkněte spoje. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.
Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.

Vařte ještě asi tři až čtyři minuty.

Knedlíky můžete vařit také v páře. Jsou nadýchanější a mají krásný tvar. Vařte je na pařáčku vyloženém plátnem (nebo utěrkou). Knedlíky skládejte s rozestupy, zvětší se. Vařte nad párou 15 - 20 minut. 

Hotové knedlíky dejte na talíř a dochuťte podle sebe. Někdo je má rád s mákem, cukrem a máslem, jiný s tvarohem, opečenou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem.

Aby byly knedlíky krásně nadýchané

  • nenechejte těsto překynout
  • používejte hrubou mouku (ale většinou funguje i polohrubá)
  • vařte je v dostatečném množství vody
  • nesmíte je převařit
  • po vyndání z vody je propíchněte vidličkou
  • vařte knedlíky v páře

Dobrou chuť přeje Elly.

Ovocné knedlíky milují děti i dospělí

Kynuté knedlíky s jahodami a tvarohem

1.png (3.57 MB)

Foto: Jana Nováková

Tvarohové knedlíky s ovocem

2.jpg (74 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Bramborové knedlíky se švestkami

3.jpg (102 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama