Zdroj: Alena Kolaříková
Čerstvé jahody jsou ve své sezóně šťavnaté, voňavé a sladké. Bylo by škoda nepřipravit si alespoň jednou oblíbené kynuté jahodové knedlíky. Jejich příprava je snadná, nebojte se.
Suroviny
- 500 g hrubé mouky (můžete použít i polohrubou)
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 1/4 kostky droždí (cca 10 g)
- 250 ml vlažného mléka
- jahody
Postup
Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.
Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Přidejte vejce. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.
Zdroj: Alena Kolaříková
Nebo trhejte kousky těsta, ty rozválejte na tenkou placku (tvar se mi osvědčil spíš obdélník), do té zabalte jahodu. Pořádně zmáčkněte spoje. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.
Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.
Vařte ještě asi tři až čtyři minuty.
Knedlíky můžete vařit také v páře. Jsou nadýchanější a mají krásný tvar. Vařte je na pařáčku vyloženém plátnem (nebo utěrkou). Knedlíky skládejte s rozestupy, zvětší se. Vařte nad párou 15 - 20 minut.
Hotové knedlíky dejte na talíř a dochuťte podle sebe. Někdo je má rád s mákem, cukrem a máslem, jiný s tvarohem, opečenou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem.
Aby byly knedlíky krásně nadýchané
- nenechejte těsto překynout
- používejte hrubou mouku (ale většinou funguje i polohrubá)
- vařte je v dostatečném množství vody
- nesmíte je převařit
- po vyndání z vody je propíchněte vidličkou
- vařte knedlíky v páře
Dobrou chuť přeje Elly.
Ovocné knedlíky milují děti i dospělí
Kynuté knedlíky s jahodami a tvarohem
Foto: Jana Nováková
Foto: Alena Kolaříková
Bramborové knedlíky se švestkami
Foto: Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Ňam, už jsme měli
Ještě borůvkové a budu spokojená.
My to máme rozdělené, jahodové a meruňkové knedlíky z tvarohového těsta, borůvkové z kynutého a švestkové z bramborového.
Kynuté moc nedělávám, raději bramborové.
Jahodové knedlíky mám moc ráda.
vařím většinou v páře,miluju takto kynuté bud jahodové nebo borůvkové