Že nevíte, jak na to? Máme pro vás zaručený recept zkušené pekařky a cukrářky Eriky. Buchty zmizí dřív, než stihnou pořádně vychladnout. A vy sklidíte zasloužený obdiv!

62a9934a97a8aobrazek.jpg
 
Jak dlouho to bude trvat?
Doba přípravy: 1 hodina
Doba kynutí: 1 hodina
Doba pečení: 30 minut

Na jeden pekáč s 15 většími buchtami budete potřebovat: 

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 1 kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 50 g cukru
  • 1 vejce na potření  

 Na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • hrst čerstvých jahod
  • 1 lžíci škrobu
  • 2 lžíce moučkového cukru  

 Na vanilkovou omáčku:

  • 250 ml smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce medu

A jak na to?

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí.
  2. Přidejte lžičku cukru, mouky a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky.
  4. Poté do směsi nalejte vzešlý kvásek. Těsto důkladně propracujte, aby vznikl hladký bochník bez hrudek.
  5. Vypracované těsto v míse poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě.  
  6. Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem a škrobem. Pak do něj přidejte nakrájené jahody.
  7. Z vykynutého těsta odebírejte rovnoměrné kousky. Každý v dlani zploštěte, přidejte trochu tvarohové náplně a zabalte.
  8. Buchty skládejte spojem dolů do máslem vymazaného pekáčku. Když je pekáček plný, potřete buchty rozšlehaným vejcem.
  9. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi půl hodiny dozlatova. Povrch buchet můžete ještě potřít dvěma lžícemi rozehřátého másla s jednou lžící rumu. Budou vláčnější.
  10. Když se buchty pečou, připravte jednoduchou vanilkovou omáčku. Smetanu opatrně zahřívejte a vložte do ní vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku.
  11. Přiveďte téměř k varu a pak stáhněte z ohně. Vmíchejte med. Omáčku nechte vychladnout.  
  12. Hotové buchty nechte mírně zchladnout, pocukrujte a na talířku přelijte vanilkovou omáčkou. Je to velká dobrota, takže dost možná budete hned zítra péct další.

Tip: Pokud vás trouba zlobí, peče nestejnoměrně a výsledky jsou všelijaké, vsaďte na některou z nových trub MORA.„Využívají osvědčený patentovaný tvar vnitřního prostoru s klenutým stropem po vzoru tradičních pecí. Tento tvar byl nyní ještě vylepšen, nová je i konstrukci a umístění topných tělesi rozložení ventilačních otvorů. Troubypečou i při své extra velké kapacitě 77 l naprosto rovnoměrně.Mají automatické programy včetně parních a ještě vám poradí, na jakou pozici plech umístit.Navíc jsou úsporné a rychlé – předehřátí na 180 °C zvládnou za méně než 5 minut,“ radí Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Erika a Kapka medu

Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Vaření pro mě není o vážení a dodržování přesného receptu podle pokynů. Vařit se má s fantazií a citem. Chuťové pohárky má totiž každý naladěné jinak. Popravdě nejsem žádná dietářka ani miss fitness. Preferuji u vaření i čehokoli jiného zdravý selský rozum,“ říká Erika. 

Tip na úspornou chytrou troubu s automatickými programy

62a99371a26ccobrazek.jpg

Nová extra velká kombinovaná trouba MORA VTS 785 BW  s funkcí páry a velkorysým vnitřním objemem 77 l umožňuje nastavit teplotu s přesností na jeden stupeň v úctyhodném rozmezí 30 až do 300 °C.Má 22 automatických pečicích programů včetně parních. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li i páru, povrch bude křupavější. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení nemusíte troubu zbytečně otevírat, takže nezkazíte pokrmy, které jsou choulostivé na pokles teploty a vlhkosti, jako třeba právě buchty. Díky patentovanému klenutému vnitřnímu prostoru po vzoru tradičních pecípeče rovnoměrně, k pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek a automatické čištění párou pomocí funkce ECO Clean. Trouba spadá do úsporné třídy A+. Stojí 9 990 Kč.
 
MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz
obrazek.jpg