Čím si zpříjemnit mrazivé adventní dny? Naše čtenářka Jana si upekla skvělé domácí kynuté buchty. Naplnila je domácí jahodovou marmeládou a hruškovými povidly ze svých letních zásob.
Jana se do vaření zbláznila natolik, že si založila facebookový profil Solnička v kuchyni, na kterém své kuchařské úspěchy ráda sdílí. Naposledy jsem neodolala a upekla si podle ní výborné buchty. Jen jsem je naplnila tvarohem a švestkovými povidly. Vy si můžete náplň zvolit, jakou chcete. Třeba podle toho, jaké marmelády jste letos v sezoně ovoce uvařili.
Kynutými buchtami prostě nikdy nezklamete a uděláte radost v létě i v zimě...
Suroviny
- 1/2 kg hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g Hery máslová příchuť
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- špetka soli
- citronová kůra
- + vejce na potření
Postup
Z vlažného mléka, trošky cukru a kvasnic připravíme kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme zbývající cukr, vejce, rozpuštěnou Heru, špetku soli, citronovou kůru a vzešlý kvásek... vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.
Lžící odkrajujeme kousky těsta, naplníme marmeládou (nebo jakoukoliv jinou náplní)... tvoříme buchty, které klademe na plech. Necháme opět chvíli nakynout.
Potřeme vejcem a pečeme na 180-200 °C asi půl hodiny.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Máte chuť upéct si něco dobrého, sladkého? Najděte si u nás ten pravý recept...
Zdroj fotografií: Jana Nováková, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Vyzkouším.
buchty - někdo jim říká Honzíkovy - jsem pomáhala péci babičce před dávnými časy . protože jsem to zapomněla , mám opsáno a udělám si je - s tvarohem . Díky !
Hned bych si něco z těchto dobrot dala...
kynutý buchty s tvarohem u nás doma vedou prim
Jak moc nemusím sladké,tam ty kynutý buchty bych si dala,vypadají krásně

to nemá chybu