kynuté buchty

Čím si zpříjemnit mrazivé adventní dny? Naše čtenářka Jana si upekla skvělé domácí kynuté buchty. Naplnila je domácí jahodovou marmeládou a hruškovými povidly ze svých letních zásob.

Jana se do vaření zbláznila natolik, že si založila facebookový profil Solnička v kuchyni, na kterém své kuchařské úspěchy ráda sdílí. Naposledy jsem neodolala a upekla si podle ní výborné buchty. Jen jsem je naplnila tvarohem a švestkovými povidly. Vy si můžete náplň zvolit, jakou chcete. Třeba podle toho, jaké marmelády jste letos v sezoně ovoce uvařili.

Kynutými buchtami prostě nikdy nezklamete a uděláte radost v létě i v zimě...

Suroviny

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • + vejce na potření

Postup

Z vlažného mléka, trošky cukru a kvasnic připravíme kvásek.

Mouku prosejeme do mísy, přidáme zbývající cukr, vejce, rozpuštěnou Heru, špetku soli, citronovou kůru a vzešlý kvásek... vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout.

Lžící odkrajujeme kousky těsta, naplníme marmeládou (nebo jakoukoliv jinou náplní)... tvoříme buchty, které klademe na plech. Necháme opět chvíli nakynout. 

Potřeme vejcem a pečeme na 180-200 °C asi půl hodiny.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Máte chuť upéct si něco dobrého, sladkého? Najděte si u nás ten pravý recept...

bábovka s kokosem a goji

křehký koláč s ořechy

kakaový koláč ze špaldové mouky

Zdroj fotografií: Jana Nováková, Alena Kolaříková

Reklama