obrazek.jpgZdroj foto: Akademie kvality

Tradiční buchty jsou z kynutého těsta, které potřebuje dostatek péče a je důležité jej nechat odpočinout v teple, aby se dostatečně rozvinulo a mohla se vytvořit dobrá struktura a chuť.

Povidla mají dlouhou historii a jsou jedním z nejstarších způsobů, jak konzervovat ovoce. Je možné je připravit z různých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, jahody, hrušky, třešně nebo jablka. Tudíž existuje široká škála chutí a textur. V české kuchyni jsou nedílnou součástí tradičních pokrmů a kromě buchet je můžeme najít také na koláčích, v ovocných knedlících nebo v dalších zákuscích. Mají výraznou sladkou chuť, která dodává těmto pokrmům jedinečnou chuťovou dimenzi.
 
Rodinná zábava: Příprava buchet s povidly na chatě může být také skvělou rodinnou zábavou. Zapojte své děti do procesu tvoření těsta, plnění buchet i zdobení a předávejte tak tradice další generaci.

Recept:

Doba přípravy: 120 min.

Buchty:

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 550 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 300 g švestkových povidel
  • 300 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 20 ml rumu
  • sůl

Postup:
Do 100 ml vlažného mléka přidáme 20 g krupicového cukru, rozdrobené droždí a necháme 15 min. odpočinout. Do mouky přidáme 100 g rozpuštěného másla, špetku soli, 100 g krupicového cukru, žloutek, vzešlý kvásek, podle potřeby mléko a důkladně uhněteme v hladké těsto, které necháme nakynout nejméně hodinu v pokojové teplotě pod utěrkou.

Mletý mák uvaříme ve 100 ml mléka, 80 g krupicového cukru do zhoustnutí a necháme vychladnout. Švestková povidla důkladně rozmícháme s rumem.

Vykynuté těsto rozválíme asi na centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme nožem čtverečky nebo hrníčkem kolečka a na každý kus těsta klademe povidla nebo mák. Těsto s náplní důkladně zabalíme, vytvarujeme buchtu, kterou pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přendáme do vymazaného pekáče a necháme dalších 15 min. vykynout.

Buchty pečeme v předehřáté troubě na 160 °C  cca 30 min. do zlatova. Hotové buchty potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

Tip: Buchty můžeme plnit různými náplněmi, například jablky s tvarohem, čerstvými švestkami a tvarohem. Pokud připravujeme buchty i pro děti, můžeme rum vynechat. Naopak přidáme další sezónní ovoce, jako jsou třešně, borůvky nebo jahody přímo do povidlové náplně. To dodá buchtám ještě větší pestrost a osvěžující chuť.

Kynuté těsto u nás najdete ve více receptech:

Dukátové buchtičky s krémem

image.pngFoto: Shutterstock

Kynuté jahodové knedlíky

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková