Třetí postní neděle má název kýchavá. Právě v tuto neděli se dříve pořádaly mše, kde se lidé modlili, aby se jejich kraji vyhnul mor. A právě kýchání se tehdy bralo jako první z jeho příznaků. Později se naopak tradovalo, že kýchnutí pročistí mozek a na podporu kýchání se užíval třeba šňupací tabák.

praženka

Podle pověry byste měli v tento den alespoň jednou kýchnout, abyste byli celý rok zdraví. Tak si kýchání pohlídejte. :-)

Žádné zvláštní jídlo se v tuto postní neděli nepřipravovalo, proto se vrátíme k neděli minulé, druhé postní, pražné. Připravíme si polévku, opravdovou praženku z naklíčené pšenice špaldy.

Jak naklíčit pšenici

V obchodě se zdravou výživou koupíme pšeničná zrnka. Nejlepší je špalda. Doma je propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Nasypeme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin na světle. Na druhý den scedíme, propláchneme a vrátíme do misky. Tentokrát už nezalíváme vodou a necháme na chladném místě.

Už na druhý den bychom měli vidět, jak se s pšenicí něco děje, maličko klíčí. Propláchneme a zase vrátíme do misky. Asi za čtyři až pět dní budeme mít křupavou pšenici s klíčky, která se skvěle hodí třeba i do salátů, syrová. Zůstanou v ní tak všechny potřebné vitaminy a prospěšné látky, které klíčením získala. Působí příznivě na imunitu, působí proti infekcím, a dokonce i nádorovým onemocněním.

Praženka – polévka z naklíčených pšeničných zrnek

  • 200 g pšenice špaldy – celá zrnka
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • trocha másla nebo oleje
  • 1 kostka zeleninového bujonu Maggi nebo domácí vývar (pak už nedáváme vodu)
  • sůl a pepř podle chuti
  • trocha  mouky na zaprášení
  • voda

Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo. Na rozpáleném másle osmahneme cibuli s mrkví. Chviličku opražíme a zasypeme dvěma lžícemi mouky. Promícháme, přidáme pšeničné klíčky a zalijeme vodou. Vhodíme bujon nebo zalijeme domácím vývarem.

Dochutíme solí a pepřem.

Povaříme asi půl hodinky.

Láká vás polévka z naklíčené špaldy? Nebo byste ji využili jinak?

MaggiPartnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
SEZONA