Třetí postní neděle má název kýchavá. Právě v tuto neděli se dříve pořádaly mše, kde se lidé modlili, aby se jejich kraji vyhnul mor. A právě kýchání se tehdy bralo jako první z jeho příznaků. Později se naopak tradovalo, že kýchnutí pročistí mozek a na podporu kýchání se užíval třeba šňupací tabák.
Podle pověry byste měli v tento den alespoň jednou kýchnout, abyste byli celý rok zdraví. Tak si kýchání pohlídejte. :-)
Žádné zvláštní jídlo se v tuto postní neděli nepřipravovalo, proto se vrátíme k neděli minulé, druhé postní, pražné. Připravíme si polévku, opravdovou praženku z naklíčené pšenice špaldy.
Jak naklíčit pšenici
V obchodě se zdravou výživou koupíme pšeničná zrnka. Nejlepší je špalda. Doma je propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Nasypeme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin na světle. Na druhý den scedíme, propláchneme a vrátíme do misky. Tentokrát už nezalíváme vodou a necháme na chladném místě.
Už na druhý den bychom měli vidět, jak se s pšenicí něco děje, maličko klíčí. Propláchneme a zase vrátíme do misky. Asi za čtyři až pět dní budeme mít křupavou pšenici s klíčky, která se skvěle hodí třeba i do salátů, syrová. Zůstanou v ní tak všechny potřebné vitaminy a prospěšné látky, které klíčením získala. Působí příznivě na imunitu, působí proti infekcím, a dokonce i nádorovým onemocněním.
Praženka – polévka z naklíčených pšeničných zrnek
- 200 g pšenice špaldy – celá zrnka
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- trocha másla nebo oleje
- 1 kostka zeleninového bujonu Maggi nebo domácí vývar (pak už nedáváme vodu)
- sůl a pepř podle chuti
- trocha mouky na zaprášení
- voda
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo. Na rozpáleném másle osmahneme cibuli s mrkví. Chviličku opražíme a zasypeme dvěma lžícemi mouky. Promícháme, přidáme pšeničné klíčky a zalijeme vodou. Vhodíme bujon nebo zalijeme domácím vývarem.
Dochutíme solí a pepřem.
Povaříme asi půl hodinky.
Láká vás polévka z naklíčené špaldy? Nebo byste ji využili jinak?
![]() |
---|
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Jednu porci pro sebe vařit nebudu... děti by mi to nejedly
Pšenice špalda je vynikající, polévku určitě vyzkouším.
Tuto polévku určitě časem udělám, mám zkušenost, že "zrní" je velice chutné - při správné přípravě. Aktuálně mi klíčí zelený hrách, sice už nestihnu tu správnou dobu, ale snad to nezvrzám a pochutnáme si na pučálce i tak.