DSC_0443.jpg (132 KB)

Kus masa, který se nazývá hovězí květová špice je jemný, prokvetlý jemnými tukovými žilkami. Právě tyhle žilky dodávají masu po tepelné úpravě jedinečnou šťavnatost a díky nim je maso plné chutí.

Nejčastěji se připravuje jako steak a v rakouské kuchyni se tohle maso používá na legendární tafelspitz.

A my jsme maso velice pomalu pekli, na nízkou teplotu. Můžete ho připravit také v pomalém hrnci. Opět s ním nízká teplota udělá úplné divy. Maso je měkké, plné chuti.

Suroviny

  • 700 g hovězí květové špice
  • 4 velké mrkve
  • sůl
  • černý pepř
  • 4 snítky rozmarýnu

na přílohu

  • 800 g batátů
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 100 g másla
  • 50 ml horkého mléka

na omáčku

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 250 g roquefortu dolce
  • 100 g vlašských ořechů

DSC_0447.jpg (152 KB)

Postup

Maso ochuťte ze všech stran solí a pepřem. Stáhněte potravinářským provázkem do pevného válečku. Za provázek zastrkejte snítky rozmarýnu a maso dejte zprudka opéct na pánev s kapkou oleje. Jen lehce, ne do příliš tmavé barvy. Mrkev oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Ty dejte do pekáče nebo pomalého hrnce a lehce je osolte a ochuťte pepřem. Pak dejte maso do pekáče nebo pomalého hrnce na mrkve a pečte na nízkou teplotu asi 5 hodin. Troubu mějte zapnutou na 130 °C.

Po pěti hodinách se na maso podívejte a zjistěte, jestli už je měkké.

Mezitím, co se maso peče, tak si uvařte batáty doměkka v osolené vodě. Rozmixujte spolu s horkým mlékem a máslem do jemného pyré. Ochuťte špetkou muškátového oříšku.

V hrnci si přiveďte k varu smetanu. Nadrobte do ní roquefort. Lehce povařte, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec vmíchejte většinu rozmixovaných nebo nasekaných ořechů. Část ořechů si nechejte na ozdobení.

Na nahřátý talíř dejte nejprve horkou omáčku, na ni batátové pyré, na něj špalíčky mrkve a nakonec plátky masa. 

Posypejte trochou ořechů. 

Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Kouzla s květovou špičkou

Tafelspitz - klasika trochu jinak

tafel9.jpg (165 KB)

Jak na super steak?

 IMG_20191112_185733.jpg (94 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama