Čím čerstvější chřestové výhonky, tím lepší chuť. Jak po sklizni stárne, ubývá této zelenině na kvalitě. Naprosto ideální proto je, když si ji vypěstujete doma na zahradě, nebo nakoupíte přímo u pěstitele. V Česku je k mání například v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku nebo v Ivančicích na Moravě.
60990cca30a39as.jpg
Foto: Shutterstock

Jestliže nemáte pole s chřestem za humny, ani ho u vás nenabízí ověření pěstitelé na farmářských trzích a nechce se vám kvůli němu cestovat přes půl republiky, musíte vzít zavděk tím z obchodu. Vsaďte raději na ten český, který nestrávil tolik času cestováním. I ten ale může v regálu ležet delší dobu. Jak poznat, že je, co do čerstvosti, ještě v normě?

1) Dejte na první dojem

Chřest by měl na první pohled působit čerstvě. Neměl by být povadlý, oschlý, svraštělý, poškozený, natož aby se na něm, byť je na kousku, objevila plíseň či hniloba. V ideálním případě byste ho měla v obchodě objevit v chladícím boxu a do chladničky ho dát i doma. Předtím ho zabalte do vlhké utěrky.

2) Přivoňte si

Chřest musí vonět. Jakýkoli nelibí odér je na závadu.

3) Na barvě záleží

Nejde teď o preferenci zeleného, bílého či fialového druhu. Každý z nich je výborný, i když se v chuti trochu liší. Bílý chřest je lahodný, jemný a křehký, zelený a fialový chřest má zase výraznější aroma a více vitaminu C. Ať už váš výběr padne na kterýkoli z nich, měl by povrch výhonku být lesklý, bez žlutých či hnědých skvrn.

3) Začněte od hlavy

Hlavičky chřestu by měly být co nejpevnější, důkladně sevřené.

4) Zkouška pevnosti

Pokud je chřest čerstvý, rozhodně není pružný a ohebný. Když se ho ohnout přece jen pokusíte, díky své křehkosti praskne. Toto křupnutí přeslechnete, je celkem hlasité.

5) Kontrola pohmatem

Když na výhonky chřestu poklepejte, začnou jakoby zvonit. Můžete také zkusit třít jeden výhonek o druhý – měly by vrzat.

6) Prohlídka řezu

Jak dlouhá doba od sklizně chřestu uplynula, to poznáte i na spodní straně výhonků. Řez by měl být hladký, a pokud na něj nehtem trochu zatlačíte, měla by se objevit tekutina. Jakmile ale bude zvrásněný, zaschlý a dřevnatý, nechte ho v regálu.

7) Týden a dost

Zlaté pravidlo je, že chřest by se měl dostat na stůl nejpozději týden od sklizně. Jinak si na něm nepochutnáte a na tuto skvělou zeleninu třeba i neprávem zanevřete. A to by byla škoda, protože se jí přezdívá „bílé zlato“ nebo také „zelenina králů“. Pokud byste chtěla chřest přece jen skladovat delší dobu, raději ho zamrazte. U ledu by měl vydržet chutný až půl roku.

Čtěte také:

Reklama