DSC_2586.jpg (89 KB)

Do  základu z květáku, vajíček a mouky, můžete přidat libovolné suroviny. Zeleninu, maso, uzeniny, sýr, různé koření. Fantazii a chutím se meze nekladou. Můžete použít, co vám zrovna dozrává na zahrádce nebo co potřebujete spotřebovat v lednici. Květák je totiž tak neutrální základ, že se k němu hodí snad téměř všechno.

Suroviny

  • 1 květák
  • cca 200 g polohrubé mouky na zahuštění
  • 3 vejce
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g goudy
  • zelená petrželová nať
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Postup

Květák rozeberte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a vysušte. Nechejte vychladnout.

DSC_2578.jpg (79 KB)

Rozmixujte tyčovým mixérem. Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. 

Žloutky vmíchejte ke květáku. Přisypávejte mouku. Možná nebudete potřebovat celých 200 g, možná budete potřebovat i více. Vše záleží na velikosti květáku i tom, jak moc je měkký.

Opatrně vmíchejte i sníh a podle potřeby ještě přidejte mouku. Dochuťte solí, muškátovým oříškem a pepřem, propasírovaným česnekem.

Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, nasekanou petrželku a nahrubo nastrouhanou goudu. 

DSC_2591.jpg (82 KB)

V pánvičce rozehřejte olej nebo sádlo a smažte malé placky. Můžete doplnit česnekovým dipem a čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte chuť na květák? Inspirujte se na našem magazínu

Jarní květáková polévka s batáty

DSC_0527.jpg (109 KB)

Snadný květákový koláč

kvetak3.jpg (67 KB)

Pečený květák s kari a cizrnou

kvetak.jpg (78 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Uložit

Uložit

Reklama