kvetakoveplacky6.jpg (108 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 květák
  • cca 200 g ovesných vloček
  • 4 vejce
  • 150 g na kostičky nakrájené Vysočiny
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g goudy
  • zelená petrželová nať
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Postup

Květák rozeberte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a vysušte. Nechejte vychladnout.
Rozmačkejte vidličkou. Vajíčka dejte do robota se šlehací metlou a vyšlehejte do lehce nadýchané pěny. Přidejte do ní rozmačkaný květák a přisypávejte ovesné vločky. Možná nebudete potřebovat celých 200 g, možná budete potřebovat i více. Vše záleží na velikosti květáku i na tom, jak moc je měkký.

Dochuťte solí, muškátovým oříškem a pepřem, propasírovaným česnekem. Nechejte dvacet minut odpočinou, vločky do sebe nasají vlhkost.

Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou Vysočinu, nasekanou petrželku a nahrubo nastrouhanou goudu.
V pánvičce rozehřejte olej nebo sádlo a smažte malé placky. Placky můžete také naskládat na plech vyložený pečicím papírem a upéct v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud nezačne povrch tmavnout.

Můžete doplnit česnekovým dipem a čerstvou zeleninou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tři skvělé květákové recepty

Snadný květákový koláč

4.jpg (76 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Květáková polévka s batáty

5.jpg (109 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Treska s květákovým pyré a rajčaty

6.jpg (96 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama