domácí podmáslový kváskový chléb

Kdo jednou začne péct domácí pečivo, tak už nedokáže přestat. Na rozdíl od toho, které koupíte v obchodě, má vždycky výbornou chuť a vydrží dlouho čerstvé. A nejlepší je domácí chléb z kvásku. Nejen chutná, ale je prospívá i vašemu zdraví.

Po kurzu pečení kváskového chleba, který u nás doma proběhl konce února, jsme se téměř všichni zúčastnění úplně zbláznili do domácího pečiva. Kromě receptů, které jsme dostali od lektorky Gabi An Hradecké, už zkoušíme i různé jiné. Nejen chleby. Ale i rohlíky, housky, dalamánky, bagety...

Používáme žitnou i pšeničnou mouku, celozrnnou i bílou, chlebovou a spousty různých semínek. Od té doby, co mi v lednici odpočívá kvásek, jsem koupila chleba jen jednou, když jsme se vraceli z víkendu mimo domov. Občas koupím dětem v oblíbené pekárně koblih nebo jiné chutné pečivo. Jinak jíme chleba, chleba a zase chleba.

Nejoblíbenější je, hlavně u dětí, chléb podmáslový. Má naprosto tradiční chuť a můžete si na něj namazat marmeládu i paštiku. Prostě klasika.

Suroviny

12 hodin předem

  • 75 g žitného kvásku z lednice
  • 220 g celozrnné žitné mouky
  • 350 g vlažné vody

v den pečení

  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 580 g hladké pšeničné mouky
  • 240 g vlažné vody
  • 150 g podmáslí
  • 4 lžičky soli
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky chlebového koření nebo mletého kmínu

Postup

Základní kvas na chléb si založíte 12 hodin předtím, než budete pokračovat v přidávání surovin. Pokud chodíte do práce, ze které se vracíte odpoledne a máte čas ráno přidat do kvasu další suroviny, můžete dát hotové smísené těsto kynout do ošatky do lednice a upéct po návratu z práce.

Ideální je, když založíte kvas večer, například v osm hodin. V osm ráno do něj přidáte další suroviny a ještě během dopoledne upečete.

Kvásek z lednice smíchejte s vodou a žitnou moukou. Vznikne vám kompaktní hmota. Mísu s tímto základem celou zabalte do mikrotenového sáčku (používám malé sáčky do koše). Nechejte na lince 12 hodin.

Po dvanácti hodinách přidejte zbylé suroviny. Opět umíchejte hladké těsto. Je na vás, jestli ručně vařečkou nebo za vás bude pracovat robot.

Těsto na chléb nechejte opět odpočívat v sáčku, ideálně hodinu. V této fázi můžete dát mísu přikrytou igelitem do lednice, kde na vás počká, až se vrátíte z práce.

Po hodině (nebo po návratu z práce) těsto na válu poprášeném moukou pořádně promačkejte, prohněťte a natáhněte. Těsto byste měli několikrát přeložit. Vždycky z něj vymačkejte placku, kterou přeložíte napůl, otočíte o 90 °a opět přeložíte napůl. Toto opakujte několikrát, až se těsto nebude moc lepit a bude krásně hladké.

Takto zpracované těsto dejte kynout do ošatky. Tu předem vymažte bramborovým škrobem a lehce tímto škrobem potřete i bochánek těstě. Opět dejte do igelitu, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Bude to trvat asi dvě hodiny.

Jak zjistíte, že je těsto správně vykynuté? Píchněte do něj prstem. Díra po prstu by se měla pomaličku vrátit zpět, v těstě by neměl zůstat důlek.

Nejvyšší čas připravit si troubu. Tu předehřejte na 250 °C (nebo na 230 °C, podle toho co vaše trouba zvládne). Dejte do ní nahřát i plech, na kterém se bude chleba péct. Na spodek trouby dejte starší plech nebo pekáč, do kterého těsně před vložením chleba do trouby chrstněte hrnek vřelé vody, aby se trouba zapařila.

Těsto na chleba vyklopte z ošatky na velké dřevěné prkno (používám krájecí prkno, ale můžete použít i pevný kus kartonu), na které jste předtím dali kus pečicího papíru. Povrch oprašte štětcem a stáhněte opatrně na nahřátý plech do zapařené trouby. Rychle troubu zavřete a načasujte na deset minut.

Po této době troubu otevřete a vyvětrejte. Ztlumte na 190 °C a dopečte ještě 40 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.