DSC_0004.jpg (103 KB)

Proniknout do tajů kváskového pečení není nic složitého. Jen se nesmíte bát a mít správně fungující kvásek. Ten si můžete vypěstovat doma. O pěstování vlastního kvásku jsme psali TADY. Já však velice doporučuji získat od někoho kvásek už „zaběhnutý“, klidně pár let starý. Takový kvásek je odolnější a vydrží i to, že na něj občas zapomenete. Ale nesmíte zapomínat často.

Při pečení chleba se snažte dodržet postup, který píšeme v receptu.

Suroviny

kvas

  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 150 g vody

potom přidat

  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce dýňových semínek

Postup

Nejprve si připravte kvas. Ten musí zrát 12 hodin na teplém místě. Všechny suroviny smíchejte a umíchejte hladkou hmotu. Nádobu, ve které kvas mícháte, zabalte do igelitového sáčku.

Po dvanácti hodinách (ideálně založte kvas večer a pečte ráno) přidejte další suroviny. Umíchejte nelepivé těsto, které nechejte hodinu odpočívat v míse.

Těsto z mísy vyklopte na pomoučený vál. Teď přichází na řadu hnětení a vytahování těsta rukama. Dostanete do něj své teplo, ven z něj zbytečný vzduch a těsto krásně propracujete. Až máte pocit, že jste těsto zpracovali, vytahali a prohnětli dost, vytvarujte z něj bochník - kulatý nebo oválný, podle tvaru ošatky, ve které bude kynout.

Celý bochník pomažte trochou bramborového škrobu, aby se těsto nepřilepilo k ošatce. A překlopte bochník do ošatky. Ošatku zavřete do sáčku, ve kterém předtím kynul i kvas. Pro tyto účely používám středně velký sáček do koše.

Teď můžete nechat chléb kynout při pokojové teplotě, asi dvě hodiny. Já už se pravidelně spoléhám pouze na lednicové kynutí. Nechám ošatku několik hodin kynout v lednici.

Troubu si předehřejte na nejvyšší možnou teplotu, ideálně 250 °C. Na dno trouby dejte plech a do středu trouby také, ten plech, na kterém se bude péct chléb. Až je trouba dokonale předehřátá, vyklopte vykynutý bochník na dřevěné prkýnko nebo jinou podložku, kterou budete sázet chléb do trouby. Na tuto podložku dejte pečící papír a na něj potom chléb.

Rychle otevřete předehřátou troubu, na dno - na plech, nalijte hrnek vody a chléb na pečícím papíru nechejte opatrně sklouznout na vyhřátý plech ve středu trouby. Zavřete a při této teplotě a se zapařením pečte 10 minut.

Po této době troubu otevřete, vyvětrejte a teplotu snižte na 180 °C. Při této teplotě dopékejte 40 minut. Občas můžete chléb postříkat vodou v rozprašovači.
Upečený chléb vyndejte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Ideálně několik hodin, až bude úplně studený.

Dobrou chuť přeje Elly.

Upečte si s námi něco dobrého

Kynutá skořicová srdíčka

srdicka1.jpg (193 KB)

Kynutý pletenec s mrkví

pletenec.jpg (295 KB)

Domácí kynuté pletýnky

pletynky.jpg (91 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková