DSC_0292.jpg (84 KB)

Recept jsme dostali od milého páru, který peče tyhle placky na jednom moravském hradě. Stojí tam na ně fronta a věřte, že je to rozhodně větší pochoutka než třeba langoše z přepáleného tuku. :-) Chlebové těsto je tak chutné, že stačí, když placku z něj potřete olejem s česnekem a posypete hrubou solí. A chutná božsky!!!

Suroviny

  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 150 g vody

po 12 hodinách přidat

  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g vody
  • špetka drceného kmínu
  • 2 lžičky soli

na dokončení

  • na kostičky nakrájená anglická slanina
  • nahrubo nastrouhaný sýr
  • zakysaná smetana
  • olej
  • česnek
  • hrubá sůl

DSC_0293.jpg (95 KB)

Postup

Základní kvas na chléb si založíte 12 hodin před tím, než budete pokračovat v přidávání surovin. Pokud chodíte do práce, ze které se vracíte odpoledne, a máte čas ráno přidat do kvasu další suroviny, můžete dát hotové smísené těsto kynout do ošatky do lednice a upéct po návratu z práce.

Ideální je, když založíte kvas večer, například v osm hodin. V osm ráno do něj přidáte další suroviny a ještě během dopoledne můžete péct placky.

Kvásek z lednice smíchejte s vodou a žitnou moukou. Vznikne vám kompaktní hmota. Mísu s tímto základem celou zabalte do mikrotenového sáčku (používám malé sáčky do koše). Nechejte na lince 12 hodin.

Po dvanácti hodinách přidejte zbylé suroviny. Opět umíchejte hladké těsto. Je na vás, jestli ručně vařečkou, nebo za vás bude pracovat robot.

Těsto nechejte opět odpočívat v sáčku, ideálně hodinu. V této fázi můžete dát mísu přikrytou igelitem do lednice, kde na vás počká, až se vrátíte z práce.

Po hodině (nebo po návratu z práce) těsto na válu poprášeném moukou pořádně promačkejte, prohněťte a natáhněte. Těsto byste měli několikrát přeložit. Vždycky z něj vymačkejte placku, kterou přeložíte napůl, otočíte o 90 °a opět přeložíte napůl. Toto opakujte několikrát, až se těsto nebude moc lepit a bude krásně hladké.

Toto těsto rozdělte na 6 částí (nebo i osm, stačí-li vám malé placky). Z každé části vyválejte a roztáhněte placku, vysokou asi 1 cm. Placky položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechejte je kynout v teple, další dvě hodiny. 

Chlebové placky potřete olejem s prolisovaným česnekem. Na každou placku dejte dvě lžíce zakysané smetany, rozetřete, posypejte trochou anglické slaniny, trochou sýra.

Pečte v troubě vyhřáté na 210 - 220 °C, 20 až 25 minut. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Umění kváskového chleba

Upečte si ten nejvoňavější kváskový chleba

DSC_0820.jpg (150 KB)

Hradecký kváskový chléb

Hradecky1.jpg (229 KB)

Kváskový podmáslový chléb

chleba.jpg (104 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Reklama