Kamarád nedávno odjel do Švýcarska. A protože má sladké rád a čokoládu dvojnásob, vydal se na ochutnávkovou túru po švýcarských čokoládovnách. 

Ta pravá čokoláda se totiž vyrábí ručně a prodává se na váhu, stejně jako u nás třeba uherák. Mezi nejlepší značky patří například Lindt, Caillei nebo Laderach – ta chutnala kamarádovi nejvíc. Především ta s mandlemi. Protože do čokolády se samozřejmě můžou přidat různé mandle a oříšky – předpražené, někdy i v cukru, aby byly správně jemné a křupavé. 

S kvalitní čokoládou se ovšem také musí umět správně zacházet – nesvědčí jí ani horko ani přílišný chlad. Nejvhodnější je skladovat ji při pokojové teplotě. Při vyndání z chladného prostředí se totiž orosí, a tím se naruší její aroma, při vysokých teplotách se zase na povrchu sráží cukr nebo tuk a čokoláda šediví. 

Máte ráda čokoládu? A jaká Vám chutná nejvíc? Máte oblíbenou značku? Raději hořkou nebo mléčnou? Bílou nebo oříškovou či mandlovou? Nebo jenom horkou v chladných zimních dnech?

TÉMATA:
DŮM A BYT