Kamarád nedávno odjel do Švýcarska. A protože má sladké rád a čokoládu dvojnásob, vydal se na ochutnávkovou túru po švýcarských čokoládovnách.
Ta pravá čokoláda se totiž vyrábí ručně a prodává se na váhu, stejně jako u nás třeba uherák. Mezi nejlepší značky patří například Lindt, Caillei nebo Laderach – ta chutnala kamarádovi nejvíc. Především ta s mandlemi. Protože do čokolády se samozřejmě můžou přidat různé mandle a oříšky – předpražené, někdy i v cukru, aby byly správně jemné a křupavé.
S kvalitní čokoládou se ovšem také musí umět správně zacházet – nesvědčí jí ani horko ani přílišný chlad. Nejvhodnější je skladovat ji při pokojové teplotě. Při vyndání z chladného prostředí se totiž orosí, a tím se naruší její aroma, při vysokých teplotách se zase na povrchu sráží cukr nebo tuk a čokoláda šediví.
Máte ráda čokoládu? A jaká Vám chutná nejvíc? Máte oblíbenou značku? Raději hořkou nebo mléčnou? Bílou nebo oříškovou či mandlovou? Nebo jenom horkou v chladných zimních dnech?
Nový komentář
Komentáře
Když už chce někdo čokoládu, tak by neměl kupovat ty nejlacinější tabulky z obchodu. To se s čokoládou nedá vůbec srovnávat. Já pracuji v čokoládovně, takže se čokoládě už nějaký ten čas věnuji a poznám, která stojí za to :-) . V práci máme stroj na čokoládu z Cesk, takže jsme při její výrobě soběstační a můžeme si tak dělat poctivé čokoládové výrobky :-) .
Ivana Kuglerova: Kamarad mel dodat fotky z ochutnavek, detaily o vyrobe cokolady, zajimavosti a vyhru pro stastnou ctenarku
Japina: uzavíratelný obal považuju taky za zbytečnost
To asi vymyslel někdo jako wich, kdo je schopnej ďoubat jednu čokoládu celej den
Deafina 15: Už fakt nevím, jak se jmenovala, ale my ji vždycky kupovali jen na dovolených na Slovensku. Lidka ... mi něco říká - nebyla náhodou čtvercová?
.
Pamatujete na ty čokolády, co na obalu měly panenku a vzadu šatičky, co se daly vystřihnout
Zato teď mají čokolády uzavíratelný obal - pro mě holá zbytečnost.
Právě dnes ráno jsem na stole objevila Lindt 70%, a těšila jsem se, co to bude, protože je to drahé.... No, čokošku u nás nechala babička, která má milý zvyk vše, co se jí nelíbí nebo jí nechutná rozdat po příbuzenstvu. Chuťově podobná čokoládě na vaření, jenže tenčí
. Tak jsem upekla buchtu, pár kostiček vzala, rozpustila do náplně a už jsem s ní smířená - ještě zbylo.
Klasická mléčná orionka ještě stále vede.
Andula, Vivian: Kdybych ji zfutrovala na posezení, asi mne do pěti minut vezou na ARO
Andula: to my bysme asi neuměly, viď?
Andula:
wich: celý den uždibuješ jednu čokoládu?
Tak já přímo dělám ve firmě, která prodává pravou belgickou čokoládu cukrářům a dál a kupuji si ji po kilech. Teď máme novinku ze které může dělat belgické pralinky každý, kdo má formu a mikrovlnku. Je už totiž předkrystalizovaná a nemusí se temperovat (tak jako každá pravá čokoláda při výrobě pralinek).
Deafina: Asi jako jeden řádek Milky, bohatě to stačí
Ťapina: To mne nadchlo
. Jak velká je ta tabulka čokolády k tomu horkému mléku?
Japina: Myslíš tu Lidku (hořká s praženými mandlemi)? Tu za totáče dělal myslím Orion.
Jo, nejradši hořkou. Nejlepší jsou Lindt 70% a víc.
Ritter Sport s celými ořechy....
Čokoládu miluju a ze zmiňovaných značek by u mě vedl Lindt s pistáciemi, ale taky Ritter Sport - bílá s celými oříšky a z našich třeba marcipánová od Orionu, kdysi dělalo Figaro skvělou hořkou s celými mandlemi ... konec psaní, pač mám plnou hubu slin.
Amálie: Horkou čokoládou, ve které stojí lžička, myslíš ten nevychlazený puding? To jsou čokolády zahuštěné škrobem, v opravdické čokoládě ti lžička v životě stát nebude
Třeba v Rakousku v některých kavárnách přinesou horké mléko, tabulku čokolády a míchátko, to je pro mě pravá čokoláda
Ale na tekutý puding si taky občas zajdu.
Téma se mi zrovna hodí do krámu
. Drahý mi přinesl "na uzdravení" Kofilu, tak celý den uždibuju
. Čokolády mám ráda úplně všechny v jakémkoli provedení. Nejvíc bílou
* Zrovna mám opět čokoládové období.
Jediné, co přede mnou vydrží nedotčené, jsou levné šmejdy a hořká čokoláda. Ostatní nemá šanci na záchranu.
Bílou, mléčnou, kokosovou, oříškovou, likérovou, nugátovou,.... Akorát je tak vydatná, že nahradí oběd.
* Čokoládky s nugátem, Milka s celými oříšky, karamelová, jogurtová, studentská pečeť mléčná, lísková jádra v čokoládě, arašídová pochoutka a Maryša od Figara, čokoládové kuličky rum kokos, bílá a kávová čokoláda, mořské plody....
* Ani ne. Čokoláda musí být "hladká" na jazyku.
* Hořkou já nerada. A babi mi jí nosila do nemocnice, když jsem byla těhotná. Asi abych měla ještě lepší zácpu.
* Všechny.
* Chodíme na horkou čokoládu, ve které stojí lžička.
Několik čokolád Lindt jsem ochutnala, ale nechutnají mi tak, jako obyčejná Orion