Malé, červené bobulky tohoto keře jsou prý oním elixírem dlouhověkosti a zdraví. Je toto tvrzení nadsazené? Odborníci říkají: NENÍ! Prý jde skutečně o nejvýživnější plod na světě…
Červené kuličky keříku, pocházejícího z Číny, obsahují celkem 18 druhů aminokyselin. Je to šestkrát více než včelí pyl.
Dále pak 21 stopových minerálů.
V drobných bobulkách našli vědci 500krát více vitaminu C na váhu než u pomerančů, které jsou na druhé místě.
Obsahují vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E.
Lidskému tělu dále může kustovnice prospět 11 mg železa na 100 gramů, beta-sisterolem, kyselinou linolovou a prospěšnými prvky s vznosnými názvy jako cyperon, solavetivon, zeaxanthin, physalin a betain.
Je tam i spousta polysacharidů, které upevňují imunitní systém. Jeden polysacharid nalezený v tomto plodu je přímo odpovědný za podporu sekrece lidského růstového hormonu v podvěsku mozkovém.
Zajímavé, že? A to není všechno…
Plody kustovnice také tonizují játra a ledviny a zvlhčují plíce. Jsou tedy používány jako léčebný prostředek při sklonu k souchotinám nebo závratím, rozmazanému vidění, snížené zrakové zaostřenosti a chronickému kašli.
Kustovnice čínská je také možná velice silným antioxidantem a mohla by zpomalit proces stárnutí.
Extrakt acetonu z bobulí kustovnice zpomaluje mutaci genů. Mohla by tak být velmi dobrým doplňkem k předcházení rakoviny jater.
Japonští vědci tvrdí, že bobule mohou zpomalit růst rakovinových buněk.
Jak na ni?
Kustovnice je dostupná hlavně jako sušené bobule, které se podobají rozinkám. Pochopitelně lze v rozumné míře pojídat i čerstvou kustovnici.
Plody kustovnice nemají žádné toxické účinky. Je mírně projímavá a neměla by se jíst, pokud má člověk horečku.
Ještě to shrnu
- Zpomaluje výrazně stárnutí.
- Vylepšuje imunitní systém. Budete vypadat a i cítit se mladší.
- Napomáhá udržet správný krevní tlak a posiluje srdce.
- Napomáhá zlepšovat paměť
- Podporuje sexuální funkce a léčí sexuální dysfunkce.
- Pomáhá ulevit od bolesti hlavy a od závratí.
- Pomáhá zbavit se nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku.
- Zlepšuje chuť k jídlu a trávení.
- Udržuje a zlepšuje zrak.
- Snižuje riziko rakoviny a napomáhá zastavit růst nádoru.
- Podporuje zdravou funkci jater a ledvin.
- Napomáhá zlepšit plodnost.
- Posiluje kosti a svaly.
- Uleví při stresu a neklidu a dodá lepší náladu.
- Prodlužuje délku života
No a je to… zasadím kustovnici, budu jí konzumovat a prostě nezestárnu a neumřu, dokud mě neodstřelí pro Prahu krásnější. :-)
Nový komentář
Komentáře
Bubuhlubla — #31 myslíte, že vám kustovnice činská v našich podmínkách vyroste a bude plodit? Přece jen má původ v Číně a tady nejsou jeji přirozené podmínky.
Podle mě je kustovnice čínská účinná.
pastel.ka — #30 Tak to si ji zkusím vypěstovat taky.
Holky, stačí malá hrstička denně! Je to lehké a není to chuťově špatné. Taková mléčně nasládlá chuť.
Madonna ji bere, aby vypadala a cítila se mladá a aktivní!
Jinak poblíž je zahradnictví, chystám se tam pro Rakytník řešetlákový, zkusím se na tu Kustovnici zeptat taky, když my tu máme móóóóc zimu.
femme — #22 RenataP — #23 Holky, to já taky, to bychom toho musely denně sníst metrák.
Jo a koupila jsem to na netu, myslím, že se to jmenuje www.prozdravi.cz, za 295,- Kč/kg, což je fakt dost, ale teď ji prodávají levněji, když si zkusmo koupíš ještě vzorek nějakého utrejchu, jméno si nepamatuji, účinky teprv ne.
ToraToraTora — #12 Přisyp něco sušené kaliny, to nepozná, ale s rozumem, ať zase neumře dřív jak Ty a nedožiješ v kriminále!
enka1 — #10 No, Pajdo, ještě se chlub! Radši pěstuj vepřové, zjevně nejsi na bylinky
u nás ji maj v Albertu sušenou.Každý den si ji dávám,moc mi chutná.Taky užívám pupalkový olej.Ten mi nechutná ale pro zdraví něco musím vydržet.Zkusím ji zasadit(tu kustovnici).
Rada nad zlato
Kustovnici jako keřík mám doma 5 let, kvete drobně, bílými kvítky, ale ty opadají, plody žádné.
Pátrala jsem a pátrala, až jsem se na nějaké diskuzi dopátrala neplodí - proč ? Inu, to jsem se nedozvěděla ale doporučení bylo - zasadit sušený plod, vypěstovat doma a prý plodí a věřte, během týdne v květináčku vyrostlo 10-15 " nitek".
Nyní již mám 7 cm. rostlinky a po "zmrzlých" půjdou na záhon . Kustovnice je mrazuvzdorná ! Čtení o ní najdete např.www.starkl.com, kde ji lze i objednat.
Přeji mnoho pěstitelských úspěchů, za pokus to stojí
Dělá se z toho i kosmetika.
Neznala jsem, ale letos na horách jsem byla seznámena.
RenataP — #23 já tak nějak nemám na depresi čas ale neříkám, že mi občas na pár chvil neskočí za krk, mrcha
Kaylie — #20 Máčené v rumu jsem neviděla ,ale v čokoládě ano.
Také se vyrábí BIO šťáva a je to "prý" dobré na lupénku.Zkusím si koupit někde v obchodě menší množství a uvidíme...vyzkoušíme.
Já to kupuju ve zdravý výživě sušený a dávám si to do bílýho jogurtu
já jseji ještě nemela, ale asi bych si jí dala. (kdybych ji sehnala). dám si šípek. to je skoro to samé. vypadá to skoro stejně. a když si budu myslet, že mi pomůže šípek na bolest hlavi a zajistí dobrou náladu, tak mi to skutečně pomůže. je to jen o psichyce...
femme — #22 jo trochu hořká je...
a vzteklá a v depresi jsem furt....
Kaylie — #21 já pojídám kustovnici už nějakou dobu, ale výbušná a cholerická jsem imrvére furt nevím, jak kdo, ale já v ní cítím i trochu hořkosti
Goji - Kustovnice čínská
http://www.srecepty.cz/photo_galleries/a...Goji
je po staletí považována v čínské medicíně za významný doplněk potravy. Plody
keře jsou vyhlášené svou prospěšností na lidské zdraví.
Krásně červená barva napovídá, že plody obsahují hodně karotenoidů. Sem
patří i betakaroten, který se podílí na funkci imunitního systému a ochraňují
tělo před chorobami. Goji obsahují důležité vitamíny B1, B2, B6, C, E a18 druhů
aminokyselin a přes 20 důležitých stopových prvků (zinek, selen, železo, vápník
atd.). Mají vysoký obsah výjimečně silných antioxidantů, které neutralizují
volné radikály a tím detoxikují tělo.
A jak působí pravidelná konzumace
Goji?
Harmonizuje činnost jater a ledvin, čímž působí i
jako tonikum proti únavě.
Výrazně posiluje imunitu organismu.
Zlepšuje krvetvorbu a má pozitivní vliv na snižování krevního
tlaku.
Zvlhčuje plíce, působí proti astmatu a alergiím.
Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu.
Je i afrodisiakem a podporuje sexuální funkce.
Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních
nemocí.
Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost
zraku.
Stimuluje kladně parasympatii - celkově zklidňuje vzteklé, výbušné a
cholerické povahy. Goji se konzumují samotné nebo se přidávají do
cereálních směsí a jogurtu. Vhodné jsou i do ovocných koktejlů.
Čínskou specialitou je čaj z Goji, jako to my děláme šípkový. Goji lze
přitom sníst i po vyluhování.
Denně se doporučuje zkonzumovat hrst plodů.
Jejich chuť je jemně sladkokyselá, podobná brusinkám, jablkům či
šípkům.
Po úspěchu, který měla "ochutnávka Goji ", jsem si objednala kilové balení.
Je stejně dobrá jako ta první. Právě dorazil balík. Jakpak vydrží dlouho?
Přijedou mladí....ale drahá je jak krev, pak jsem zjistila, že nedaleko, pár km ji balí, tak to tam skouknu a dám vědět. Výrobny jsou vždy lacinější.
Tohle jsem nedávno psala.
http://www.srecepty.cz/photo_galleries/a...
http://www.srecepty.cz/photo_galleries/a...
Michaela Kudláčková — #16 Proč ne - máčené v rumu