Malé, červené bobulky tohoto keře jsou prý oním elixírem dlouhověkosti a zdraví. Je toto tvrzení nadsazené? Odborníci říkají:  NENÍ! Prý jde skutečně o nejvýživnější plod na světě…

 

dČervené kuličky keříku, pocházejícího z Číny, obsahují celkem 18 druhů aminokyselin. Je to šestkrát více než včelí pyl.

Dále pak 21 stopových minerálů.

V drobných bobulkách našli vědci 500krát více vitaminu C na váhu než u pomerančů, které jsou na druhé místě.

Obsahují vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E.

Lidskému tělu dále může kustovnice prospět 11 mg železa na 100 gramů, beta-sisterolem, kyselinou linolovou a prospěšnými prvky s vznosnými názvy jako cyperon, solavetivon, zeaxanthin, physalin a betain.

Je tam i spousta polysacharidů, které upevňují imunitní systém. Jeden polysacharid nalezený v tomto plodu je přímo odpovědný za podporu sekrece lidského růstového hormonu v podvěsku mozkovém.

Zajímavé, že? A to není všechno…

Plody kustovnice také tonizují játra a ledviny a zvlhčují plíce. Jsou tedy používány jako léčebný prostředek při sklonu k souchotinám nebo závratím, rozmazanému vidění, snížené zrakové zaostřenosti a chronickému kašli.

Kustovnice čínská je také možná velice silným antioxidantem a mohla by zpomalit proces stárnutí.

Extrakt acetonu z bobulí kustovnice zpomaluje mutaci genů. Mohla by tak být velmi dobrým doplňkem k předcházení rakoviny jater.

Japonští vědci tvrdí, že bobule mohou zpomalit růst rakovinových buněk.

Jak na ni?

Kustovnice je dostupná hlavně jako sušené bobule, které se podobají rozinkám. Pochopitelně lze v rozumné míře pojídat i čerstvou kustovnici.

Plody kustovnice nemají žádné toxické účinky. Je mírně projímavá a neměla by se jíst, pokud má člověk horečku.

Ještě to shrnu

  • Zpomaluje výrazně stárnutí.
  • Vylepšuje imunitní systém. Budete vypadat a i cítit se mladší.
  • Napomáhá udržet správný krevní tlak a posiluje srdce.
  • Napomáhá zlepšovat paměť
  • Podporuje sexuální funkce a léčí sexuální dysfunkce.
  • Pomáhá ulevit od bolesti hlavy a od závratí.
  • Pomáhá zbavit se nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku.
  • Zlepšuje chuť k jídlu a trávení.
  • Udržuje a zlepšuje zrak.
  • Snižuje riziko rakoviny a napomáhá zastavit růst nádoru.
  • Podporuje zdravou funkci jater a ledvin.
  • Napomáhá zlepšit plodnost.
  • Posiluje kosti a svaly.
  • Uleví při stresu a neklidu a dodá lepší náladu.
  • Prodlužuje délku života

No a je to… zasadím kustovnici, budu jí konzumovat a prostě nezestárnu a neumřu, dokud mě neodstřelí pro Prahu krásnější. :-)