Znal ji už slavný cestovatel a mořeplavec Marco Polo.

Podle posledních výzkumů má mnohem blahodárnější účinky na zhoršující se paměť, než Jinan dvoulaločný – gingko biloba. Kurkuma...

 

Kurkumovník, botanicky kurkuma pravá (dlouhá), je velmi stará kulturní rostlina (asi 4000 let) z jihovýchodní Asie. Nyní se nejvíc pěstuje v Indii, Číně, na Jávě a filipínách. Do Evropy mletou kurkumu dovážely velbloudí karavany jako „Indický šafrán“.

Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých se používá i jako lék. Má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Obsahuje asi pět procent éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin).

Ještě dnes nosí vesničané suchý oddenek jako amulet k ochraně před zlými duchy.


Nesnáší zimu
Jde o vytrvalou mnohaletou travnatou bylinu s oválnými listy a dužnatými kořenovými oddenky, podobnými zázvoru, nebo kosatcům. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy otevírají.

Pěstování kurkumy je v našich podmínkách snadné, pokud rostlinu umístíte na světlém okně v bytě nebo přes léto i v nevytápěném fóliovníku. Naši zimu však kurkuma nesnáší.

 

Žluté koření
Oddenky kurkumy obsahují žluté barvivo, které se na rozdíl od pravého šafránu dokonale rozpouští v tucích, a velké množství silic, kterými se aromatizují pokrmy. Na prášek rozemletá kurkuma je nezbytnou součástí směsi kari koření (curry powder). Obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i hořčici na žádanou barvu. Kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje, získá lákavou, vypečenou kůrčičku.

Z kurkumy se také vyrábí škrobová moučka. Používá se například k zahušťování rybích a želvích polévek.

 

V lidovém léčitelství se uplatňuje při žaludečních  žlučníkových  chorobách, zvyšuje tvorbu žluči a povzbuzuje chuť k jídlu. Účinné látky pomáhají při dyspepsii. Látky v kurkumě jsou velmi jemné, nedráždivé, mohou jí kořenit svá jídla i nemocní, kteří se musí vyhnout pepři a dráždivým kořením. vždy  je třeba dávky koření nejprve opatrně vyzkoušet.

 

Kurkumový oddenek lze také čerstvý nastrouhat do čaje s medem a použít při prochlazení místo zázvoru.

 

V poslední době však vědci objevili ještě další úžasné léčivé účinky kurkumy. Rostlina totiž obsahuje v hojné míře látky, která obnovují růst a regeneraci mozkových buněk, které pozitivně ovlivňují naši paměť. Významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Je přírodním a velmi účinným mozkovým dopinkem.

Indická vaječná omeleta:

 

• 6 vajec • ½ lžičky mleté kurkumy •  3 lžíce šťávy z cibule • sekaná nať petrželky • 1 čili paprička • sůl • tuk na vymaštění plechu nebo mísy

 

Postup:

Cibulovou šťávu získáme protlačením v lisu na česnek. Se šťávou rozšleháme žloutky, přidáme petrželku, papričku, kurkumu a sůl. Do hladké hmoty přidáme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymaštěné zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, až se omeleta „zdvihne“ a ztuhne. Musí však zůstat kyprá.

 

Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo jako výživnou snídani s tmavým pečivem.

 

Příprava: asi 30 minut

Na osobu: 160 kcal – 670 kJ

Obsah: bílkoviny 8 g tuky 13 g  sacharidy 2 g cholesterol 300 mg 

TÉMATA:
ZDRAVÍ