Podle posledních výzkumů má mnohem blahodárnější účinky na zhoršující se paměť, než Jinan dvoulaločný – gingko biloba. Kurkuma...
Kurkumovník, botanicky kurkuma pravá (dlouhá), je velmi stará kulturní rostlina (asi 4000 let) z jihovýchodní Asie. Nyní se nejvíc pěstuje v Indii, Číně, na Jávě a filipínách. Do Evropy mletou kurkumu dovážely velbloudí karavany jako „Indický šafrán“.
Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých se používá i jako lék. Má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Obsahuje asi pět procent éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin).
Ještě dnes nosí vesničané suchý oddenek jako amulet k ochraně před zlými duchy.
Jde o vytrvalou mnohaletou travnatou bylinu s oválnými listy a dužnatými kořenovými oddenky, podobnými zázvoru, nebo kosatcům. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy otevírají.
Pěstování kurkumy je v našich podmínkách snadné, pokud rostlinu umístíte na světlém okně v bytě nebo přes léto i v nevytápěném fóliovníku. Naši zimu však kurkuma nesnáší.
Žluté koření
Oddenky kurkumy obsahují žluté barvivo, které se na rozdíl od pravého šafránu dokonale rozpouští v tucích, a velké množství silic, kterými se aromatizují pokrmy. Na prášek rozemletá kurkuma je nezbytnou součástí směsi kari koření (curry powder). Obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i hořčici na žádanou barvu. Kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje, získá lákavou, vypečenou kůrčičku.
V lidovém léčitelství se uplatňuje při žaludečních žlučníkových chorobách, zvyšuje tvorbu žluči a povzbuzuje chuť k jídlu. Účinné látky pomáhají při dyspepsii. Látky v kurkumě jsou velmi jemné, nedráždivé, mohou jí kořenit svá jídla i nemocní, kteří se musí vyhnout pepři a dráždivým kořením. vždy je třeba dávky koření nejprve opatrně vyzkoušet.
V poslední době však vědci objevili ještě další úžasné léčivé účinky kurkumy. Rostlina totiž obsahuje v hojné míře látky, která obnovují růst a regeneraci mozkových buněk, které pozitivně ovlivňují naši paměť. Významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Je přírodním a velmi účinným mozkovým dopinkem.
Indická vaječná omeleta:
• 6 vajec • ½ lžičky mleté kurkumy • 3 lžíce šťávy z cibule • sekaná nať petrželky • 1 čili paprička • sůl • tuk na vymaštění plechu nebo mísy
Postup:
Cibulovou šťávu získáme protlačením v lisu na česnek. Se šťávou rozšleháme žloutky, přidáme petrželku, papričku, kurkumu a sůl. Do hladké hmoty přidáme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymaštěné zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, až se omeleta „zdvihne“ a ztuhne. Musí však zůstat kyprá.
Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo jako výživnou snídani s tmavým pečivem.
Příprava: asi 30 minut
Na osobu: 160 kcal – 670 kJ
Obsah: bílkoviny
Nový komentář
Komentáře
Kurkuma je také vhodná na rakovinu, což je i podloženo.
arjev: holka zlata, tezko rici
ToraToraTora: barvi jako mrcha a to i obleceni, musim mit ustalenou ruku, kdyz ji sypu, ja jsem dost divoka v pohybech.
...a barví to jako prase. jednou se mi vysypala na kuchyňskou linku, kterou jsem minutku před tím setřela vlhkým hadrem. Byla žlutá ještě za půl roku i po použití Sava
Galadriel: zwiki: Veroniké: a pomáhá?
Mam rada a pouzivam, kde se da :)
Taky ji používám často...
Kurkumu miluju a hojne pouzivam