kure.jpg (105 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 4 kuřecí nebo rozporcované celé kuře
  • 4 lžíce přepuštěného másla nebo olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvý tymián
  • 1 až 2 středně velké šalotky
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného Bzeneckého octa
  • 200 ml kvalitního jablečného moštu (ideálně čerstvě vylisovaný)
  • 2 lžíce hladké mouky (není nutná)

Postup

Připravte si velkou pánev s poklicí, kterou můžete použít nejen na sporák, ale i do trouby, dejte přepuštěné máslo a rozehřejte na plotně. Maso ze všech straň ochuťte solí a pepřem.

Opečte na rozehřátém přepuštěném másle nebo na olivovém oleji. Z obou stran, pěkně dozlatova. Bude to z každé strany přibližně 5 až 10 minut. Opečená stehna vyndejte je z pánve a nechejte bokem na talíři. Místo nich na rozehřátou pánev vsypejte nahrubo nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Promíchejte a opékejte, dokud nezačnou zlátnout. V této chvíli vraťte do pánve i stehna, přidejte pár snítek čerstvého tymiánu.

Teď můžete ještě zasypat moukou, pro hustější omáčku. Není to však nutné.

Vlijte jablečný ocet i mošt a nechejte prudkým varem chvilku částečně odvařit. Přidejte asi 250 ml vody (když máte vývar, můžete i ten). Přiklopte poklicí a buď na střední teplotu duste na plotně nebo dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte nebo duste doměkka. Průběžně kontrolujte, občas otočte stehna, podle potřeby přilijte vodu nebo vývar. Podle chuti můžete přidat deci smetany, promíchat a prohřát.
Podávejte s brambory, bramborovou kaší nebo klidně s rýží. Úplně skvělé bude, když si k tomuto jídlu ještě uvaříte čerstvý jablečný kompot.

Dobrou chuť přeje Elly.

Salát z grilované mrkve s kozím sýrem

1.webp (72 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Salát s krevetami a uzeným lososem

2.webp (70 KB)

Foto: Bzenecké octy

Cibulovo lilkový dip s vepřovou panenkou

3.webp (40 KB)

Foto: Bzenecké octy

Reklama