Pod satay se skrývá výborný kuřecí špíz, jehož pikantní marináda a omáčka mají původ v Asii. Jako u každého podobného receptu, suroviny nejsou úplně přesně dané, ale většina se opakuje v každé verzi receptu. Našla jsem si jich několik, zkombinovala dohromady to, co se mi zdálo nejlepší, a připravila skvělé grilování pro kamarády.
Když budete tento recept zkoušet, určitě budete nadšení. Jak moc bude celé jídlo pikantní, záleží jen na vaší chuti. Můžete totiž přidat méně nebo více chilli papriček a omáčky sriracha. Ta je totiž také celkem dost pálivá, vyrábí se z chilli papriček.
Omáčka z arašídového másla se může zdát trochu zvláštní kombinací. Nebojte se a vyzkoušejte. Je fakt skvělá a oblíbíte si ji i k jiným grilovaným pokrmům.
Suroviny
na špízy
- 1 kg kuřecího masa bez kůže (prsa, vykostěná stehna)
- chilli paprička podle chuti
- 3 lžičky koření kokosové chilli
- 3 - 4 stroužky česneku
- podle chuti omáčka sriracha
- 4 lžíce sójové omáčky
- 50 ml kokosového oleje (může být i sezamový)
- 1 lžíce medu nebo kokosového cukru
- 2 lžičky soli
- nasekaný zázvor (kus velký jako palec)
- kousek nasekané citronové trávy
- 2 lžíce rybí omáčky
- 150 ml kokosového mléka
na arašídovou omáčku
- 2 lžíce kokosového nebo sezamového oleje
- 1 jarní cibulka i s natí, nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 150 g burákového másla
- 1 lžíce kokosového cukru nebo medu
- 250 ml kokosového mléka
- 1 lžička rybí omáčky
- trochu sójové omáčky
na dozdobení
- nasekaný čerstvý koriandr a chilli papričky
Postup
Připravte si všechny suroviny na marinádu. Česnek nasekejte najemno, papričku nasekejte také najemno, stejně tak zázvor. Smíchejte a připravte marinádu na kuřecí maso. To nakrájejte na proužky, které potom budete napichovat na špejli. Pořádně v marinádě promíchejte. Nechejte v lednici do druhého dne.
Dřevěné špejle na špízy namočte do vody, aby se vám při grilování nepřipalovaly a nehořely.
Na druhý den si těsně před grilováním připravte omáčku, do které budete špízy namáčet.
Najemno nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek na omáčku dejte do pánve. Přidejte kokosový olej. Osmahněte.
Přidejte nasekanou citronovou trávu a burákové máslo.
Pořádně promíchejte. Přidejte sójovou a rybí omáčku, trochu kokosového cukru.
Tuto směs vylijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud chcete v omáčce kousky surovin, nemusíte mixovat. Rozřeďte kokosovým mlékem a opět promixujte.
Omáčku podávejte teplou, ke grilovaným kuřecím špízům.
Dobrou chuť přeje Elly.
Vyzkoušejte i další naše recepty:
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
sbíhají se mi sliny
Špízy vypadají fajn, arašídová omáčka mě tedy neláká!
podle mého gusta...mňam