DSC_1989.jpg (101 KB)

Medvědí česnek už pro letošní rok pomalu končí. Začíná kvést a za pár dní se skryje zpět do země. Užijte si poslední dny s touto pochoutkou.

Suroviny

  • 2 celá kuřecí prsa – motýlky
  • 1 kelímek kozího sýra ve slaném nálevu Bon Lait
  • cca 20 listů medvědího česneku
  • 4 ks sušených rajčat naložených v oleji
  • sůl
  • pepř
  • olej na opečení

a ještě k tomu

  • 250 g žampionů
  • 1 šalotka
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • kousek másla
  • pár listů medvědího česneku na závěrečné posypání

Postup

Když dělám jakékoliv jídlo z kuřecího masa, snažím se kupovat celé kuře a spotřebovat ho. Na tuto roládu jsem však koupila pouze dva motýlky, které jsem zbavila hrudní kosti. Hrudní kosti použijte na vývar, kterým budete podlévat roládky. Takže ráno vykostěte kuřecí motýlky a hrudní kosti dejte vařit do malého hrnce s malou mrkví, kouskem petržele, kořením a solí.
Vařte takhle asi hodinku a půl. 

DSC_1971.jpg (213 KB)

Vykostěné kuřecí prso ještě prořízněte, aby vznikla větší plocha a lehce rozklepejte. Osolte a opepřete z obou stran. Na kuřecí plátek naskládejte medvědí česnek. Asi tak 5 listů na každý kousek. Na medvědí česnek dejte kozí sýr, okapaný od nálevu, a nakrájené jedno sušené rajče.
Zamotejte do rolády, připevněte párátky nebo svažte nití.

DSC_1973.jpg (113 KB)

Dejte opéct na pánvičku s trochou rozpáleného oleje. Opečte ze všech stran, dozlatova. Poté zalijte vývarem, který jste si připravili z hrudních kostí.
Pod pokličkou duste doměkka, řekla bych tak 20 minut. Může to být i déle, pokud máte silné kusy masa.

Mezitím, co se dusí maso, připravte si ještě žampiony. Šalotku nakrájejte na drobno, žampiony na tenké plátky. V pánvičce rozehřejte máslo a na něj vsypejte žampiony i šalotku. Opékejte na vyšší teplotu, později můžete ztlumit na střední teplotu. Ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Tence nakrájené žampiony stačí restovat asi pět, šest minut.

Hotové kuřecí rolády vyndejte z tekutiny na pánvičce. Prudkým varem zredukujte omáčku. Rolády nakrájejte našikmo, na plátky.
Podávejte s rýží, přelitou omáčkou, posypané žampiony a nasekaným čerstvým medvědím česnekem.

Náš tip: Až skončí sezona čerstvého medvědího česneku, použijte pesto z medvědího česneku, které vám vydrží až do další sezony. Případně použijte klasický česnek a špenát.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zarolujte kuřecí maso

Ultrarychlá kuřecí roláda

kurecirolada.jpg (105 KB)

Nejlepší náplně do kuřecí rolády

rolada8.jpg (73 KB)

Chutné kuřecí roládky mnoha chutí

DSC_0137.jpg (90 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama