Suroviny (na jednu porci)

  • 4 větší kuřecí prsa
  • 12 lístků bazalky
  • 4 plátky parmské šunky
  • 120 g sýru Verena z La Formaggeria Gran Moravia
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • hrst petrželky

Příprava:
Do kuřecích prs vytvořte nožem kapsu, osolte a opepřete. Sýr Verena nakrájejte na čtyři větší hranolky a společně s lístky bazalky je zabalte do parmské šunky. Tímto balíčkem naplňte prsa a orestujte na pánvi. Dopečte v troubě při 200° asi 10 minut. V menším hrnci na olivovém oleji zpěňte rozmačkaný česnek, přidejte na půlky pokrájená cherry rajčátka a orestujte. Přidejte plechovku krájených loupaných rajčat a nechte zredukovat na hustou omáčku. Dochuťte a přidejte nakonec hrst nakrájené petrželky.

Jaký je sýr Verena Dolce?

Sýr Verena dolce je lisovaný sýr vyrobený z plnotučného kravského mléka v litovelské sýrárně Brazzale Moravia. Sýr světle slámově žluté barvy má jemnou mléčnou a lehce nasládlou chuť a měkké, pružné těsto s harmonicky rozloženými oky. Název sýru je odvozen od jména hory Monte Verena, která se nachází v italské provincii Vicenza v Benátsku a s výškou 2015 m n.m. vévodí horskému masivu Altopiano di Lavarone. Předci dnešní rodiny Brazzale ve zdejších salaších po staletí vyráběli vynikající sýry podle tradice, která se v rodině stále předávala a zdokonalovala.

Sýr Verena dolce nachází široké uplatnění ve studené i v teplé kuchyni. Vynikající je v kombinaci se svěžími šumivými a aromatickými víny k aperitivu nakrájený na kostičky a servírovaný s medem či nějakou pikantní omáčkou, výtečný je ale také do plněných baget, toustů a italských panini, v teplé kuchyni se skvěle hodí na pizzu nebo do zapékaných zeleninových pokrmů, použít jej můžete také do plněných masových kapes či k nastrouhání do zeleninových polévek. Originální a jednoduchý pokrm připravíte, když Verenu nastrouháte na dvě sázená vejce přímo na pánvi. Stejně tak je Verena ideální pro dochucení zapékaných brambor: pokryjte je kostičkami Vereny s plátky másla a dejte zapéci.

Cena: 29,90 Kč / 100 g

Prodává La Formaggeria Gran Moravia www.laformaggeria.com

Reklama