V jednoduchosti je krása a chuť. Základní velouté omáčka je jasný důkaz. Chuťově dokonalá, hodí se ke každému masu a jakékoliv příloze. Suroviny na ni potřebujete základní, obyčejné, které má běžný domácí kuchař ve svých zásobách.
Základní velouté omáčku připravíme z máslové jíšky, kterou rozředíme vývarem. Podle druhu použitého vývaru máme velouté omáčku drůbeží, hovězí, rybí či zeleninovou. A do této základní omáčky potom můžeme přidat další suroviny a připravit omáčku třeba houbovou, cibulovou či jakoukoliv jinou.
Já jsem omáčku zkoušela ve večerních hodinách, takže za foto mě asi opět nepochválíte. Podávali jsme k ní kuřecí maso s kůží, jen opečené a křupavou bagetu. Spolu se zeleninovým salátem je to jídlo naprosto dokonalé.
Suroviny
100 g másla
50 g hladké mouky
400 ml vývaru, podle toho jakou velouté chceme dělat
sůl a pepř na dochucení
smetana
Postup
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a důkladně promícháme, aby v jíšce nebyly hrudky. Krátce osmahneme (asi dvě minuty, ale mouka nám nesmí ztmavnout) a rozředíme vývarem. Opět důkladně promícháme, až se jíška v omáčce rozplyne. Nejlepší je použít šlehací metlu a důkladně jíšku v omáčce prošlehat. Dochutíme solí a pepřem.
Vaříme asi 20 minut a nakonec zjemníme smetanou.
Kdo si není jistý hladkou omáčkou, přecedí ji raději přes sítko, aby byla opravdu jemná a hladká.
Do této základní omáčky můžeme přidat na začátku vaření cibuli, zpěnit ji na másle před přisypáním mouky. Omáčka tak získá opět trochu jinou chuť.
Pokud místo vývaru rozředíte jíšku mlékem, nezískáte omáčku velouté, ale známou bešamelovou.
Takto připravená omáčka je sama o sobě výborná. Přidáním další surovin ji můžeme změnit na úplně jinou omáčku.
- přimícháme 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- přidáme podušené houby
- dochutíme česnekem
- přidáme hodně nahrubo mletého pepře, případně naložený zelený pepř
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
mňam
Velouté, jsem čekala víc!
paníliška — #72 pokud vážně chceš, napiš mi do zpráv, nic to není a každému chutná.
já nevím, že sem chodím večer, pak mám vždycky hlad
...
Danila — #39 Tvoje čeština také ne
omáčku velouté jsem taky neznala, naučil mě jí dělat syn a je výborná s kuřecím masíčkem nemá chybu
musím říci, že to vypadá moc zajímavě
HOLANDSKÁ OMÁČKA: //zena-in.cz/clanek/veprova-panenka-s-holandskou-omackou/kategorie/maso-a-ryby
Jednoduché, variabilní, dobré
gerda — #70 Šup sem recept.
Suzanne — #68 Tak šéfkuchařovo tajemství zní velmi dobře.
no nic - aspoň mám na zítřek inspiraci, bude hodolanská máčka.
paníliška — #54 Zde souhlasím, to i zní báječně. Ale zase krémové omáčky mohou mít různý základ, zde je to upřesněné. A jsme zase u jádra pudla a věčné diskuse
Holt to každý vidí jinak, pro mě je důležité, že to dobře chutná, ať se to jmenuje třeba Šéfkuchařovo tajemství
To neznám
paníliška — #62 https://www.google.cz/search?q=papillote&hl=cs&rlz=1C1CHNU_enCZ355CZ355&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sf9qUNO1EKSk4ATry4Eg&ved=0CDoQsAQ&biw=1132&bih=621
polla — #43 Základní světlá omáčka je stejně poetická jako konzumní lihovina.
To radši velouté.
paníliška — #62 :-))) http://cs.wikipedia.org/wiki/Papilota
http://www.750g.com/recettes_saumon_en_papillote.htm
Altamora — #40 No právě, že bramborák je český, nikdo ho tu nechce přejmenovávat. Ale ptala jsem se v souvislosti s tím, žes to propojila. Tedy se mi ten příměr zdál bez souvislosti.
Ovšem velouté omáčka stejně jako bešamel svůj název a původ má jasný, tudíž nevidím důvod to počešťovat.
Nevím, co to znamená "čecháčkovské", já to slovo taky nepoužívám.
Je smutné, když se někdo dělá světovým, a při tom nezná význam použitého slova. Ten losos bude opravdu v natáččce na vlasy? To je význam slova papillote.
Jíšku na omáčky moc nepoužívám, spíš potom zahušťuji rozkvedlanou moukou.