velouté omáčka

V jednoduchosti je krása a chuť. Základní velouté omáčka je jasný důkaz. Chuťově dokonalá, hodí se ke každému masu a jakékoliv příloze. Suroviny na ni potřebujete základní, obyčejné, které má běžný domácí kuchař ve svých zásobách.

Základní velouté omáčku připravíme z máslové jíšky, kterou rozředíme vývarem. Podle druhu použitého vývaru máme velouté omáčku drůbeží, hovězí, rybí či zeleninovou. A do této základní omáčky potom můžeme přidat další suroviny a připravit omáčku třeba houbovou, cibulovou či jakoukoliv jinou.

Já jsem omáčku zkoušela ve večerních hodinách, takže za foto mě asi opět nepochválíte. Podávali jsme k ní kuřecí maso s kůží, jen opečené a křupavou bagetu. Spolu se zeleninovým salátem je to jídlo naprosto dokonalé.

Suroviny

100 g másla
50 g hladké mouky
400 ml vývaru, podle toho jakou velouté chceme dělat
sůl a pepř na dochucení
smetana

Postup

Rozpustíme máslo, přidáme mouku a důkladně promícháme, aby v jíšce nebyly hrudky. Krátce osmahneme (asi dvě minuty, ale mouka nám nesmí ztmavnout) a rozředíme vývarem. Opět důkladně promícháme, až se jíška v omáčce rozplyne. Nejlepší je použít šlehací metlu a důkladně jíšku v omáčce prošlehat. Dochutíme solí a pepřem.
Vaříme asi 20 minut a nakonec zjemníme smetanou.

Kdo si není jistý hladkou omáčkou, přecedí ji raději přes sítko, aby byla opravdu jemná a hladká.

Do této základní omáčky můžeme přidat na začátku vaření cibuli, zpěnit ji na másle před přisypáním mouky. Omáčka tak získá opět trochu jinou chuť.

Pokud místo vývaru rozředíte jíšku mlékem, nezískáte omáčku velouté, ale známou bešamelovou.

Takto připravená omáčka je sama o sobě výborná. Přidáním další surovin ji můžeme změnit na úplně jinou omáčku.

- přimícháme 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- přidáme podušené houby
- dochutíme česnekem
- přidáme hodně nahrubo mletého pepře, případně naložený zelený pepř

Dobrou chuť přeje elly.

 

 

TÉMATA:
MASO A RYBY