IMG_8040.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 600-700 g kuřecích prsou
  • 2 šalotky
  • 150 g sušených rajčat naložených v oleji
  • sůl a pepř
  • oregano
  • 250 ml smetany
  • 6 stroužků česneku

Postup

Trochu oleje, ve kterém jsou naloženy rajčata, nalijte do připraveného hrnce nebo jiné nádoby, která může na sporák i do trouby. Přidejte nadrobno nasekanou šalotku, česnek a za pět minut i na kousky nakrájená kuřecí prsa. Ochuťte solí, pepřem a oreganem. Opékejte dozlatova. 

Poté přidejte sušená rajčata, která byla naložena v oleji. Zalijte 2 dcl vody nebo vývaru, přiklopte víkem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15 minut. Poté odklopte víko a zalijte smetanou. Dále pokračujte na 180 °C, občas přelévejte výpekem se smetanou. 

Pečte dozlatova, část tekutiny se z pekáče odpaří. Bude to trvat přibližně dalších 15 minut. 

Podávejte s oblíbenou přílohou. Výborná je rýže, těstoviny, noky, ale i bramborová kaše.

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí sušená rajčata v oleji

1.jpg
Foto: archiv redakce

Gnocchi se slaninou a sušenými rajčaty

2.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Filet z hejka se sušenými rajčaty

3.jpg
Foto: Alena Kolaříková