Dnešním receptem potěšíme milovníky masa i zeleniny. Milovníky zdravých omáček bez špetky mouky. A také ty z vás, kteří nechtějí trávit v kuchyni moc času. Recept je totiž snadný a rychlý.
Když spěcháte a přesto chcete podávat výborné jídlo, hodí se nápady „z jednoho pekáčku“, případně „z jednoho hrnce“. Na dnešní recept budete potřebovat plátky kuřecích nebo krůtích prsíček. Obojí se hodí, obojí výborně chutná a obojí je rychle měkké. Dále jen cuketu, rajčata v plechovce a přílohu k hotovému jídlu.
Výborně se hodí bulgur, který vidíte na fotce. Můžete však zvolit také kuskus, brambory, těstoviny, rýži. Knedlík nedoporučuji :-) Protože celý recept je bez špetky mouky, s hromadou zeleniny a tudíž zdravý. Tak proč to kazit knedlíkem.
Suroviny
- 4 plátky krůtích prsou (případně více menších kousků kuřecích prsou)
- 3 menší cukety
- 1 plechovka krájených rajčat (400 - 450 g)
- sůl a pepř
- pro dochucení trochu třtinového cukru, ale není nutné
- špetka skořice a oregana, pro dochucení omáčky
Postup
Krůtí nebo kuřecí plátky osolte a opepřete z obou stran.
Cuketu omyjte, zbavte konců a rozkrojte podélně. Naskládejte do pekáčku, řeznou stranou nahoru. Osolte a opepřete.
Na cuketu naskládejte plátky masa. Kolem masa nalijte obsah plechovky - rajčata i se šťávou. Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte, dokud není maso hotové. Trvat to bude tak dlouho, jak máte silné plátky. Většinou kolem 20 - 30 minut.
Hotovo? Vyndejte maso z pekáče, ideálně na nahřátý talíř. Směs z pekáče rozmixujte na omáčku. V nádobě výkonného mixéru nebo tyčovým mixérem v hrnci. Dochuťte solí, pepřem, oreganem a podle chuti i špetkou skořice a trochou cukru.
Podávejte s vybranou přílohou a masem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Strava bohatá na ovoce a zeleninu, pravidelná strava, pití doporučené sklenky džusu každý den, stejně jako nahrazení masa rostlinnými náhražkami jsou jednoduché a účinné cesty, jak si uchovat pohodu a energii na celý den. Ale pamatujte, že jen trvalá změna stravovacích návyků a ne podléhání momentálním módním trendům nám umožní těšit se lepší vitalitě a pohodě po delší dobu. |
---|
Krůtí maso je výborné! Dochází vám recepty? Najděte si u nás nové!
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Tak to vypadá opravdu dobře a mám dojem, že bych to mohla zvládnout i já :-) Asi vyzkouším.
Fajn jídlo, na kterém si pochutnám já i dvouletý prcek, díky za tip
catcat — #15 Znám jednoho, toho bych fakt chtěla mít doma. Jídlo ještě ani nevidí a už ví, že mu to nebude chutnat. Když už se ráčí bez keců usadit ke stolu, rovnou vezme pepř a sůl, aniž by ochutnal, sype to tam jak zběsilý.... Manželka vaří jen to, co sám nařídí, a věřte, že je to fakt těžké, když skoro nic nejí. A ktomu je to stejně arogantní, sobecký člověk, já bych ho hnala...
catcat — #15 A tak to jo...
Janki — #13tos nepochopila, já se překoukla a místo husté přečetla hnusné
gerda — #11zdravý knedlík je ten co mi tak chutná ke svíčkové
catcat — #12 Ano je spousta lidí, co nenávidí zeleninu v jakékoliv formě... Samozřejmě máme všichni různé chutě, to ale neznamená, že něco musí být "hnusné".
elly — #9já četla, že omáčka je NHUSNÁ dost a dost mě to vylekalo
elly — #9Ano, to potvrzuju. Však termín "zdravý" knedlík asi neexistuje
Janki — #8Garam masala je taky moje oblíbené
gerda — #7Tato omáčka je hustá dost. Není potřeba ji zahušťovat čímkoliv. Knedlík je určitě "nezdravější" než těstoviny z kvalitní semolinové mouky. To se, myslím, shodneme.
Určitě vyzkouším, nepochybuji o tom, že to bude chutné. Cuketu používám hodně, pokud je pečená, bude omáčka dostatečně hustá, nevidím důvod proč ještě zahušťovat. Je spousta druhů koření, každý má možnost si to ochutit po svém. Já třeba hodně používám Garam masalu (směs koření - koriandr, kurkuma, římský kmín, bobkový list, fenikl, chilli, kardamon, hřebíček, muškátový květ + ořech, pepř, skořice) - veškeré toto koření používám i samostatně, je jen potřeba s některými druhy zacházet opatrně, některé je silně aromatické, a ne každému jeho chuť vyhovuje. Dála používám Assafoitidu - koření, které nahrazuje cibuli a česnek, jídlu dodá lahodnou nezaměnitelnou chuť.
elly — #6Hraška? To je dobrá alternativa na zahuštění, a zdravá. Ale já to myslila tak, že když nedoporučuješ knedlík kvůli mouce (tak mi to přišlo), že v těstovinách mouka je. Asi to nebylo moc jasně napsané
gerda — #5V žádném případě proti mouce nebrojím. Nabízím alternativu zdravější omáčky, na fotce s bulgurem. Kdo chce, může použít těstoviny a jiné vyjmenované přílohy. Když jde o zdravější omáčku, tak snad jediné, co by záměr "zabilo", by byla zmíněné knedlíky.
Omáčka je všechno, jen ne planá. Je tam koření, sůl, pepř. Není důvod, aby byla omáčka planá. Jediné co v ní chybí je mouka. A ti přece nedává žádnou chuť ;-)
Tohle by mi nechutnalo. Myslím tím to, že pro můj vkus je to takové....plané, dietní. A Elly, když brojíš proti mouce, proč ty těstoviny?
Cuketu mám ještě z léta. Rychlé. Vyzkouším.
no nevím
to ráda vyzkouším