dyne2.jpg (84 KB)

K dýňovému ragú a kuřecímu masu se výborně hodí jako příloha rýže. Skvělé budou ale také těstoviny, kuskus nebo tarhoňa.

Suroviny

  • 1 kg kuřecích paliček – spodních kuřecích stehen
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej

na dýňové ragú

  • 1 dýně hokaido
  • 2 cibule
  • čerstvá šalvěj
  • sůl
  • pepř
  • kousek másla

dyne1.jpg (104 KB)

Postup

Med dejte do hrnce a rozehřejte tak, aby byl co nejvíce tekutý. Promíchejte s trochou oleje (na 2 lžíce medu asi 6 lžic oleje), ochuťte solí, pepřem a česnekem. Tuto marinádu použijte na kuřecí paličky. Ideálně je nechejte přes noc v lednici odpočívat, v uzavřené nádobě.

Dejte do pekáče s poklicí a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, asi 40 minut. Každé kuřecí paličky mohou být jinak velké, tak se čas může mírně lišit.

Mezitím, co se maso peče, připravte si ragú.

Hokaido omyjte, osušte. Rozkrojte napůl a lžicí vydlabejte ven semínka. Odkrojte stopky a nakrájejte na kostičky velké asi 5 x 5 cm. Cibuli nakrájejte na větší kostičky.

Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo. Dejte na něj cibuli a kostky dýně. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte asi šest šalvějových lístků, nasekaných nadrobno. Promíchejte a opékejte pár minut naprudko. Až začne cibule zlátnout a na dýni se začnou dělat tmavé flíčky, stáhněte teplotu na polovinu a podlijte asi 2 dcl vody.
Přiklopte poklicí a duste do poloměkka.

Podávejte třeba s rýží, kuřecími paličkami a posypané čerstvou nebo dokřupava opečenou šalvějí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Dýně? Perfektní recepty na našem magazínu

Grilované krůtí plátky s dýní a šalvějí

kure1.jpg (158 KB)

Gnocchi se šalvějí, dýní a salsicciou

noky.jpg (228 KB)

Snadná dýňová polévka

polevka.jpg (591 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama