DSC_0011.jpg (161 KB)

Při vaření exotického oběda jsem se opět inspirovala Nejbarevnější kuchařkou Kamily Rundusové. Ne všechny suroviny jsem však měla doma v zásobách, takže jsem lehce improvizovala. Na výslednou chuť to vliv nemělo a celá rodina si byla nadšená. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, určitě budete spokojení i vy.

Ostrost jídla jsem řídila omáčkou sriracha, kterou si přidávají na talíři ti, kteří mají raději pálivé. Základní jídlo bylo kořeněné, ne ostré.

Suroviny

  • 600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
  • 200 g cherry rajčat
  • 250 g žampionů
  • 1 červená paprika (nepálivá)
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 stonky citronové trávy
  • 6 lžic rybí omáčky
  • kari koření (nebo kari pasta)
  • kurkuma
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 limety
  • 800 g kokosového mléka
  • olej
  • čerstvý koriandr
  • omáčka sriracha na dochucení na talíři (pro ty, kdo mají rádi ostrá jídla)

DSC_0001.jpg (217 KB)

Postup

Zázvor a česnek oloupejte a nasekejte nožem. Ve velké hluboké pánvi (ideální bude wok) si rozehřejte asi 2 lžíce oleje a zázvor i česnek na něm opečte. Přidejte 2 lžíce kari koření a lžíci kurkumy. Opět opékejte, asi minutu.

Zalijte polovinou kokosového mléka, důkladně promíchejte a nechejte pět minut společně provařit na mírnou teplotu. Přidejte najemno nasekanou citronovou trávu a kousky kuřecího masa. Zalijte zbytkem kokosového mléka. Vařte asi 5 minut.

Přidejte nakrájené žampiony, cherry rajčata a na kousky nakrájenou papriku. Vařte dalších 5 minut.

Dochuťte cukrem, částí rybí omáčky (ta jídlo osolí), trochou limetové šťávy. Promíchejte, 2 minuty provařte a ochutnejte. Podle chuti přidejte více rybí omáčky a limetové šťávy.

DSC_0007.jpg (192 KB)

Když je chuť přesně taková, jakou chcete, vařte ještě 5 minut a podávejte s rýží. Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná Nejbarevnější kuchařkou.

Uvařte si s námi exotická jídla

Laksa podle Jamie Olivera

laksa.jpg (86 KB)

Kuře v těstíčku po asijsku

asijskekure.jpg (144 KB)

Vietnamské nudle s masem a zeleninou

nudle.jpg (105 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Uložit

Uložit

TÉMATA:
ASIE KUŘECÍ MASO OBĚD