Při vaření exotického oběda jsem se opět inspirovala Nejbarevnější kuchařkou Kamily Rundusové. Ne všechny suroviny jsem však měla doma v zásobách, takže jsem lehce improvizovala. Na výslednou chuť to vliv nemělo a celá rodina si byla nadšená. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, určitě budete spokojení i vy.
Ostrost jídla jsem řídila omáčkou sriracha, kterou si přidávají na talíři ti, kteří mají raději pálivé. Základní jídlo bylo kořeněné, ne ostré.
Suroviny
- 600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
- 200 g cherry rajčat
- 250 g žampionů
- 1 červená paprika (nepálivá)
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 2 stonky citronové trávy
- 6 lžic rybí omáčky
- kari koření (nebo kari pasta)
- kurkuma
- 1 lžíce třtinového cukru
- šťáva z 1/2 limety
- 800 g kokosového mléka
- olej
- čerstvý koriandr
- omáčka sriracha na dochucení na talíři (pro ty, kdo mají rádi ostrá jídla)
Postup
Zázvor a česnek oloupejte a nasekejte nožem. Ve velké hluboké pánvi (ideální bude wok) si rozehřejte asi 2 lžíce oleje a zázvor i česnek na něm opečte. Přidejte 2 lžíce kari koření a lžíci kurkumy. Opět opékejte, asi minutu.
Zalijte polovinou kokosového mléka, důkladně promíchejte a nechejte pět minut společně provařit na mírnou teplotu. Přidejte najemno nasekanou citronovou trávu a kousky kuřecího masa. Zalijte zbytkem kokosového mléka. Vařte asi 5 minut.
Přidejte nakrájené žampiony, cherry rajčata a na kousky nakrájenou papriku. Vařte dalších 5 minut.
Dochuťte cukrem, částí rybí omáčky (ta jídlo osolí), trochou limetové šťávy. Promíchejte, 2 minuty provařte a ochutnejte. Podle chuti přidejte více rybí omáčky a limetové šťávy.
Když je chuť přesně taková, jakou chcete, vařte ještě 5 minut a podávejte s rýží. Ozdobte nasekaným čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná Nejbarevnější kuchařkou.
Uvařte si s námi exotická jídla
Vietnamské nudle s masem a zeleninou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
TTak jsem dostala hlad
Moc dobré.