Recept není na konkrétní množství kuřecího masa a nejsou uvedeny ani konkrétní množství koření. Vše si přizpůsobte vlastní chuti a také množství lidí, které chcete nakrmit. Někdo třeba nemá moc rád rozmarýn, tak ho použije méně a přidá trochu více tymiánu.
Suroviny
- celé kuře nebo jen stehna, křídla, jak chcete
marináda
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- tymián
- uzená paprika
BBQ omáčka
- cibule
- třtinový cukr
- kečup
- sůl
- černý pepř
- pomerančová šťáva
- kapka sojové omáčky
- kapka worcesteru
- dijonská hořčice
- plnotučná hořčice
- česnek
- trocha balzamikového octa
- trocha citronové šťávy
- špetka chilli
Postup
Celé kuře naporcujeme na jednotlivé díly, stehna oddělíme v kloubu. Je dobré do něj udělat jeden nebo dva zářezy, aby se koření a omáčka dostala přes kůži až k masu. Maso marinujeme v soli, pepři, trochu rozmarýnu, tymiánu a mleté uzené paprice. Necháme v lednici pár hodin proležet.
Připravíme si domácí BBQ omáčku. Orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme kečup (ideálně domácí, nebo alespoň s vysokým podílem rajčat), dochutíme solí, pepřem, pomerančovou šťávou, kapkou sojové omáčky, worchesteru, dijonské a plnotučné hořčice, česnekem, trochou balsamica, citronové šťávy a špetkou chilli. Vše promícháme a provaříme asi 25 minut.
Maso dáme na plech a pečeme při 170 °C, asi 60 minut. Poté namočíme do BBQ omáčky a necháme ještě alespoň 30 minut zapéct při 130 °C.
Maso můžeme omáčkou potřít vícekrát. Je výborná, tak proč s ní šetřit...
Jako příloha je ideální čerstvý chléb, salát Coleslaw je taky taková klasika.
Dobrou chuť přeje Chef Dejv.
Kuřecí hody na našem magazínu
Kuře pečené na špalíčcích mrkve
Pikantní grilovaná kuřecí křídla
Kuřecí kousky v jemné máslové marinádě
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce
Nový komentář