DSC_0037.jpg (127 KB)

Jednoduchá kuřecí stehna máte hotová raz dva. Jen je musíte nechat 24 hodin naložená ve výborné marinádě. Vhodnou přílohou budou nejen naše brambory a fazolové lusky, ale třeba také pečené brambory, hranolky nebo rýže. V případě, že se rozhodnete pro rýži, tak do pekáčku přidejte ještě hrnek vody, aby vznikla chutná šťáva, kterou rýži polijete.

Suroviny

  • 1 kg kuřecích stehen, horních i dolních
  • sůl
  • pepř
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 lžíce medu
  • 6 lžic kvalitního ostrého kečupu
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce sezamových semínek

příloha

  • 400 g mražených fazolových lusků
  • 2 cibule
  • 250 g anglické slaniny
  • sůl 
  • pepř
  • slunečnicový olej nebo sádlo

Postup

Kuřecí stehna očistěte, omyjte, osušte. Připravte si marinádu.

V misce smíchejte sojovou omáčku, med, kečup, propasírovaný česnek, 1 lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Umíchejte marinádu. 

Kuřecí stehna naskládejte do pekáčku a přelijte je marinádou. Nechejte odpočívat v chladnu, 24 hodin. V polovině této doby je můžete otočit na druhou stranu.

Na druhý den od naložení si předehřejte troubu na 200 °C. Kuřecí stehna v marinádě posypejte sezamovým semínkem. Pekáč přiklopte víkem a dejte péct. Po 15 minutách pečení odklopte víko, přelijte kousky vypečenou šťávou a dopečte ještě 20 - 25 minut. Těsně před koncem pečení sundejte víko, opět přelijte výpekem a dopečte křupavou kůrku.

Mezitím, co se kuřecí stehna pečou, uvařte brambory a připravte si lusky.

Mražené fazolové lusky nechejte rozmrznout. Cibuli i slaninu nakrájejte na větší či menší kousky, jak máte rádi. Ve velká pánvičce rozehřejte tuk a dejte na něj opékat cibuli společně s anglickou. Až začne cibule lehce zlátnout, přidejte lusky. Ochuťte solí a pepřem a chvíli opékejte společně.

Na talíři podávejte kuřecí stehna s bramborem a hromadou lusků.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sezam doladí spoustu skvělých receptů

Lososové kousky v sezamové krustě

losos1.jpg (273 KB)

Rychlá exotická asijská pánev s nudlemi

5a535c1bc4784obrazek.png (1.02 MB)

Grilovaný kapr s tuřínovým salátem

kapr1.jpg (172 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama