Jedno krásné kuře, hromada hub z lesa a nový kuchyňský pomocník. Na keramický stojan napíchnete ochucené kuře a pečete. Snadné.

kuře s houbami

Znáte recept s kuřetem napíchnutým na plechovce piva a upečeným v troubě? Já ano, ale nikdy jsem ho nezkoušela, protože mi přišlo divné péct kuře na barevné hliníkové plechovce. Netuším, protože jsem po tom ani nepátrala, jestli takové pečení je, nebo není škodlivé, a jestli se z plechovky mohou uvolňovat nějaké „hnusy“, to možná bude vědět někdo z vás.

Při pečení na plechovce se mi však líbilo, že kuře je pěkně dokřupava upečené ze všech stran, jako když ho děláte napíchnuté na grilovací jehlici. Proto jsem byla doslova nadšená, když mi maminka na svátek koupila keramickou nádobu, určenou právě na pečení kuřete. Na středový trn napíchneme kuře, dole je vcelku prostorná miska, do které teče šťáva z kuřete a můžete do ní přidat zeleninu nebo houby jako já.

Měla jsem trochu strach, že kuře bude uvnitř suché, že z něj vyteče všechna šťáva. Ale překvapivě ne. Naopak bylo velice šťavnaté.

kuře s houbami

Příloha? Opět má oblíbená tarhoňa. Ale jak jste zvyklí. Samozřejmě se hodí brambory, bramborová kaše, rýže...

Suroviny

  • 1 kuře
  • miska plná hub
  • kousek libové anglické slaniny
  • sůl a pepř
  • kmín
  • česnek
  • trocha oleje na potření kuřete

Postup

Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenčí potřeme směsí trochy oleje, rozetřeného česneku, soli a pepře. kuře s houbamiNapíchneme kuře na trn a do spodní misky dáme pokrájené houby a na kostičky anglickou slaninu. Tu můžete klidně vynechat, když budete chtít vytvořit dietnější verzi.

Houby lehoučce osolíme a posypeme kmínem. Můžeme klidně přidat i trochu čerstvých bylinek, hodit se bude třeba tymián nebo majoránka.

Takto připravené kuře vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě hodinu, klidně hodinu a čtvrt. Průběžně kuře poléváme šťávou, která se vypekla a teče rovnou mezi hříbky.

Ke konci pečení můžeme opět přidat teplotu, aby bylo kuře opravdu křupavé a zlatavé. Já peču v troubě Electrolux, která má pečící sondu. Tu zapíchnu na začátku kuřete do prsíčka, až do hloubky a nastavím ji na 82 °C, což je teplota, kterou by pečené kuře mělo uvnitř mít, aby bylo důkladně upečené. Po dosažení této teploty se trouba sama vypne.

Podáváme s oblíbenou přílohou, s upečenými hříbky a posypané zelenou petrželkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama