Jedno krásné kuře, hromada hub z lesa a nový kuchyňský pomocník. Na keramický stojan napíchnete ochucené kuře a pečete. Snadné.
Znáte recept s kuřetem napíchnutým na plechovce piva a upečeným v troubě? Já ano, ale nikdy jsem ho nezkoušela, protože mi přišlo divné péct kuře na barevné hliníkové plechovce. Netuším, protože jsem po tom ani nepátrala, jestli takové pečení je, nebo není škodlivé, a jestli se z plechovky mohou uvolňovat nějaké „hnusy“, to možná bude vědět někdo z vás.
Při pečení na plechovce se mi však líbilo, že kuře je pěkně dokřupava upečené ze všech stran, jako když ho děláte napíchnuté na grilovací jehlici. Proto jsem byla doslova nadšená, když mi maminka na svátek koupila keramickou nádobu, určenou právě na pečení kuřete. Na středový trn napíchneme kuře, dole je vcelku prostorná miska, do které teče šťáva z kuřete a můžete do ní přidat zeleninu nebo houby jako já.
Měla jsem trochu strach, že kuře bude uvnitř suché, že z něj vyteče všechna šťáva. Ale překvapivě ne. Naopak bylo velice šťavnaté.
Příloha? Opět má oblíbená tarhoňa. Ale jak jste zvyklí. Samozřejmě se hodí brambory, bramborová kaše, rýže...
Suroviny
- 1 kuře
- miska plná hub
- kousek libové anglické slaniny
- sůl a pepř
- kmín
- česnek
- trocha oleje na potření kuřete
Postup
Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenčí potřeme směsí trochy oleje, rozetřeného česneku, soli a pepře.
Houby lehoučce osolíme a posypeme kmínem. Můžeme klidně přidat i trochu čerstvých bylinek, hodit se bude třeba tymián nebo majoránka.
Takto připravené kuře vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě hodinu, klidně hodinu a čtvrt. Průběžně kuře poléváme šťávou, která se vypekla a teče rovnou mezi hříbky.
Ke konci pečení můžeme opět přidat teplotu, aby bylo kuře opravdu křupavé a zlatavé. Já peču v troubě Electrolux, která má pečící sondu. Tu zapíchnu na začátku kuřete do prsíčka, až do hloubky a nastavím ji na 82 °C, což je teplota, kterou by pečené kuře mělo uvnitř mít, aby bylo důkladně upečené. Po dosažení této teploty se trouba sama vypne.
Podáváme s oblíbenou přílohou, s upečenými hříbky a posypané zelenou petrželkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Hmm, super! Další houbová inspirace!
Kamarádka používá malou omniovku.
hada — #1Myslím, že jsem někde viděla i skleněný simax...
mňam mňam mňam. krídielko s tarhoňou
slintám
elly — #14 neprožíváš to zbytečně. Ty barvy na plechovkách rozhodně nejsou určené do vysoké teploty. Ale celkem snadné je použít místo plechovky malou skleněnou láhev od kečupu, postavenou do pekáčku. Nic se z ní nebude uvolňovat, sklo je odolné, dá se do ní nalít i to pivo a navíc je oproti tomu stojánku skladná a zadarmo. Taky je třeba říct, že to kuře nesmí být moc velké, jinak se do běžné vestavné trouby ani do trouby ve sporáku na výšku nevejde. Ale když se dají na velký hluboký pekáč, tak se v případě potřeby mohou péct 4 současně.
však by se to pivo dalo přelít do vhodné odolné skleněné nádoby, která by plnila odpařovací funkci a bylo by to bezpečnější.
Ale to už se rovnou může péct kuře na pivu, dělávám na černém, á la kachna.
vladka321 — #12děkuju :-) Snažím se říct upřímně co mi nechutná a naopak pochválit co mi chutná, aby potom bylo jasné proč jsem bodovala tak jak jsem bodovala...
tetička25 — #11ano, byla plná piva, to je pravda...ale fakt nějak nemůžu překousnout tu barevnou hliníkovou plechovku. Ale možná to zbytečně prožívám a nic se z ní uvolňovat nemůže...
tetička25 — #11přesně tak.
Vypadá to moc lákavě. Hned bych si dala. Dnes ale u nás vévodí sekaná s barmborem
.
elly — #6Elly, včera jsem také viděla pořad Prostřeno a měla jsem neuvěřitelnou chuť hodnotit, alespoň projevy Vašich "prostřených kolegyň". Jsem ráda, že jste slušná, příjemně hodnotíte a působíte celkově sympaticky.
Myslím si, že když se to dávalo na tu plechovku, tak musela být plná piva a to pivo se tam dovnitř odpařovalo, takže to udělalo službu, na prázdnou plechovku je to asi blbost, navíc by byla lehká.
Pavla_b — #9Děkuji :-) Už jdu o včerejším dílu spísnout pár slov :-)
Vypadá to mooc dobře a lákavě. A ta pečící nádoba je prima
.
Elly, včera jsme viděla první díl Prostřeno s Vámi...a musím říct, že tak jako na fotkách tady jste i v televizi moc sympatická
a hlavně - umíte moc pěkně mluvit a hodnotit!
(což se o většině lidí v tom pořadu říci nedá)
nádobu znám, ale nevlastním, takže peču kuře v pekáči, někdy vcelku, ale raděj už porcované. Jinak na houbách ho máme moc rádi + rýži jako přílohu
jen já osobně mám radši v tomhle jídle houby sušené.
manislava — #5 Tys četla jen půlku, viď
Holky, je to z obchodu s domácími potřebami Orion...Stojí cca 250 Kč.
kuřátko mnam,ale houby moc nemusíme.....a nemusíte mít spešl nádobu,ale stačí dát kuře na plechovku od piva
Jindriska8 — #2daleko levnejsi verze je nerez nadoba s miskou a jine, nemusis mit keramickou
hada — #1Taky jsem keramickou nádobu nikde neviděla!