Dnes je pochopitelně všechno jinak a deset knedlíků by se mi jednak nevešlo do žaludku a taky už nejsem ve vývinu :-). Mezi má oblíbená jídla patří ale dodnes.
Bohužel, spousta kuchařek považuje jakoukoliv dobře připravenou omáčku za něco, co je nad jejich síly. Opak je přitom pravdou a kuře na paprice vám zabere poměrně málo času a výsledek bude určitě uspokojivý.
Na "obyčejné" kuře na paprice si připravte tyto suroviny:
- kuřecí maso (můžete použít celé kuře, ze kterého poté oberete maso, kuřecí stehna či třeba stehenní řízky)
- asi 3 cibule
- sůl a pepř
- kuřecí vývar v kostce (2-3 kostky)
- sladkou papriku
- pálivou papriku
- smetanu či mléko
- hladkou mouku na zahuštění, máslo
Máte vše připraveno? Výborně! Nyní můžete pokračovat dokonce třemi způsoby.
Tento způsob můžete využít především tehdy, když máte připraveny stehenní řízky či prsa.
Nakrájíme si cibulku na drobné kostičky, kuřecí maso na proužky či kostky. Na tuku zpěníme cibulku a po chvíli přihodíme i kuřecí maso. Společně orestujeme a přisypeme sladkou a pálivou papriku (té jen opravdu trošku). Dávejte pozor, paprika se smí restovat pouze chviličku, jinak by zhořkla.
Orestované maso zalijeme vodou tak, aby bylo všechno maso pod hladinou. Přidáme kuřecí vývar v kostce (záleží na naší chuti, pro začátek stačí dva, můžete ještě jeden přidat pro dochucení později). Maso dusíme doměkka.
Dochutíme solí, pepřem, popřípadě třetím vývarem z kostky. Přilijeme mléko či smetanu a zahustíme jíškou (klidně můžete použít i instantní).
Kuře na paprice - vařené
Kusy kuřete (křídla, stehna...) vložíme do velkého hrnce, spolu s kořenovou zeleninou, cibulí, bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření, kouskem zelené petrželové nati a solí. Uvaříme silný vývar. Výhodou tohoto způsobu přípravy je, že část vývaru můžete použít na polévku a druhou část právě jako základ omáčky.
Dvě cibule nakrájíme na drobné kostičky a podusíme na másle či jiném tuku. Přisypeme sladkou papriku a opět jen chviličku orestujeme. Přisypeme hladkou mouku, promícháme a zalijeme přecezeným vývarem. Dochutíme solí a pepřem.
Kuře na paprice - pečené
Kuřecí maso upečeme řádně posypané cibulí a sladkou paprikou, podlité větším množstvím vody. Všechnu chutnou vypečenou šťávu přecedíme, dochutíme a zahustíme jíškou.
Ve všech třech případech nezapomeňte omáčku na závěr propasírovat přes husté síto, ať je krásně hladká.
Maso nakrájíme na kousky, případně obereme od kosti a podáváme k omáčce.
Jako příloha jsou nejčastější houskové knedlíky, ale výborně chutná také s těstovinami či bramborovými noky.
A jak připravujete kuře na paprice vy? Máte své osvědčené fígle? Podělte se o ně s námi...
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
dělám ho dost často
moc ho neděláme...
obcas ho udelam
dnes vařím
Díky za recept,dnes vyzkouším.
Jupíí: Crtl + F5 a máš po paprikách
Kdo chce podávat omáčku ihned, měla by se opravdu vařit min. 15-20 minut ... během té doby se mouka řádně provaří a nedojde tak u citlivých jedinců k nepříjemným bolestivým problémům, kdy po krátkém převaření mouka ve střevech ještě pracuje a střeva "rozpíná". Pokud ji ale převaříme jen krátce, stačí nechat omáčku odležet ... Recept je bezva
sunnynka: v okamžiku kdy vedete rubriku , která je tu v magazínu oficielní (tedy není to soukromá komůrka), se domnívám, že jste nějak spjata s redakcí,. Já tedy opravdu nevím jak to poznat.... Mě je vcelku jedno, čí je to recept, to nejspíš nepoznám, ale podpis dole je "sunnynka", nebo se mýlím? A kuře na paprice jsem dělala dnes na oběd! Máme to rádi, ale je toho ve finále vždy nějak hodně!
Já masox přidávám taky a nedávám cibuli,mouku povařím jenom chvilku,protože se mi nechce stát a míchat stejně jako Jájině... Nedávám teda klasický masox,ale zeleninový Wurzl a kuře dusím se zeleninou na pánvičce bez kůže...zeleninu rozmixuju tyčí a je to super. Holky,že vás to baví hádat se i na vaření,vždyť každá máme svůj styl...
Kuře na paprice máme rádi
Ad nemyslná debata o zahušťování.
Ať si každý zahušťuje podle svého uvážení a zvyku. To by taky sunnynka za chvíli mohla psát recepty stylem: Kupte si kuře, vyndejte jej z igelitového obalu. Pokud jste koupila kuře zmrazené, rozmražte jej, poté umyjte. Já myji ve vlažné vodě, máte-li ráda teplou, uymjte jej v ní a chcete-li studenou, ani ta nevadí.Poté vezměte sekáček, nůž, nůžky, nebo cokoliv jiného, čím porcujete kuře a rozporcujte....
Emmo, my nejsme tataři, nám stačí recept napsat, zahustíme si ho podle svého uvážení, nepotřebujeme k tomu instruktáž o deseti stranách!
Jupíí: je to opraveno, ty cibule. Nevím, proč se to nezobrazuje opravené
docela by mě zajímalo, proč jsou v receptu stále ještě, ty 3 papriky ,místo 3 cibulí, snad by to neměl být problém opravit. Za druhé provařovat mouku 15-20 minut jé základní kuchařské pravidlo. Sunny tam má ,přilijeme smetanu a pak zahustíme moukou
, což je blbost. Nejdřív zahustit, provařita na závěr smetanu.
A za třetí, dávat ke kuřecímu masu do omačky kuřecí masox je pěkný zvěrstvo. Opravdu tak do školní jidelny.
Ale jinak kuře na paprice je bezva
breberka:
MMch, já mám kuře na paprice ráda a kdo ne, tak ať sem nelozí, nečte článek a nekazí mi apetit
Ježišmarjáááá, chováte se jako husy, co se perou o sousto.To tu vždycky musíte každý článek pitvořit a donekonečna polemizovat o tom, čí je to výtvor, kde má jakou chybu a pořád se do někoho strefovat.
Myslela jsem, že se tu na ženě-in chodí lidi pobavit a trošku se odreagovat a né jen šťouchat, urážet a rozebírat jak dlouho vařit zátřepku
Sandy: myslíš, že delším dušením by se případný virus z masa vydusil?
Bobša: no asi tak
Super! Ja ziji ve Francii,a uz dlouho se chystam,ze se pustim do ceskych receptu
A kure na paprice,nam nam nam
Myslím si, že už tady bylo řečeno mnohé. Provařit nejméně 15 minut jakékoliv zahušťování pokrmu moukou je základní pravidlo veřejného stravování a učí se to profici (i když jsem viděla, že to ne vždy dodržují) V normálních kuchařkách pro domácnost jsem se receptech tímto tak direktivně nepotkala (ale je pravda, že už jsem chvíli žádnou kuchařku nečetla
) Ale myslím si, že stejně nikdo nezahustí pokrm moukou, zásmažkou, záklechtkou atd. a omáčku nebo polévku odstaví. Vždy ji přivede zpátky do varu a chvíli nechá provařit. Ono něco jiného je, když se provařují čtyři porce a nebo 100 porcí
A co se týká kuřete, vepřového, krůtího, slepice na paprice, tak když dáte 5 kuchařkám naprosto stejné suroviny, tak vám z toho každá uvěří něco jiného
byť pravděpodobnost, že se chuťově budou blížit je veliká - vždyť je to skoro národní jídlo
a dá se uvařit ve velikém i chudobném stylu (byla to vždycky pochoutka před výplatou, když peníze došly a vařila jsem to z drobů
)