Druhá dávka kokosovo-lilkové inspirace s kuřetem je tady! Na čem všem si ještě můžete pochutnat? Že nevíte? Tak čtěte!

Zapečený lilek s nivou a avokádem      

Ingredience: 4 lilky, sůl, 400 g rajčat, 50 g anglické slaniny, 3 cibule, 300 g kuřecích prsou, 2 lžíce sekané petrželky, pepř, 2 lžíce strouhanky, 150 g strouhaného sýru Niva, 125 ml masového vývaru, menší avokádo

Postup přípravy: Omyjeme lilky a podélně je rozkrojíme. Lžící vydlabeme vnitřky. Dužinu posolíme a necháme odležet. Na kostičky pokrájíme rajčata. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme ji. Necháme na ní zesklovatět cibuli a přidáme nadrobno nakrájená prsa. Okořeníme a chvíli opékáme. Přidáme pokrájená rajčata i petrželku. Lilkovou dužinu,nakrájené avokádo a strouhanku přimícháme do směsi a naplníme jí vydlabané plody. Lilky vyrovnáme do pekáče, podlijeme vývarem a pečeme asi hodinu. Posypeme sýrem a 10 minut dopékáme.
xjannickax

Lilek na houbách

pro 2 osoby:
1/4 kg lilku
2 polévkové lžíce sušených hub, předem namočených a nakrájených
3 kousky bambusových výhonků
60 g šunky
60 g vařeného kuřecího masa
1 polévková lžíce sušených krabů(předem namočených)
olej

omáčka: 2 polévkové lžíce sojové omáčky
2 polévkové lžíce sherry
1 kávová lžička soli
1/2 kávové lžičky cukru
špetka glutasolu

na ozdobu: vlašské ořechy, mandle,nastrouhaný kokos

Postup přípravy: Rozkrájejte nadrobno houby, bambusové výhonky, šunku a kuřecí maso. Namíchejte omáčku. Oloupejte lilek a nakrájejte ho na malé čtverečky. Na prudkém ohni opékejte lilek v drátěném košíku asi pět minut v oleji. Potom vyjměte košík s lilkem a nechte okapat. Zahřejte jednu polévkovou lžíci oleje a přidejte houby, šunku, kuřecí maso, krabí moučku a bambus. Opékejte asi dvacet vteřin, potom přidejte lilek a omáčku a zamíchejte. Na talíři ozdobte oříšky, mandlemi a kokosem. Dobrou chuť.
Lucka *

Kuřecí řízky s lilkovým salátem

Kuřecí prsa mírně naklepeme a necháme nejméně hodinu marinovat v marinádě z oleje, čerstvého zázvoru a špetky chilli. Poté osolíme a obalíme v hladké mouce a vejci. Místo strouhanky na závěr použijeme strouhaný kokos. Osmažíme jako řízky.

Jako přílohu použijeme salát z opečených lilků. Lilky nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme zpotit. Osušené lilky naložíme do směsi oleje , česneku a chilli a necháme marinovat. Poté lilky upečeme buď na grilu ( v lepším případě) nebo v troubě do "hodně zlatova". Upečené lilky smícháme s nakrájenou červenou paprikou a zakapeme sezamovým olejem, ale opatrně - je dost aromatický.

PS:  Vzhledem k tomu, že recept je spíše asijského ražení, bych osobně neoupžívala v receptech olivový olej.

Dobrou chuť všem přeje ValinaK

Exoticka rýže s kuřecí směsí
 
Ingredience:
1 lilek
600 g (asi 4 ks) vykostěných kuřecích prs bez kůže
cca 1 dcl stolního oleje
1 1/4 lžičky soli
3/4 lžičky černého pepře
3/4 šálku nakrájené červené cibule
1 mango, oloupané a nakrájené na kostičky
1 avokádo, oloupané a nakrájené na kostičky
3 1/2 lžíce šťávy z limetky (asi 2 ks)
3/4 šálku koriandru 
 
Postup přípravy:
Uvařte ve velkém hrnci rýži, 10 až 15 minut. Nechte odkapat a propláchněte ji studenou vodou. Potom ji nechte okapat důkladně. Potřete kuřecí prsa olejem a nařežte na kostičky. Ochuťte každé z nich pepřem a solí. Nakrájejte lilek a cibuli na kostičky. Osmahněte na pánvi cibulku, lilek a kuř. prsa dokud nebudou hotová, cca 10 min. Promíchejte rýži s avokádem, mangem, trochou oleje, zbytkem soli a pepře, šťávou z limetky a koriandrem. Jíme kuřecí směs spolu s rýží.
Michaela 

Reklama