Dobrý den.

Téma grilování... O tom se dá mluvit a mluvit a… Vzpomínám si na jedno grilování z doby, kdy se nám o různých udělátkách na grilování a zahradní párty mohlo jen zdát. Sestra dělala párty a měli jsme si donést každý svoje kuře a u nich si ho ugrilovat. Já a manžel jsme si donesli grilovací jehly (ála meče), napíchli si tam svoje kuře a pěkně na vlastním ohníčku jsme si je otáčeli a opékali. Zbývajících 5 kuřat si ostatní zabalili do alobalu, který měl údajně vydržet 200°C asi po dobu 50 min. Dali je pěkně na ohýnek a pekli a pekli a pekli... Přece v alobalu se nespálí a budou pěkně měkké a křupavé. Opravdu byly, jenže měly poněkud černější barvu.

(soutěž 14 - e)

Zatímco naše kuřátko se opékalo sice pomalu, ale jistě, ty jejich se totálně ,,upekly“ do černa a byly tudíž nepoživatelné. Tak si každý jen uždíbnul z toho našeho. Když si pak četli návod na užití toho alobalu, tak tam bylo opravdu těch 200°C, ale po dobu max. 5 minut, a ne 50. Ale to už se samozřejmě nikdo neobtěžoval pořádně přečíst. Dneska už nám to  přijde k smíchu. Kuřata pečeme na udělátku před krbem, aby šlo teploučko pěkně jen na ně a ne do vzduchu, ale v té době jsme byli rádi za pořádný kalfas na maltu a pořádný kus alobalu. Ale ne toho na 200 °C. Tak se tomu aspoň zasmějeme, jak jsme grilovali kuřata do černa.

Blami


Děkujeme za příspěvek :)

Když jsem ho četla, taky jsem se pořádně zasmála, protože jsem si vzpomněla, jak jsme jako dítka na táboře obdrželi od vedoucích vykuchané, ale neoškubané kuře s bojovým úkolem nějak si ho připravit - hráli jsme totiž celotáborovku na indiány. A tak jsme, poučeni Seatonovými Dvěma divochy, kuřátko obalili bahnem, vykopali jámu, rozdělali oheň, přidali kameny... Zkrátka pokoušeli se o Seatonův hrnec. No a pak jsme čekali a čekali...

Výsledný efekt bylo cosi, z čeho trčely zbytky ohořelých per, povrch byl zcela černý a maso u kostí krvavé. Hořce jsme záviděli oddílu, který kuře zcela neindiánsky oškubal, nařezal na kousky a nad ohněm na proutcích upekl... My měli suchý chleba...

Máte také nějaké zajímavé grilovací zážitky? Nebo své oblíbené recepty? Nebo snad fotky z grilování? Jaký gril používáte? Nebo grilujete na ohni? Pište nám!

redakce@zena-in.cz