Jedná se totiž o vysněnou metu snad všech kuchařů, šéfkuchařů, restauratérů a hoteliérů na celém světě. Získat „michelinské“ hvězdy a vydobýt si tak místo ve slavném a prestižním průvodci Michelin je pro mnohé z nich nedostupný sen.
Podniky ověnčené hvězdami Michelinu dávají zákazníkům především z řad gurmánů jednoznačně najevo, že se jedná o nejlepší restaurace v současném gastronomickém světě. V České republice ani v žádné jiné zemi východní Evropy zatím žádná restaurace svou hvězdičku nezískala. To se ale může brzy změnit, protože v těchto dnech zavítal do Prahy italský šéfkuchař Andrea Accordi, který „gastronomického Oskara“ získal pro florentskou hotelovou restauraci už ve svých sedmadvaceti letech. Právě v pražském hotelu Four Seasons se pokusí svůj úspěch po čtyřech letech znovu zopakovat. „Přijel jsem si pro další hvězdičku,“ řekl mladý italský šéfkuchař pro MF dnes. Jestli hvězdu pro pražský hotel získá, není samozřejmě ještě jisté, ale s jeho přítomností se šance hotelu podstatně zvyšují.
Cena Michelin je ohodnocená maximálně třemi hvězdami a více než osmdesát let ji dostávají ty kuchyně, které komisařové označí jako kuchyni výjimečnou, hodnotnou a přinášející odlišnou cestu. Jedna hvězda (Francouzi jim říkají macarons) označuje „velice dobrou restauraci ve své kategorii“, dvě hvězdičky „vynikající kuchyně hodná zajížďky“, a tři hvězdy dokonalý soulad, „mimořádně dobrá kuchyně, která stojí za zvláštní cestu.“ Michelin posuzuje jen vybrané restaurace, kterým přidělí, případně odejme hvězdičky a jako snad každá soutěž má i Michelin své odpůrce. Ti mu například vyčítají, že ignoruje řadu jiných restaurací. Podle nich se také stal neomezeným soudcem gastronomie a dobré chuti. Udělení třeba i jen jedné hvězdy může pro restauratéra znamenat i velký nárůst hostů, tudíž i peněz, ale za odejmutí hvězdy třeba i úplnou katastrofu.
Myslíte si, že je důležité, aby česká restaurace získala prestižní cenu Michelin? Je podle vás návštěva luxusních, tedy i drahých podniků snobská záležitost? Kolik byste byly ochotné investovat do večeře ve dvou? Myslíte si, že večeři by měl platit pouze muž? Jak často si dopřejete jídlo v „lepším“ podniku? Myslíte si, že peníze utracené například za oběd v luxusní restauraci jsou „vyhozené?“
Hlasujte v anketě na hlavní straně.
Nový komentář
Komentáře
Mam navstevu nekolika restauraci doporucovanych Michelinem za sebou a neni pravda, ze by michelinske doporuceni a zarazeni do Michelin Red Guide dostavaly jenom superdrahe restaurace. Spis se hledi tak nejak na vse dohromady, vzhled restaurace, atmosfera, kuchyne, tradice... Napriklad v Budapesti ma tohle doporuceni jedna restaurace primo u opery, a kde vam personal zazpiva mezi podavanim jednotlivych chodu.