Zato při zpáteční cestě jsme byli v kupé namačkaní jako sardinky a Josífek spal za celé čtyři hodiny cesty, snad dvacet minut.
Ale povím vám, vůbec jsme se nenudili…
V Praze jsme našli kupé, do kterého jsme měli koupené místenky. Seděl tady už manželský pár z východního Slovenska a starší paní z Olomouce. Sedli jsme si na svá místa, vlak měl do odjezdu jen pár minut, a tak jsme doufali, že více lidí už nepřistoupí.
Ale to jsme se mýlili. S místenkou si k nám přisedl ještě starý, tlustý pán, s hůlkou, žijící někde na pomezí Moravy a Slovenska. Bývalý řidič autobusu.
A v takovéto sestavě se vlak rozjel…
Zpočátku jsme spolu navzájem nijak nekomunikovali, ale po chvíli se dal starý pán s hůlkou do řeči s paní ze Slovenska. Povídali si o starých časech, o tom, jak je hloupé, že jsme se rozdělili a najednou přišla řeč na pirožky. A tím se konverzace začala ubírat směrem, ze kterého jsem měla největší radost já, protože jsem mohla vzít do ruky bloček a tužku, a zapisovat si nové poznatky o vaření a recepty…
Paní z Olomouce byla zvědavá, jak paní ze Slovenska dělá langoše. Ta se hned začala chlubit, že její recept na langoše je ten nejlepší a „tak si, paní, pište“...
60 dkg hladké mouky
1 vejce
1 celá kysaná smetana
kostka droždí (cca 42 g)
trocha mléka
sůl
špetka cukru
Z droždí, trochy mléka a špetky cukru uděláme kvásek, přidáme do mouky, vejce a celou kysanou smetanu. Podle potřeby můžeme zředit mlékem. Těsto dáme do lednice a na druhý den smažíme výtečné langoše.
Věřte mi, že jsem je vyzkoušela hned na druhý den a lepší jsem nejedla.
Autobusák nechtěl zůstat pozadu, takže vyprávěl, jak jezdili na zájezdy a on byl vyhlášený kuchař a pro všechny ostatní řidiče vařil jednoduchou a dobrou kmínovou polévku.
To se jen hrst kmínu a dvě cibule osmaží na troše oleje, přidá se hladká mouka. Tím vznikne jíška, kterou rozředíme vodou. Přidáme ještě tavený sýr, třeba tři trojúhelníčky. Na talíři polévku můžeme posypat strouhaným tvrdým sýrem.
Jako druhý chod prý často smažil lahodné čevapčiči, do kterého nešetřil majoránkou.
Paní z Olomouce nechtěla zůstat pozadu, tak dala paní ze Slovenska tip, že když nakládá zelí, tak jedině s koprem.
Musím říct, že nejvíce nápady hýřil autobusák. Pánovi ze Slovenska se sbíhaly sliny na škvarkovou pomazánku, která se zavařuje do sklenic. Stačí jen pomlít škvarky, přidat cibuli nakrájenou na maličké kostičky, rozetřený česnek a strouhaný tvrdý sýr.
Takhle si ti čtyři povídali o jídle ještě dobrou hodinku. Potom změnili téma a za další hodinku už manželé ze Slovenska vystoupili a místo nich si k nám přisedla náramně zajímavá sestava - holka, kluk a krabice plná bílých myšek. Ale to už sem nepatří…
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: Já ještě ne, ale už jsem potřetí koupila na ně droždí ... ty předchozí dvě jsem vyhodila
. Tak snad konečně ty langoše budou.
Ty langoše jsem vyzkoušela. Jsou moc moc dobré.
Páni, langoše bych si dala hned. Taková cesta vlakem je opravdu přínosná a ne jen ztráta času při přesunu odněkud někam.
Langoše bych konečně moc ráda vyzkoušela. Kmínovku možná vyzkouším taky,ale při její konzumaci to bude chtít opatrnost
chris, recepty na vafle:
//zena-in.cz/recepty/recept.asp?id=624
A tyhle jsou vynikající
Tak přiznám se, že jsem seděla s bločkem v ruce
takového pamatováka nemám. O pirožkách se spolucestující bohužel jen bavili, ale recept neřekli
Já mam spíš chu
ť na ty langoše...
Nechte toho, zase se musim jít nažrat!!!
Langoše vyzkouším.Děti se můžou po nich utlouct.
A během 14 dní jedu taky do Prahy na rodinnou návštěvu.Už se těším.
Asi bych umřela hlady.Já když slyším o jídle, nebo předemnou někdo jí tak taky dostanu strašnej hlad.
kubikm: do těsta na tažený štrúdl se musí přidat tak jedna lžíce octa, to se potom těsto krásně vytahuje a netrhá se.
Vidím, že nejsem sama, koho nadchly langoše. Snad nám všem budou chutnat stejně jako autorce. Díky.
To muselo bejt skvělý. Mě zaujala ta kmínová polévka, možná, že jí zkusím
sunny, ty langoše teda zkusím
Taková pěkná vzpomínka na lidi, který už člověk asi nikdy nepotká
Kmínovku dělám taky, ale úplně jinak
A tyhle zážitky se spolucestujícíma jsou bezva
Ťapina: moje babička takový dělala, ale byl to koncert pozorovat, vytahovala ho hřbety rukou, měla je zkroucené od regma, ale střůdl byl tenoučky, nikdy se mi to nepovedlo...jestli to těsto nemělo nějaký fígl..brzo mi umřela, tak už jsem to nezjistila
teeda a kde je receptik na ty pirozky, co??? ;o))))
Píšu si - teda právě teď si za mě ty langoše píše tiskárna. Vždycky jsem se snažila je doma dělat, ale mám takový recept, že to prostě není úplně ono. Určitě vyzkouším.
Já jsem jenom při cestě vlakem zažila, jak si dvě starší dámy vyprávěly o taženém štrůdlu. Ten musí být tak tenoučký, že když pod něj dáte noviny, tak je můžete číst! No to mi stačilo, takový bych neuměla ani za nic
ishi: jo, ale nevěřila bys kam to dotáhl
I když je možná z dalších ten míň postiženej
Díky za recept. Určitě vyzkouším.
sunnynko, to jsi si všechny ty recepty zapamatovala, nebo jsi stále ve střehu s perem a papírem?