Hořčičné semínko patří k základním ingrediencím indického karí. Ale nemusíme ani do Indie, ani si dávat karí. V jakékoliv pozměněné úpravě si ho můžete dopřát také u nás, v české kuchyni.
Hořčičné semínko je koření známé po celém světě už od pradávna. Semínka se získávají z jednoleté rostliny, která dorůstá výšky 0,6 m. Má žluté květy, které tvoří semeníky, z nichž každý má asi 6 semen. Semeno hořčice je kulaté, žluté a má štiplavou chuť. Toto koření pochází původem ze Středomoří, v současnosti se pěstuje po celé Evropě, tedy i v České republice.
Černá, hnědá, bílá…
Rozlišujeme tři druhy hořčičného semínka: bílé, hnědé a černé. Všechna tato semínka mají rozsáhlé využití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství.
Jedním z nejhlavnějších využití je samozřejmě výroba mnoha druhů hořčice z mletých semen.
Hojně se ale využívají také celá semena. Nejčastěji při konzervaci zeleniny: zelí, červené řepy, rajčat, okurek, hub, ale také třeba při konzervaci ryb. Hořčičné semínko lze použít i při přípravě základů pokrmů na oleji, například pod těstoviny.
Vyženeme revma z těla
Hořčičné semínko má blahodárné účinky na lidský organismus i v lidovém léčitelství. Doporučuje se užívat při špatné funkci střev nebo nízké tvorbě žluči. Recept našich babiček, placka z rozemleté hořčice a mouky, která se přikládá na revmatická místa a tiší bolesti, se v řadě domácností používá dodnes.
Pozor na nadměrné množství
Černé hořčičné semínko se dobře hodí k léčení některých kožních chorob, stejně jako i listy hořčice, které používají zejména v Indii. Vaří je jako náš špenát. Známý je také olej z hořčičných semínek, který lehce stimuluje oblasti orgánů, kde dochází k plynatosti. Stačí si ho rovnoměrně rozetřít na postižená místa. Olej se dá použít i k zevnímu použití, je lehce stravitelný a silně aromatický. V nadměrném množství však prý může způsobit mužskou impotenci.
Kdoví, jestli to platí i po častém požití velkého množství různých druhů hořčic. :)
Semínko, semínko, čaruj
Podle lidových pověr, žena, které se na stole znenadání rozsypou hořčičná semínka, tak má rychle vyslovit zaklínadlo: „Semínko, semínko, čaruj“ a přát si nějaké přání. Nejenže se ji do roka splní, ale ještě se z ní do roka stane i skvělá kuchařka a hospodyňka.
Přáním dnešních hospodyněk je spíše to, aby se jim z kelímku znenadání nevylila samotná hořčice. Co dá za práci ji uklidit, není třeba připomínat.
Použitý zdroj: použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990 a www.korenikralu.cz
Nový komentář
Komentáře
Já dávám hořčičné semínko hlavně do zavařování, okurky pak mají mnohem lepší chuť. Teď jsem ho zrovna viděla za dobrou cenu v Penny letáku, takže si určitě nakoupím, ať mám dostatek na celou okurkovou sezónu.
moc neznám
používám dost
telelot — #11 taky jsem měla hořčici jednou v tašce mezi rohlíkama
Nepoužíváme, už nenakládáme kromě masa .;)
používám jen do láku na okurky
Trefa:nikdy jsem ji nepouzivala,ale divim se jake ma lecive ucinky.
hořčice se mi jednou "vymlela" z kelímku mezi ostatní nákup... to byla lahůdka uklízet..
saruz — #9 Taky ho používám
je skvělé při nakládání okurek a zeleniny
Já jej používám pouze do láku na okurky a houby.
znám, nepoužívám, okurky si vozím od mamky a jinak bych ho nepoužila
Nálev na okurky si bez něj neumím představit.
Semínka nevedeme doma.
moc mi chutná, na zavařování zeleniny, nakládání utopenců, ale i běžně při vaření. černé jsem ovšem ještě neviděla, holt mám omezené obzory z hyper-super
Používám při nakládání okurek
Hořčičné semínko používám jen při nakládání zeleniny
používám ho do láku na okurky