kulajda.jpg (48 KB)

Foto: Jana Vítková

Co nesmí v kulajdě chybět? Kopr, houby, brambory a vajíčko. Ideální je zastřené vejce, ale můžete do ní nakrájet i vajíčko uvařené natvrdo.

Suroviny

  • několik brambor
  • houby podle chuti a momentálního stavu spíže, mrazáku nebo sušené
  • hustá kysaná smetana 
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • trochu kmínu
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček černého pepře
  • 2 - 3 bobkové listy
  • trochu hladké mouky
  • ocet na okyselení
  • vejce (podle počtu strávníků)

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. 

Brambory dejte vařit  spolu s houbami do osolené vody, do které přidáte i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vařte do změknutí brambor. 

V misce si rozmíchejte smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijte do nich smetanu. Můžete dochutit solí, případně octem. 

Úplně nakonec přidejte nasekaný kopr. Pokud máte, použijte pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáte, použijte mražený či sušený.

Důkladně promíchejte a ještě povařte.

Do správné kulajdy patří také vejce. Někdo do hotové polévky rozklepne několik vajíček a rozmíchá je. Někdo uvaří vejce naměkko, natvrdo či nahniličko a přidá je do polévky až na talíři.

Perfektní je kulajda se ztracenými vejci.

Dobrou chuť přeje Elly.

Perfektní houbové polévky

Houbová krémová polévka

1.jpg (278 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Houbová bramboračka

2.jpg (70 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama