Chodíte po kuchyni a přemýšlíte, jak byste si ji přestavěli, předělali a změnili? Tak si tedy krásně sněte. Pokud však dojde na lámání chleba, raději se obraťte na odborníka. Skládání kuchyně a řazení jednotlivých spotřebičů má totiž svoje pravidla.


Projdete-li si místnost zleva doprava, měli byste začít spíží a chladničkou. Vedle nich oceníte aspoň malou odkládací plochu, kam si postavíte tašku s nákupem když ho budete uklízet na své místo. Následuje mycí centrum, což je dřez a myčka. Také tady musíte mít okolo prostor na odkládání všeho potřebného. Kuchyni by měla vévodit velká pracovní plocha, na které zvládnete všechno krájení, míchání a připravovávní. Za ní následuje varné centrum - tedy varná deska, pečicí a případně mikrovlnná trouba. O osudu tohoto přístroje se však vedou diskuse. Mnozí totiž tvrdí, že mikrovlnku je dobré mít postavenou hned vedle chladničky a mrazáku. Většina lidí v ní totiž potraviny pouze rozmrazuje. Budou-li stát oba spotřebiče vedle sebe, ušetříte si tak cestu přes celou kuchyni.
Řazení zleva doprava je vhodné pro praváky, leváci postupují opačně - zprava doleva.



Podtrženo a sečteno, naskládáte-li všechna tato "pracoviště" vedle sebe, potřebuje čtyřčlenná rodina 6,5metrovou kuchyni. Že se vám může o takovém místě pouze zdát? Dobře, prostor si lze nastřádat i jinak. Třeba když si pořídíte část kuchyňské linky v prohloubeném provedení. Místo klasické hloubky 60 cm vám firma udělá 70 nebo 80 cm. Získáte tak větší pracovní a odkládací desku, ale také více místa ve skříňkách pod ní.
Tato základní pravidla platí pro všechny kuchyně a pouze na vás - nebo spíš na dispozici místnosti - záleží, zda si linku necháte rovnou, zatočíte ji do písmene L, nebo dokonce do U. Zřejmě nejzajímavěji vypadá varianta, kdy varné či mycí centrum umístíte do ostrůvku - tedy zcela odděleně (samostatně) do středu kuchyně. Ale jen nutné podotknout, že jde o možnost nejdražší. Dáte-li doprostřed dřez, musíte k němu podlahou přivést studenou a teplou vodu i odpad. U sporáku je to potom plyn a elektřina. Ti, kdo doma ostrůvek mají, ale tvrdí, že není příliš praktický. Jen si představte, jak vám přetékají těstoviny na sporáku a vy přenášíte hrnec do dřezu. Ten ale máte za zády, proto vám voda neušpiní pouze linku, ale také podlahu. Ale i tady existuje přijatelné řešení: Chcete a máte místo na ostrůvek? Pak si ho pořiďte a používejte ho jako další pracovní plochu nebo stolek, kde si rádi vypijete kávu a popovídáte si, i když právě připravujete večeři.  Druhá varianta je taková, že ostrůvek přisadíte k lince, a vznikne kuchyně ve tvaru písmene T.



K oblíbeným řešením patří umístění varného či mycího centra do rohu. Na trhu dostanete spoustu dřezů, varných desek i digestoří, které jsou přizpůsobené k instalaci do rohu. Tak proč ne? Pozor však na zadní část rohu,  která je zpravidla hůř využitelná a také špatně přístupná pro lidi menšího vzrůstu.


ilustrační foto archiv firmy Koryna

Reklama