Chodíte po kuchyni a přemýšlíte, jak byste si ji přestavěli, předělali a změnili? Tak si tedy krásně sněte. Pokud však dojde na lámání chleba, raději se obraťte na odborníka. Skládání kuchyně a řazení jednotlivých spotřebičů má totiž svoje pravidla.
Řazení zleva doprava je vhodné pro praváky, leváci postupují opačně - zprava doleva.
Podtrženo a sečteno, naskládáte-li všechna tato "pracoviště" vedle sebe, potřebuje čtyřčlenná rodina 6,5metrovou kuchyni. Že se vám může o takovém místě pouze zdát? Dobře, prostor si lze nastřádat i jinak. Třeba když si pořídíte část kuchyňské linky v prohloubeném provedení. Místo klasické hloubky 60 cm vám firma udělá 70 nebo 80 cm. Získáte tak větší pracovní a odkládací desku, ale také více místa ve skříňkách pod ní.
Tato základní pravidla platí pro všechny kuchyně a pouze na vás - nebo spíš na dispozici místnosti - záleží, zda si linku necháte rovnou, zatočíte ji do písmene L, nebo dokonce do U. Zřejmě nejzajímavěji vypadá varianta, kdy varné či mycí centrum umístíte do ostrůvku - tedy zcela odděleně (samostatně) do středu kuchyně. Ale jen nutné podotknout, že jde o možnost nejdražší. Dáte-li doprostřed dřez, musíte k němu podlahou přivést studenou a teplou vodu i odpad. U sporáku je to potom plyn a elektřina. Ti, kdo doma ostrůvek mají, ale tvrdí, že není příliš praktický. Jen si představte, jak vám přetékají těstoviny na sporáku a vy přenášíte hrnec do dřezu. Ten ale máte za zády, proto vám voda neušpiní pouze linku, ale také podlahu. Ale i tady existuje přijatelné řešení: Chcete a máte místo na ostrůvek? Pak si ho pořiďte a používejte ho jako další pracovní plochu nebo stolek, kde si rádi vypijete kávu a popovídáte si, i když právě připravujete
K oblíbeným řešením patří umístění varného či mycího centra do rohu. Na trhu dostanete spoustu dřezů, varných desek i digestoří, které jsou přizpůsobené k instalaci do rohu. Tak proč ne? Pozor však na zadní část rohu, která je zpravidla hůř využitelná a také špatně přístupná pro lidi menšího vzrůstu.
ilustrační foto archiv firmy Koryna
Nový komentář
Komentáře
já nejvíce preferuji nábytek na míru, neboť vím, že vše bude podle mých představ
dulezite je jake pouzivaji vehementy, panty a hejblatka na supliky a dvirka, jak spojujou skrinky. Taky se kouknete jake maji supliky, jestli az na konec skrinky nebo je tam kus mista zbylej k nicemu, jak siroky atd. Podle toho se dost lisi cena. Drahej solidni system na kterym bude jezdit suplik mnoho let, tak aby se dal zastrcit mirnym picnutim kycli, kdyz jdete kolem s rukama plnyma nadobi atd., je radost. Lacinejsi suplik, kterej se za chvili vikla, vrze a vypadava z kolejnicek
. taky tloustka polic je dulezita, aby se za mesic neprohejbaly [pod 5 talirema
. Nejenom vnejsi pohled a barva povrchu, bacha na vnitrni komponenty
Amélie: nemusí to tak být
Amélie: asi bude nejlepší vybrat něco za střední cenu. Jak tu někdo na začátku vychvaloval truhláře tak s tim absolutně nesouhlasim, taky s nim nemáme moc dobrý zkušenosti. A Koryna je taky docela šílenost, třeba ty první dva obrázky maj neprakticky umístěnej dřez.
Amélie: tak to ti nezávidím
Taky teď řešíme novou kychyni, ale těch firem je v Praze tolik, že se v tom topíme
. Zaslala jsem návrh do sedmnácti kuchyňských studií a nechala si udělat kalkulaci. Ale ty ceny se liší i o 40 000Kč!
Bojím se, že když je to tak moc levný, bude i ta kvalita nevalná.Vůbec nevím, pro koho se rozhodnout
Sonya: My máme kuchyň spojenou s obývákem na moje výslovné přání a je to úžasné
O víkendu jsem měli malou rodinnou návštěvu
25 příbuzných - a vešli se všici i s
Moje původně malinká kuchyň (mám jí 20 let)se po přestěhování a přikoupení několika skříněk a vytvoření poliček na zdi rozrostla na těch nahoře inzerovaných 6,5 metru a mým snem je jen renovace dvířek, žádnou novou kuchyňku už nechci
a kuchyn nam delali truhlari - max. spokojenost, dodrzeli termin, kvalita super. donesla jsem jim katalog nejmenovaneho svedskeho obchodniho domu
a poradili si s tim skvele.
mam v kuchyni ostruvek - jen pracovni plochu, ze zacatku jsem byla nadsena, ted si ani nevzpomenu, abych to vyuzila treba pri krajeni. Ale na odkladani veci je to dobry /trochu draha odkladaci plocha/
S firmami vyrábějící kuchyně,nemám zrovna dobré zkušenosti zvláště,když se jedná o netypické rozměry. 30kilásků od nás je taková zašitá firma a celkem dobrá cena.Nechávali jsme tam dělat kuchyňskou linku pro nás i mladé.Pokud bychom kupovali od FIRMY, tak 2,5x tolik co si načítali stoláři.
Lubar:přesně tak,mají víc zakázek než stíhají dělat.Znám jednoho a tomu se musí volat skoro denně a pak je to snad i v termínu,ale jinak půl roku zpoždění-normálka
"ušetříte si tak cestu přes celou kuchyni" což jsou pro mě asi 3 kroky
Taky plánujeme novou kuchyň a vzhledem k tomu,že
je truhlář,není problém
*Kotě*: neexistuje truhlář, který dodrží termín
to je asi podmínka, aby to mohli vůbec dělat
U nás je to s kuchyní jiný, nám jí dělá švagr, takže za hodně dobrou cenu hodně dlouho
ale už se blížíme do finiše ... A u druhýho truhláře, který termín těžce nedodržel, holt děláme přesně to, co jsem ti popisovala jinde - srážíme mu cenu ... a světe div se, ono to funguje (protože pravda je ta, že oni si vždycky naberou víc zakázek, než kolik dokáží v termínu stihnout a pak dělají pro toho, kdo nejvíc prudí, my jsme neprudili, jen jsme dost podstatně srazili cenu ... a najednou to jde ...)
Tak my máme v prostoru sporák. Ze začátku jsme z toho byli celí natěšení
, ale začínáme zjišťovat, jak je to nepraktické. A taky jak celou kuchyň předělat
Hanule: a ještě tahle firma,
http://www.peter-max.cz/ofirme.asp
nám dělají pracovnu, působí velice dobře a spolehlivě, taková německá kvalita, a měli tam i moc krásné kuchyně.
*Kotě*: Díky moc.
Hanule: http://www.diz.cz/index1.htm
Jsem z Prahy.
Hanule: No, zrovna firmu, která je podepsaná pod článkem, bych nedoporučovala... Kamarádka se s nima dodnes soudí o pár desítek tisíc
Hanule: odkud jsi?