Neb možná tento partner převzal v kuchyni vládu a vaření je jeho koníčkem, protože i někteří muži jsou „hospodyňky“ a říká se o nich, že jsou to vynikající kuchaři.
Tyto rady možná pomohou ženám - nekuchařinkám, ale třeba i ženám – hospodyňkám.
Takovou prvotní základní surovinou v kuchyni je:
KOŘENÍ
Nemělo by se nakupovat do zásoby, jelikož delším skladováním vysychá a ztrácí aroma. Uchovávat by se mělo v dobře utěsněných tmavých kořenkách.
Anýz – sušená semínka podobná kmínu
Využití: pečivo, perníky, nakládaná zelenina
Badyán – malé hvězdičky červenohnědé barvy
Využití: pečivo, cukrovinky, likéry
Bobkový list – sušené listy vavřínu
Využití: omáčky, polévky, nakládaná zelenina, maso
Dobromysl (oregáno ) – sušené lístečky
Využití: guláše, mleté maso, pizzy, zelenina, ryby, těstoviny
Fenykl – drobná sušená semena
Využití: sladké pečivo, dušené maso, nakládaná zelenina, omáčky, likéry
Hřebíček – poupata tropického stromu hřebíčkovce
Využití: omáčky, maso, likéry, nakládaná zelenina, ovoce, houby, cukrovinky, perníky a
také vánoční cukroví
Chilli – plody exotických křovitých paprik
Využití: maso, guláše, rýžové pokrmy
Jalovec – semena modrohnědé barvy
Využití: nakládaná zvěřina, ryby
Kmín – plod luční rostliny, vyskytující se i u nás. K dostání celý i mletý.
Využití: omáčky, maso, polévky, sýry, pečivo
Koriandr – světlé hnědé kuličky keříku
Využití: nakládaná zelenina, houby, pečivo, uzeniny, omáčky, dušená masa, likéry
Majoránka – květy, lístky a stonky domácí rostliny
Využití: polévky, mletá masa, jitrnice, omáčky
Muškátový květ – oranžové osemení tropických plodů
Využití: polévky, těsta, omáčky
Muškátový oříšek – semena muškátovníku
Využití: polévky, omáčky, pečivo
Nové koření – hnědé kuličky myrtovitého stromu
Využití: omáčky, polévky, nakládaná zelenina, houby, maso, perníky, nakládané
Paprika – rozemleté sušené červené plody. K dostání sladká a pálivá.
Využití: omáčky, sýry, guláše, maso, pomazánky
Pepř – hnědočerné až černé malé kuličky. K dostání celý i mletý, bílý, černý i zelený.
Využití: polévky, omáčky, pomazánky, saláty, nakládaná zelenina, houby, maso
Skořice – kůra tropických stromů. K dostání celá i mletá.
Využití: cukroví, sladké pokrmy, sladké pečivo a cukrářské výrobky, při zavařování ovoce
Tymián – sušené listy a květy domácího keříku
Využití: polévky, omáčky, saláty, zvěřina, mletá masa, pizzy
Zázvor – část kořene rostliny
Využití: polévky, omáčky, pečivo, zavařeniny, do perníků
Koření samo o sobě nemá žádnou výživnou hodnotu, ale je nutnou složkou potravy, protože jí dodává lákavou vůni, chuť a podporuje trávení.
Celá řada koření je rostlinného původu, jsou to vlastně léčivé rostliny, ať u nás rostoucí, či dovážené.
Koření exotické či bylinkové je pro zdravého člověka v normálních dávkách naprosto neškodné.
Proto se nebojte jídla ochucovat. Vždyť bez koření by to nebylo ono.
Kuchyňská příručka
Netřeba snad vysvětlovat, co znamená slovo "kuchyň". Tento název je každé z nás moc dobře znám. Ale slovo "vaření", to už možná leckteré z nás moc neříká... :-)
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Třídění odpadu nebo LED žárovky? Běžná součást života českých rodin, zjistil průzkum Generali České Zhasínáte světla, když odcházíte z místnosti? Zachytáváte dešťovku na zalévání květin? Nebo raději spravíte pračku, než byste hned běželi pro novou? Pak možná patříte mezi 3/4 rodin, které se vědomě snaží chránit naši planetu.
-
Novoluní v Býku 2025: Jak využít zemskou energii k manifestaci hojnosti a stability Dubnové novoluní 2025 ve znamení Býka, které nastane 27. dubna ve 21:31 SELČ, přináší příležitost zakořenit se, vytvořit pevný základ a nastavit si nové záměry v souladu s hodnotami, stabilitou a hmotným zabezpečením. Po sérii zatmění nám toto novoluní nabízí uzemnění a klidné spočinutí v přítomném okamžiku.
-
Jaké změny by mohla přinést novela občanského zákoníku v otázkách výživného? Péče o nezletilé děti a výživné patří mezi klíčová témata, která ovlivňují život mnoha rodin a často bývají zdrojem sporů mezi rodiči. Připravovaná novela občanského zákoníku přináší řadu změn, jejichž cílem je zjednodušit a zpřehlednit procesy spojené s určováním péče o děti a výživném pro ně. Zároveň usiluje o nastavení spravedlivějších podmínek pro všechny zúčastněné. Jaké změny můžeme v oblasti výživného očekávat?
-
Mezinárodní den rodiny: Darujte blízkým dárek, který posílí vaše pouto Mezinárodní den rodiny, který připadá na 15. května, je skvělou příležitostí, jak projevit svým nejbližším lásku a vděčnost. V dnešní hektické době, kdy je společně strávený čas často vzácností, může být vhodně zvolený dárek krásným způsobem, jak upevnit rodinné vazby. A právě rodinné náramky z minerálních kamenů jsou tím pravým symbolem propojení, harmonie a vzájemné podpory.
-
Vejce Benedikt: Královská snídaně, kterou zvládnete i doma Ztracené vejce, křupavá houska, slanina a nadýchaná holandská omáčka – kombinace, která vám promění víkendové ráno v malý gurmánský zážitek. Vejce Benedikt jsou ikonou brunchových menu a díky našemu receptu si je můžete připravit i ve své kuchyni. Stačí trocha trpělivosti a výsledek vás nadchne!
-
PENNY poprvé umožní darovat při každém nákupu. Sbírka potravin bude ve všech prodejnách Pomáhat může letos opravdu každý. PENNY se i letos zapojuje do Sbírky potravin, tentokrát však zcela nově – poprvé umožní přispět ve všech svých více než 430 prodejnách po celé republice. Zákazníci mohou jednoduše darovat libovolnou částku při placení, a pomoci tak lidem v těžké životní situaci.
-
Langoše ze zakysané smetany: Křupavá pochoutka s dokonalou chutí Každý z nás už určitě nejednou ochutnal langoše z pouličního stánku. Jestliže byste rádi langoše vyzkoušeli i doma, připravili jsme pro vás rychlý recept z kynutého kvásku a zakysané smetany. Nadýchané langoše můžete s námi podávat tradičně anebo třeba i na sladko.
-
Technické muzeum v Brně představuje hlavní výstavu sezóny 2025: MORA. Dvě staletí cesty dějinami Ikonická česká značka MORA, jedna z nejstarších značek domácích spotřebičů na světě, letos slaví úctyhodných 200 let od svého založení, a tak si pro své příznivce připravila celou řadu velkolepých akcí. Jednou z nich se stala i jubilejní výstava s názvem MORA. Dvě staletí cesty dějinami, která mapuje vývoj této značky sahající až do roku 1825. Výstava otevřela své brány návštěvníkům Technického muzea v Brně v sobotu 12. dubna 2025 a pro veřejnost zůstane přístupná až do konce letošního roku.
-
Růžový úplněk 2025 ve Vahách: Mikroúplněk přináší silné emoce a vnitřní transformaci V neděli 13. dubna 2025 ve 2:21 ráno se na obloze objeví růžový úplněk ve znamení Vah. Tento vzácný mikroúplněk, kdy je Měsíc v nejvzdálenějším bodě své oběžné dráhy (apogeu), se bude zdát menší než obvykle, ale jeho duchovní a emoční dopad bude mimořádný. Očekávejte období hluboké introspekce, intenzivních vztahových témat a možnost osobní transformace.
-
Milujete kávu, ale káva nemá ráda vás? 4 důkazy, že to s jejím pitím přeháníte… Káva může být dobrý sluha i špatný pán. Dokáže vás nabudit a zlepšit vám náladu, stejně jako vás psychicky rozladit a způsobit velké energetické výkyvy v průběhu dne, pokud to s jejím množstvím přeháníte. Jak poznáte, že už kávy bylo moc?
Nový komentář
Komentáře
Dámy, prosím, pokud jste z Brna, nevíte, kde jsou tam kurzy vaření pro úplně, ale úplně neznalého mladého muže? Pokud víte, prosím na mejl nebo na vzkazy. Děkuji
aninas: pokud pouzijes hovezi maso, tak to absolutne bez tuku neni.... resp. pokud pouzijes maso.....
Charmed: lze delat z jakehokoli masicka. Na tom receptu je dobre, ze je to absolutne bez tuku, takze je to i ZDRAVE
kardamon zboznuji. Ted jsem nedavno delala omacku, do ktere jsem do zakladu dala kardamon, drceny kmin a curry a bylo to moc dobry.
Aninas: Prima recept! Ano ano - zázvor je do masa úžasný. Když není čerstvý, tak aspoń sušený. Má i léčivé účinky
.
P.S.: Chybí mi ti další koření, třeba kardamon, bazalka, saturejka, římský kmín, petržel, kopr atd.
Z koření mám nejradši provensálské -třeba do mletýho masa je
...
aninas: Dík za receptík... určitě vyzkouším. Jen jedna otázka - jak to chutná s kuřecím masem?
otazník: no, stejny zaklad jidlo mit muze a tema ruznyma korenima ho prave udelas pokazde jinak, ne?
Díky za pěkný článek. Spoustu informací vím, něco je nového. Jsem na koření závislá. Strašně ráda dělám pokusy. Spíše na základě reálných receptů, protože v chutích se ještě zcela úplně nevyznám a mám ráda charakteristická jídla a ne, aby každé mělo stejný základ
Jenom bych jeste podotkla, ze zazvor se pridava i do masa. Tady je recespis na Cinske nudle:
- 1/2 az 3/4 kg liboveho hoveziho
- testoviny -nejlepe spiraly
- 2-3 velke mrkve
- 2 zelene papriky[ty tluste]
- 1/4 mensi hlavky zeli
- 1 celou hlavicku cesneku
- kousek korene zazvoru
- 1-2 dcl sojova omacka, sul, pepr[pripadne pul kostky masoveho bujonu]
Nejdrive si pripravime vsechny ingredience do misticek
-mrkev na nudlicky[cca5-6cm dlouhe]
-zeli na sirsi nudlicky
-papriky na sirsi nudlicky nebo kousky
- celou palici cesneku na platky nebo kousky
-koren zazvoru na drobno nasekat
Kdyz mame vse pripraveno, dame varit osolenou vodu na testoviny a vrhneme se na maso.
To dame do hluboke panve[jako na cinu] a BEZ omastku jej orestujeme, dokud neni maso sypke a neztrati cervenou barvu. A ted zacneme postupne pridavat - pepr, sul, zazvor, mrkev, pariku a zeli a restujeme. Mezitim uz vari voda na testoviny, tak je dame varit. K orestovane zelenine a masu pridame sojovku popripade i kousek kostky hoveziho bujonu. Pred koncem smazeni pridej cesnek a jeste 1-2 minuty smaz. Pak do toho pridej uvarene testoviny.
Dobrou chut