Nám ženám byla kuchyně bohužel dána již do vínku. Některá z nás se s tím smířila, některou vaření natolik uchvátilo, že si bez vaření život nedokáže představit a některá se s tímto faktem neztotožnila a možná má natolik tolerantního partnera, kterému to nevadí.
Neb možná tento partner převzal v kuchyni vládu a vaření je jeho koníčkem, protože i někteří muži jsou „hospodyňky“ a říká se o nich, že jsou to vynikající kuchaři.

Tyto rady možná pomohou ženám - nekuchařinkám, ale třeba i ženám – hospodyňkám.

Takovou prvotní základní surovinou v kuchyni je:
KOŘENÍ
Nemělo by se nakupovat do zásoby, jelikož delším skladováním vysychá a ztrácí aroma. Uchovávat by se mělo v dobře utěsněných tmavých kořenkách.

Anýz – sušená semínka podobná kmínu
Využití: pečivo, perníky, nakládaná zelenina
Badyán – malé hvězdičky červenohnědé barvy
Využití: pečivo, cukrovinky, likéry
Bobkový list – sušené listy vavřínu
Využití: omáčky, polévky, nakládaná zelenina, maso
Dobromysl (oregáno ) – sušené lístečky
Využití: guláše, mleté maso, pizzy, zelenina, ryby, těstoviny
Fenykl – drobná sušená semena
Využití: sladké pečivo, dušené maso, nakládaná zelenina, omáčky, likéry
Hřebíček – poupata tropického stromu hřebíčkovce
Využití: omáčky, maso, likéry, nakládaná zelenina, ovoce, houby, cukrovinky, perníky a 
také vánoční cukroví
Chilli – plody exotických křovitých paprik
Využití: maso, guláše, rýžové pokrmy
Jalovec – semena modrohnědé barvy
Využití: nakládaná zvěřina, ryby
Kmín – plod luční rostliny, vyskytující se i u nás. K dostání celý i mletý.
Využití: omáčky, maso, polévky, sýry, pečivo
Koriandr – světlé hnědé kuličky keříku
Využití: nakládaná zelenina, houby, pečivo, uzeniny, omáčky, dušená masa, likéry
Majoránka – květy, lístky a stonky domácí rostliny
Využití: polévky, mletá masa, jitrnice, omáčky
Muškátový květ – oranžové osemení tropických plodů
Využití: polévky, těsta, omáčky
Muškátový oříšek – semena muškátovníku
Využití: polévky, omáčky, pečivo
Nové koření – hnědé kuličky myrtovitého stromu
Využití: omáčky, polévky, nakládaná zelenina, houby, maso, perníky, nakládané
Paprika – rozemleté sušené červené plody. K dostání sladká a pálivá.
Využití: omáčky, sýry, guláše, maso, pomazánky
Pepř – hnědočerné až černé malé kuličky. K dostání celý i mletý, bílý, černý i zelený.
Využití: polévky, omáčky, pomazánky, saláty, nakládaná zelenina, houby, maso
Skořice – kůra tropických stromů. K dostání celá i mletá.
Využití: cukroví, sladké pokrmy, sladké pečivo a cukrářské výrobky, při zavařování ovoce
Tymián – sušené listy a květy domácího keříku
Využití: polévky, omáčky, saláty, zvěřina, mletá masa, pizzy
Zázvor – část kořene rostliny
Využití: polévky, omáčky, pečivo, zavařeniny, do perníků

Koření samo o sobě nemá žádnou výživnou hodnotu, ale je nutnou složkou potravy, protože jí dodává lákavou vůni, chuť a podporuje trávení.
Celá řada koření je rostlinného původu, jsou to vlastně léčivé rostliny, ať u nás rostoucí, či dovážené.
Koření exotické či bylinkové je pro zdravého člověka v normálních dávkách naprosto neškodné.
Proto se nebojte jídla ochucovat. Vždyť bez koření by to nebylo ono.

 

TÉMATA:
DŮM A BYT