Před nedávnem se mi do rukou dostala útlá knížka, která vypadá spíše jako časopis, s velice zajímavým názvem - Kuchařka pro nezaměstnané. Napsal ji Zdeněk Fink a vydalo nakladatelství Garamon.
Knížka je rozdělena na několik kapitol, podle druhu jídel. Seznámíte se s levnými pomazánkami, polévkami, bezmasými, masitými i sladkými jídly, moučníky, saláty, omáčkami a také nápoji.
Recepty jsou ve většině případů na poměrně chutná jídla a opravdu, za málo peněz. Nemusíte být tedy zrovna nezaměstnaní a najdete v této kuchařce inspiraci.
DESATERO LEVNÉHO VAŘENÍ
1. Než začneš vařit, podívej se do spíže, peněženky a kalendáře.
2. Při nákupu využívej snížených cen a nepozornosti prodávajících.
3. Využij každou příležitost k nasycení mimo domov.
4. Měj na myslí, že náležitě upravené se dá sníst prakticky vše.
5. Uvědom si, všechna ostatní zvířata včetně psů jsou daleko čistotnější než vepři, jejichž masem jsi se dříve přejídal.
6. Kdo spí, jakoby jedl.
7. Co nasbíráš v lese či na loukách, nemusíš kupovat.
8. Pamatuj na staré české přísloví, že nikdy ti nemůže být tak špatně, aby sousedovi nemohlo být ještě hůř.
9. Až ti bude opravdu nejhůř, uvědom si, že ani senátoři a poslanci nemusí s výplatou vyjít.
10. Nikdy neutrácej za podobné příručky jako je tato.
(Zdroj: Kuchařka pro nezaměstnané)
Některé z receptů najdete v průběhu týdne také na našem VAŘENÍ
Máte nějaký vlastní recept na chutné, ale přesto levné jídlo?
Nový komentář
Komentáře
super
dobrý
hihi, vtipné
gerda — #6 lide za valky normalne uvarily psa ci kocku
pekny

Petra: koukám, že humor je pro tebe cizí slovo
tomuhle se říká nadsázka, víš? Mně to teda taky nějak moc legrační nepřipadá, ale chápu to
Že tu nikdo nikoho k ničemu nenavádí.
ale psi jsou velmi chutní třeba jako guláš
muflonka: jo jo litr vody a pak jít spát - to už jsem zkoušela. V noci mě probudilo čůrání a tááákovej hlad, že nešlo ani usnout. A tak jsem vypila zase vodu ... a takhle to šlo celou noc
. Docela dobře se takhle hubne, ale ráno byl ze mě stín
gerda: ježiši, schválně jsem to hledala a máš pravdu
gerda: tak tak. I když nezaměstnaní nejsme, tak si uděláme na podzim malou brigádku a naobalujeme květáček, zelí naložíme do sklinek, uděláme polotovary na lečo a zamrazíme. Sem tam, když se mi chce a jsou brambory nejlevnější a v ještě v "dobré kondici" udělám bramborové knedle
nebo placky, uvařím či předsmažím a šup s tím tamtéž
A to nemáme zahrádku v tom pravém slova smyslu (na chalupě všude trávník
)Jenom mě už nebavilo dávat mimo sezónu tolik peněz
sunnynka: matně si vzpomínám, že v té kuchařce je taky jakási sekaná haf haf:)
Mě osobně se zase líbí pětka
to nesmíte zas brát tak vážně, tuhle kuchařku mám doma a rady jsou spíš pro zasmání. Já si myslím, že dobrá cesta, jak ušetřit, je vařit z domácích zdrojů a nakupovat podle seznamu. A nebrat na nákup děti, pokud to jde. Využívat sezónní zeleninu, vařit denně. On si každý musí vybrat, co chce ušetřit. Jestli čas, tak to zas pocítí peněženka. Levné recepty jsou pracnější a na čas náročnější.