Vitamin A
Jedna z forem vitaminu A, tzv. retinal, je totiž součástí pigmentu v sítnici oka, v jeho světločivých strukturách.
Dopadem světla se tyto struktury podráždí, vzniklý vzruch se pak nervovými dráhami přenese do mozku a my vidíme. Nedostatek vitamínu A vede k šerosleposti.
Toto onemocnění se projevuje sníženou schopností vidět za šera nebo obecně při zhoršených světelných podmínkách, např. při setmění nebo umělém osvětlení.
Vitamin A je rozpustný v tucích a nachází se v másle, plnotučném mléce, smetaně a sýrech. Můžeme ho také přijímat prostřednictvím vitaminových tablet.
Doporučená dávka tohoto vitaminu je pro ženy 0,9, pro muže 1,0 mg denně.
Tato dávka by neměla být překročena.
Nebezpečné je předávkování vitaminem A pro těhotné ženy, protože tento vitamin může být ve vyšších dávkách teratogenní.
Těhotné ženy mají doporučenou dávku nižší, 0,8 mg vitaminu A denně, naproti tomu pro kojící ženy se doporučuje 1,2 mg vitaminu A denně.
Tento vitamin je však naprosto nezbytný nejen pro dobrý zrak, ale i pro správný vývoj plodu, nelze ho tedy ze stravy vynechat.
Vitamin A můžeme přijímat také prostřednictvím některých karotenoidů, látek, obsažených v ovoci a zelenině. Některé karotenoidy mají aktivitu vitaminu A, tzn. náš organismus si z nich dokáže sám vitamin A "vyrobit".
Při tomto způsobu příjmu neexistuje riziko z předávkování vitaminem A, protože organismus si z karotenoidů vytvoří jen takové množství tohoto vitaminu, které momentálně potřebuje a zbytek z těla vyloučí.
Nejznámějším karotenem s aktivitou vitaminu A je beta-karoten, který dává žlutooranžové zabarvení zelenině a ovoci. Nachází se v mrkvi, paprice, meruňkách, broskvích, špenátu, brokolici a pod.
Beta-karoten je rozpustný v tucích a lépe se vstřebává, pokud zeleninu či ovoce (např. mrkev, špenát) nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme, tepelně upravíme a doplníme olejem nebo jiným tukem.
Antioxidační látky
Vnější prostředí je zdrojem volných radikálů, látek, které mohou ohrozit naše zdraví.
Např. UV záření a ionizační záření jsou zdrojem volných radikálů, které mohou poškodit membrány a proteiny v čočce.
Jak stárneme, poškozené proteiny se akumulují, čočka se zakaluje, v některých případech může tento stav vyústit až v onemocnění, které se nazývá šedý zákal -- katarakta. Organismus se dovede proti volným radikálům bránit pomocí tzv. antioxidantů, látek různé povahy, které mají schopnost volné radikály neutralizovat.
Mezi antioxidanty patří vitamin E a C, ale také např. karotenoidy, flavonoidy, selen a zinek.
Vitamin E se nachází v rostlinných tucích a olejích, bohatým zdrojem jsou obilné klíčky a ořechy. Do některých olejů se tento vitamin přidává, a to ze dvou důvodů -- aby se nahradila jeho ztráta, vzniklá technologickým zpracováním původní suroviny, a z důvodu ochrany samotného oleje před oxidací (žluknutím).
Zdrojem vitaminu C je především čerstvá zelenina a ovoce, v zimních měsících také např. kyselé zelí a brambory. Vitamin C působí při prevenci katarakty velice pozitivně, např. ve studii z roku 1997 bylo prokázáno, že ta skupina lidí, kteří déle než deset let přijímali denně vitaminové preparáty s vitaminem C (400-700 mg), měla o 45 % nižší riziko vzniku katarakty, než skupina kontrolní.
Zinek je stopový prvek, který ovlivňuje buněčný mechanismus různým způsobem. Fyziologické funkce zinku byly studovány zejména v sítnici a pigmentu epitelu sítnice, kde se předpokládá, že zinek modifikuje membrány fotoreceptorů sítnice a také slouží jako antioxidant, tzn. chrání buňky sítnice před poškozením volnými radikály.
Vitaminy skupiny B
Pro správnou funkci zrakového nervu (a nervů obecně) jsou nezbytné vitaminy skupiny B. Mírný nedostatek B-vitaminů může vést k poškození funkcí nervů, k tzv. oční neuropatii (zvlášť je-li spojen s kouřením nebo nadměrným pitím alkoholu).
Pro zdravé vidění jsou proto důležité vitaminy skupiny B (vitamin B1, B2, B6, a B12, niacin, kyselina listová, kyselina pantothenová a biotin).
Které další látky jsou pro zdravé oči nezbytné?
Lutein, lykopen a zeaxanthin
Tyto látky patří mezi karotenoidy, které mají antioxidační účinky. Jsou schopné eliminovat škodlivý vliv volných radikálů a chránit tak zrak před jejich negativním účinkem.
Lutein spolu s zeaxanthinem se vyskytují ve vyšších koncentracích v oku, zejména v buňkách makuly.
Zde vytváří ochrannou vrstvu, která je schopna pohlcovat škodlivé modré části spektra světelných paprsků a chránit tak makulu před poškozením UV světlem.
Lutein a zeaxanthin se nacházejí v tmavě zelené, červené a žluté zelenině a ovoci.
Dobrým zdrojem těchto karotenoidů je např. špenát, kukuřice, hrášek, brokolice, pomeranče, kiwi a červené grepy.
Nenasycené mastné kyseliny
V poslední době se objevila řada důkazů, které se týkají vztahu oka a n-3 nenasycených mastných kyselin (NMK).
Většinou se zdůrazňuje jedna vlastnost těchto n-3 mastných kyselin, a tou je jejich protisklerotické působení na cévy.
Zatím je ale málo známé, že nedostatek těchto látek vede rovněž ke zhoršení zrakové ostrosti.
Oči nám zprostředkovávají nejtěsnější kontakt s okolím.
Pro člověka je zrak tak tím nejcennějším smyslem a jeho poškození nebo ztráta pro nás znamená podstatné omezení kvality života. Proto bychom měli svůj zrak chránit.
Ing. Tereza Burianová, CSc. Nadace NutriVIT
Zdroj: www.lekarna.cz
Nový komentář
Komentáře
abych nemusela jíst tolik vitamínů pořídila jsem si výživu Ocutein Brillant, která skoro všechny uvedené vitamíny v článku obsahuje. Beru ho už půl roku, zrak je lepší, lépe se mi zaostřuje, a oči mě tolik nebolí.
Mě mrkvička nejede, ach jo. Ale papriku si občas dám.
U nás nejvíc pojídáme mrkev,papriky a špenát
já jsem si právě koupila multivitamínky... na poszim jako dělané.... a vit. A tam je taky...
Andula:to záleží na tom,kolik jim je
.Je jasné že ti to neuvěří školou povinné dítě,ale když to hustíš do mrněte
od malinka , možná tomu chvilku věří..jako třeba tomu,že dárky nosí Ježíšek.
Jo a ještě mi nějakou dobu věřili,že když budou mluvit sprostě,udělají se ji na jazyku bubliny.
Když měli tu a tam afty,tak se dokonce přiznali,že nějaké to sprosté slovíčko jim uklouzlo
...Ale jinak jsou moje děti úplně normální
a můj syn má dokonce nadprůměrné IQ
Léthé: to je dobrá hovadina.
Akorát se bojím, že ty moje by na to neskočily. I kdyxž, zrovan mrkve vcelku jedí, nic jiného ale nechtějí, kromě kiwi.
Léthé: Tak proto jsem se nikdy pískat nenaučila
Když byly děti malé tak jsem jim nastrouhala mrkev do ní dala trošku cukru a pár kapek citronu.Mohla jsem se ustrouhat,jak jim chutnalo.
Jak naučit děti jíst mrkev?
...tvrdit jim stejnou hovadinu,jako tvrdili nám moje rodiče.
Říkávali..."když budeš jíst mrkev,budeš umět pískat"
a fakt jsem se naučila pískat
...a víte že moje děti tomu taky do určité doby věřili
Syrovou mrkev děti můžou, ovšem běda, když je v něčem vařená.
Irena1: Aja: jojo, je to o těch bobulích
Děti by se měly naučit jíst zeleninu... dávat jim ji už odmala a často, ale nenutit je, aby k ní nezískaly odpor.
Pokud jim nechutná vařená mrkev, nenuťte je, jen tím v nich vypěstujete odpor k zelenině. Dejte jim místo toho něco jiného. A "za odměnu" jim klidně kupte sladkou papriku, mrkev nebo nějaké ovoce, děti ho přece mají tak rády!
Uděláte tím pro ně mnohem víc, než když je budete "odměňovat" sladkostmi. Zdravému stravování je nenaučíte, vypěstujete v nich nezdravé návyky, zaděláte jim na zubní kazy a na spousty jiných zdravotních neduhů (neřku-li přímo chorob) a spíš jim takovýmito "odměnami" ublížíte.
Pavoucek: až na ten cukr, tím bych to nekazila...
se na oči úžasně osvědčily borůvky! nejsou sice po ruce celý rok, ale v lékárně se dá sehnat několik "očních" preparátů s přírodním výtažkem z borůvek za celkem slušnou cenu a skvěle funguje na unavené pálící oči...
mě a mému
a taky máme rádi játra (spousta vit. A, ale nesmí se to přehánět, protože je ho tam vážně moc) a mrkvičku
jankucharo: jak jsi je to naučila? Sníst papriku, to je u nás zázrak
Děti mi odmala "kradou" při chystání oběda či večeře zeleninu z pod nože
a ve škole, když mají celý týden maso, chtějí o víkendu těstoviny, rýži, rybu a hlavně kupu čerstvé zeleniny.
Ty jóóó
móóóc dlouhý
...tolik času nemám.To raději umřu v nevědomosti na z těžkou avitaminózu
Proto mám radši mrkev dušenou než syrovou, že by to tělo vědělo co je zdravé ?
planovac: ježiši vytamíny jo?
vice mrkve,mene koukani do pocitace......