Foto: Shutterstock
Maso
Mytí masa (a to nejen drůbežího, ale i hovězího, vepřového, jehněčího nebo telecího) se před vařením nedoporučuje. Ač se to může z hlediska „čistoty“ a zbavení se případných bakterií zdát nelogické, opak je pravdou. Bakterie, které se na mase nacházejí, se totiž při následné tepelné úpravě (vařením nebo pečením) spolehlivě zničí (konkrétně je zničí teplota nad 71 °C). Při omývání, které maso naopak žádných bakterií nezbaví, se naopak mohou poměrně jednoduše roznést po dřezu, kuchyňské lince či nádobí a způsobit tak kontaminaci.
Ryby
Pro ryby platí totéž jako pro jiné syrové maso. Opět by se nemělo před následnou tepelnou úpravou omývat, protože hrozí riziko kontaminace. Co byste ale měli po manipulaci s rybami a syrovým masem pořádně umýt, jsou vaše ruce a zároveň také prkénko (doporučuje se vyčlenit si jedno speciálně na maso), a to vodou a saponátem.
Vejce
U vajec je to složitější. Vejce, která si přinesete ze supermarketu nemusíte čistit vůbec. Rozhodně byste je neměli omývat, protože tím ničíte ochrannou vrstvu vajec, která právě před kontaminací vajíčka bakteriemi brání. Jak je to ale s domácími vajíčky, která jsou ne vždy úplně čistá? Ani tato vejce byste neměli umývat pod proudem vody. Zaprvé ničíte onen zmíněný ochranný antibakteriální film a zadruhé opět hrozí kontaminace pracovní plochy.
Na špinavá vajíčka proto raději vezměte houbičku na nádobí (z té drsnější strany) nebo hadřík a snažte se je očistit na sucho. Houbičku ani hadřík pak už samozřejmě k jinému účelu nevyužívejte.
Pokud se vám vajíčka nepodaří houbičkou/hadříkem zcela vyčistit a budete mít nutkání je omýt, volte raději ocet nežli vodu. Do octu namočte hadřík a nečistoty zkuste odstranit tímto způsobem.
Houby
Houby stačí očistit od jehličí, mechu a zbytků zeminy nožíkem, případně papírovou utěrkou. Vodu by do sebe totiž rychle vsákly, což by změnilo jejich konzistenci i chuť.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zeleninu omýváme pod tekoucí studenou vodou. U brambor je dobré kromě vody použít také kartáček a například u takového pekingského zelí nebo hlávkového salátu je dobré omýt jednotlivé vrstvy zvlášť. Co se týče ovoce, tam bychom kromě jablek či hrušek měli umývat také citrusy nebo melouny. Přijde vám to zvláštní? Když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že to žádná hloupost není. Při loupání citrusů nebo krájení melounu se totiž bakterie z jejich povrchů mohou dostat dovnitř a zadělat na neplechu.
Luštěniny
Pod proudem vody bychom měli propláchnout také luštěniny, protože se tím zbaví prachu. Ještě předtím z nich však odstraníme případné nežádoucí příměsi.
Zdroj info: bezpecnostpotravin, idnes, ireceptar, jidelny, usatoday
Nový komentář